Menu
Přihlásit se

Místopředsedkyní občanských demokratů se stala vůlí fialovsko-stanjurovské většiny na kongresu ODS v Ostravě poslankyně z Vysočiny Eva Decroix. O této paní minimálně do příštích sněmovních voleb ještě mnoho uslyšíme, neb se z titulu své nové funkce tato šiřitelka pevných evropských hodnot nepochybně stane hvězdou zpravodajství mainstreamových médií a nevyhnutelně také terčem satiry a jízlivých komentářů na sociálních sítích.

Marek Stoniš
Publikováno 13/04/2024
Doba čtení 4 min.
Poslankyně ODS Eva Decroix. Foto: Stanislava Benešová / Právo / Profimedia

Kauza „spokojený důchodce z Vysočiny

Poprvé Eva Decroix vešla v širší, poněkud tragikomickou známost, loni na jaře, kdy vláda prosadila v nouzovém schvalovacím režimu ve Sněmovně kvůli „rozpočtové odpovědnosti“ snížení valorizace penzí, jejichž původní zvýšení o inflaci hrozilo rozpočet, devastovaný rozhazovačnou rozpočtovou politikou Fialovy vlády, zcela rozvrátit.

Eva Decroix proto začala na svých sociálních sítích šířit fotografii usmívajícího se seniora Václava P., spokojeného důchodce z Vysočiny, aby ukázala, že senioři jednoznačně podporují vládu, s tímto textem: „Vidím to stejně jako ministr financí. Důchodci se nemají špatně. Chci, aby i moje děti a vnuci měli důchody. V mém okolí většina penzistů se snížením souhlasí.“

Vzápětí se ovšem ukázalo, že spokojený důchodce Václav P. není z Vysočiny, ale z fotobanky, a vystupuje v reklamách (především na léky nebo penzijní pojištění) po celé Evropě. Na kritiku, že šíří svědectví neexistujících lidí, Eva Decroix reagovala s otevřenou myslí a téměř dialektickou hloubkou: „Reální lidé, ilustrativní fotky.“

Milé holky, báby!

Protože se paní Evě Decroix výrazný vstup do veřejného prostoru mírně řečeno příliš nepovedl, od problematiky života seniorů raději ukročila na bezpečnější půdu: feminismu, války na Ukrajině a temného světa tajných služeb.

O Senátem odmítnuté Istanbulské úmluvě napsala: „Jako právník chápu všechny právní i politické námitky proti „Istanbulu“. Jako žena ale vnímám rozhodnutí Senátu palčivě.“ Jednoduše řečeno: Žena v ní zvítězila nad právním vědomím.

O čemž svědčí její související komentář k Istanbulské úmluvě: „Kdo mě zná, ví, že poslední, co potřebuji, je být chráněna či být viděna jako žena oběť. Vyřídilku mám slušnou a převahy se nebojím. Ale jsou tu jiné, co ochranu, pomoc a podporu v nějaké životním okamžiku potřebují a zaslouží si ji! Třeba to jednou budu i já či Vy, či někdo z Vaší rodiny…
Proto, milé holky, ženy, dámy a báby, i bez úmluvy, platí, že:

– NÁSILÍ NENÍ NORMÁLNÍ!
– Domácí násilí je problém, který je nutné řešit.
– Blbý sexistický kecy nejsou normální.
– Rozdělení rolí ve společnosti je na Vašem rozhodnutí, dáno není nic.
– Máte právo na ochranu a podporu, když je Vám ubližováno.
– Téma postavení žen ve společnosti, jejich ochrany, stejně tak jako ochrany všech obětí domácího násilí ze stolu nemizí. Bude se řešit. Musí! Zvládneme to.“

Kdyby tyto věty pronesla přední poslankyně Pirátů, Zelených, nějaké marxistické feministické úderky, převlečené za neziskovou organizaci, hájící práva žen? V pořádku. Ale místopředsedkyně strany, která sama sebe deklaruje za středopravou? Řečeno slovy Josefa Kemra z legendárního filmu Marečku, podejte mi pero: Když si skladník ze šroubárny může přečíst Vergilia v originále, proč by ODS nemohla mít ve svém vedení přepjatou feministku?

My víme, vy víte, pane Putine!

V posledních měsících se krom feministických řečí Eva Decroix zaměřila především na komentování války na Ukrajině, a to ze zcela předvídatelných pozic. Ukrajinskému prezidentovi Zelenskému napsala vyznání, které kdyby bylo veršované, nemusel by se za něj stydět ani Pavel Kohout v padesátých letech: „Za nic na světě bych nechtěla být na jeho místě a za nic na světě bych nechtěla, aby tam byl někdo jiný. Zatímco my se v kravatách v teple a zdánlivém bezpečí plácáme po ramenou, že jsme Ukrajinu zvládli podpořit, jemu tam umírají mladí kluci pod rukama. A další na frontu musí povolat. Strašná odpovědnost. Každej druhej na jeho místě by se už zbláznil nebo to s nějakou politickou výmluvou vzdal. On v zeleném triku, daleko od rodiny a komfortu úřadu, stojí pevně a odvážně, udržuje naději a dává sílu. A denně se doprošuje o naši pomoc. Protože nám furt nedochází, že Ukrajinu podporujeme proto, aby naši kluci taky nemuseli bojovat a umírat. On chce mír, já chci mír, všichni chtějí mír. Ale ten musíme vybojovat.“

