Rady a tipy

Postavíte dům v CHKO? Dodržte jasně dané podmínky a klapne to

Od   | 

Stavba domu je sama o sobě zdlouhavá a náročná, plná papírování, souhlasů a podpisů. V ještě složitější situaci se ocitnete, pokud se rozhodnete stavět dům v chráněné krajinné oblasti. Ať už pozemek v CHKO máte, nebo se po nějakém teprve ohlížíte, počítejte, že vás neminou mnohem přísnější pravidla, než kdybyste stavěli mimo CHKO.

Dům v CHKO postavíte, ale pro každé území platí jiná pravidla. Zdroj: pexels.com

Co je to CHKO?

Jedná se o chráněné území, které je přesné dáno podle zákona a které vytváří ucelenou krajinu (převážně lesy). CHKO jsou státem chráněny, a to nejen jejich rostliny, zvířata a celkově krajina, ale také jejich zástavba. CHKO určuje ministerstvo životního prostředí a zařazuje je do určitých odstupňovaných zón. U nás je momentálně 26 chráněných krajinných oblastí a rozdělují se do čtyř zón. 

V každé zóně CHKO nepostavíte

Za dodržení podmínek lze stavět ve 3. a 4. zóně. V 1. zóně je naprosto zakázaná výstavba a ve 2. zóně platí opravdu velká zákonná omezení, která by šla při stavbě domu jen těžko dodržet. Pokud se tedy rozhodnete stavět v CHKO, volte 3. nebo 4. zónu.

Počítat musíte však s tím, že se v každé chráněné oblasti vyjadřuje k územnímu plánování orgán ochrany přírody, který má každá obec spadající do CHKO. 

Pro stavbu vybírejte 3. a 4. zónu. Zdroj: Pexels

Jaká jsou pravidla pro stavbu v CHKO?

V územním plánu každé obce spadající do CHKO můžete ještě před koupí pozemku nahlédnout do základních pravidel, která se na danou oblast vztahují. Jednoduše tak zjistíte, že dům, který jste si vysnili, zkrátka v dané obci nepovolí a vy budete muset změnit celý vzhled a ráz výstavby. Pro CHKO je totiž důležité, aby se při výstavbě nezměnil typický charakter daného území a aby stavba do tohoto místa zapadala. Je také nutné pamatovat na to, že každý pozemek má jinou strukturu, charakter a vzhled, a proto je nutné svůj plánovaný dům probrat s úřady v rámci územního rozhodnutí a během celého procesu vydání stavebního povolení. Jedině tak si vše vyjasníte ještě před kreslením projektu domu, a tím pádem i ušetříte peníze, které byste mohli vynaložit za případné změny. 

Každá CHKO je jiná, a proto i pro každou takovou oblast platí jiná pravidla. Obecně vzato však nesmí být narušen vzhled dosavadní obce, včetně historických objektů. Jednoduše řečeno – vaše novostavba nesmí z CHKO vybočovat. Naopak je potřeba co nejvíce splynout s okolím. Jinak se vám tak může stát, že vám obecní úřad nařídí, jaký materiál a vzhled musí mít samotná stavba, terénní úpravy, zahrada nebo oplocení pozemku. 

Stavba musí s okolní přírodou jednoduše splynout a působit, jako by tu byla odjakživa. Zdroj: PR konektor

Zdroj: bydlimeulesa.cz, Stavební zákon

 

 


You must be logged in to post a comment Login