Foto: Žádný Špeky, autor: Zdeňka Erlebachová

Osada Jizerka: Klenot Jizerských hor

Osada Jizerka, ukrytá v malebném údolí říčky Jizerky a obklopená impozantními vrcholy Jizerských hor, představuje unikátní kousek české krajiny. Svojí historií sahající až do 16. století a bohatou přírodní scenérií láká návštěvníky po celý rok.

Historie této oblasti je pestrou mozaikou. Původně sídlo lovců zpravidla zpěvných ptáků, osada postupně přivítala dřevorubce a sběrače drahých kamenů. V 19. století se zde zakotvily sklářské hutě, z nichž jedna dodnes oživuje ducha minulosti. Kamenná pyramida ve středu osady je poctou těmto začátkům.

Muzeum v bývalé škole osvětluje historii osady a bohatství okolní přírody. Stejnojmenný potok a Safírový potok, kdysi drahokamová naleziště, dodávají této oblasti jedinečný ráz. Okolní chalupy horského typu, některé s dekorativními prvky, oživují atmosféru minulosti.

Nad osadou se tyčí čedičový vrch Bukovec, jehož vrchol dosahuje 1005 metrů nad mořem. Je zde přírodní rezervace a naučná stezka prozkoumávající okolní divočinu. Osada sama nabízí ochranu vzácných rostlin a rašelinišť.

Osada je rovněž známá svou nadmořskou výškou, což přispívá k extrémnímu počasí v zimním období a poskytuje ideální podmínky pro zimní sporty. Pěší turistika, horská cyklistika a běžecké lyžování přitahují milovníky přírody po celý rok.

Foto: Žádný Špeky, autor: Zdeňka Erlebachová

Hnojový dům: Poutní místo kuriozit

V srdci Jizerských hor, nedaleko osady Jizerka, leží zvláštní místo, které svou excentricitou přitahuje zvědavé pohledy – Hnojový dům. Tato předposlední chalupa na cestě k močálům a Smědavě má bohatou historii spojenou s cestovatelem a sběratelem Gustavem Ginzlem.

Původně postavená na přelomu 17. a 18. století, sloužila jako stáj a sklad hnoje, což jí vyneslo charakteristické jméno. V 60. letech minulého století ji zakoupil Gustav Ginzel a proměnil ji v unikátní muzeum kuriozit. Antiznásilňovací postele, vycpaní králíci či stereozáchody – každý kousek domu má svůj příběh a každý exponát vypráví o cestovatelových dobrodružstvích.

Přes tragický požár v roce 1995, který původní dům zničil, zůstává jeho kopie připomínkou jedinečného Gustavova příběhu. I přes jeho smrt v roce 2008 si Hnojový dům zachovává své kouzlo a dodává osadě Jizerka další rozměr tajemství. Ačkoli dveře jsou veřejnosti uzavřeny, stavba i nadále rezonuje s neuvěřitelnými příběhy svého zakladatele, a to i díky jeho synovci, který dům využívá jako svou soukromou rezidenci.

Osada Jizerka a Hnojový dům, každý svým způsobem jedinečné, spolu tvoří duši Jizerských hor a lákají do svých náručí dobrodruhy, milovníky přírody a všechny, kdo hledají kousek autenticity uprostřed divočiny.

Zdroj: KudyzNudy.cz (odkaz 1, odkaz 2)