Kdo není s Evou Decroix, je proti Zelenskému

Když ruský prezident Putin oznámil, že neplánuje napadnout Pobaltí ani Českou republiku, odepsala mu paní Decroix něco, co stojí rozhodně za zaznamenání. Skoro by se dalo říci, že převzala pomyslnou štafetu neuvěřitelných nočních výlevů od ministryně obrany Jany Černochové: „Jasně, že je nesmysl zaútočit na Česko, pane samozvaný prezidente Ruské diktatury! Česko Vám totiž pěkně maže schody a Vašim báchorkám nevěříme ani zbla! Budeme dál posilovat obranu, likvidovat Vaše desinformační sítě a pomáhat Ukrajině!
Chlácholení si nechte pro kámoše, než vám zas vypadnou z okna. My pozornost nepolevíme! Takže si Vaše mediální fidlátka ukliďte a mazejte dom z Ukrajiny! Dokud budete tam, máte nás v zádech! A co umíme, máte tu čest pozorovat. A pár dárečků pro Putina ještě určitě vymyslíme! Není zač!
Heslo #standwithukraine nesmaže žádné Vaše prohlášení, které se snaží navodit dojem, že se nás to netýká! Týká! My víme, vy víte!

Putin má namazané schody. Je s ním konec.

Jmenuji se Koudelka, generál Koudelka

Když agenti generála Koudelky z BIS oznámili, že rozbili síť proruských agentů na českém území (z toho bude ještě velká blamáž, ale to není předmětem tohoto textu), Eva Decroix propadla téměř extatickému nadšení: „Česko opět rezonuje v Evropě! A konečně ne přes dotační skandály agromagnátů! Ale jako lídr! Rozkrytí sítě, která se snažila o podplácení evropských politiků, včetně europoslanců a jejich personálu, je ohromná zásluha české @biscz.
Má dopady v Polsku, kde síť operovala a kde byly zadrženy i finanční prostředky určené na šíření ruské propagandy. Má dopady do Německa. Rezonuje v Belgii!
Po české iniciativě na koupi munice další důkaz, že Česko rusákovi neuhne!
Ale přestaňme mít na očích růžové brýle a myslet si, že na nás Rusko neutočí. Že tady nepůsobí. Že se nás to netýká. Že se máme věnovat vlastním problémům. Tohle je náš problém! Tyhle cílené a masivní lži nám drobí společnost, snaží se ovlivnit, koho budeme volit, co si máme myslet! Udělat z nás všech blbce.
Pokud jste si dodnes mysleli, že ruská propaganda je nějaká báchorka sluníčkářů, tak dnes bylo BIS doloženo, že je to cílený byznys. Cílený proti nám.
Wake up, přátelé!“

Kde se berou?

Bývalé a možná i některé současné voliče bývalé pravicové ODS může sice překvapit, že si tato strana zvolila do vedení osobnost formátu Evy Decroix, ale ve skutečnosti jde o logický krok, odpovídající posunu této kdysi konzervativní a pravicové strany mezi politicky amorfní politická uskupení, která bojují o hlasy voličů poněkud jednoduchým zbrojním arzenálem: Boj proti politickému populismu, nálepkování a obviňování opozice a názorových oponentů velezrádnými tituly, agentománie, adorace Bruselu.

Snaha rozdělit společnost a vytvořit dojem, že v každých příštích volbách – od komunálních, senátních, krajských, evropských i sněmovních – půjde o boj dobra se zlem, Západu s Východem, Evropy a Ruska, demokracie a populismu.

A do tohoto falešného politického randálu se hlas Eva Dexcroix předsedovi ODS Petrovi Fialovi zjevně hodí. Asi podobně, jako ten spokojený důchodce z Vysočiny.

Čtěte také: Fialův stranický projev: Lid nás povolal k záchraně země, plán plníme na 60 %
Kongres hluchých a slepých

Komentáře (18)

  1. Ale otázka zní, komu slouží dosazovat do vysokých funkcí ovladatelné idioty s IQ zaostávajícím několik procentních bodů za ibiškem…?

  2. Co je varující, že někteří voliči ODS věří v její obrodu, že Fialu nahradí Kubou. Jenomže milí zlatí, 80% delegátů potvrdilo Fialu v předsednictví… 🙁 Ti budou s Fialou taky nahrazeni? To vás tam v ODS moc nezůstane… Nebude snazší si připustit, že tato strana, zasažená progresivistickou Hydrou, je pěkně v „zádeli“. A poohlednout se tak po opravdové alternativě.

  3. Podle mě je to pro nás pro všechny dobrá zpráva. Strana, jež si do svého čela dobrovolně zvolí nejneoblíbenějšího politika na světě a k němu přisadí tuto hloupou ženu, chce sama sebe zlikvidovat. A o to by snad mělo jít nám všem. Díky, ODS!

  4. Mně všechny ty dámy tak nějak připomínají Annu Proletářku. Doufám, že si to voliči uvědomí. Mám pocit, že všechny strany dnešní pětikoalice mají blíž ke KSČ před rokem 1990 než současná KSČM 😉

    1. Přesně tak to vnímám i já. Současná KSČM je zcela něco jiného, než KSČ před r. 1990, jejíž bývalí členové se rozlezli a uhnízdili do většiny zaniklých i současných politických stran a hnutí. Já osobně dnes nemám nejmenší problém s jejich volbou. Nejen proto, že souhlasím s rozumnými názory K. Konečné, ale i proto, že by byli pod takovým drobnohledem, jako nikdy v minulosti. A myslím si, že mám právo porovnávat, jelikož jsem v minulém režimu prožil 25 let svého života.

Napsat komentář