Jak efektivně odstranit mech ze střechy

Jak efektivně odstranit mech ze střechy

Mech na střeše může být nejen estetickým problémem, ale také může způsobit poškození střešní krytiny a snížit její životnost. Poradíme vám, jak se mechu zbavíte. 

Obsah článku

Ruční odstranění mechu

Začněte ručním odstraněním hrubých nánosů. To můžte provést pomocí měkkého kartáče nebo gumového smetáku. Nikdy nepoužívejte kovové kartáče nebo tlakové myčky, jelikož by mohly poškodit střešní krytinu. Odstraňujte mech směrem dolů, abyste zabránili poškození šindelů nebo tašek.

Použití chemických přípravků

Po mechanickém odstranění můžete použít chemické přípravky na odstranění zbývajícího mechu a zamezení jeho dalšímu růstu. Na trhu je dostupná řada produktů speciálně určených pro tento účel.Aplikujte je při suchém počasí, aby měly dostatek času na působení.

Domácí řešení

Jako alternativu k komerčním přípravkům můžete použít roztok bělidla a vody (v poměru 1:1) nebo roztok vody a bílého octa (v poměru 1:1). Tento roztok aplikujte na postižené oblasti a nechte působit alespoň 15 minut před opláchnutím čistou vodou. Používejte stříkací láhev nebo zahradní postřikovač. 

Dodržujte prevenci

Po odstranění mechu je důležité přijmout kroky k prevenci jeho návratu. Ujistěte se, že střecha je dobře odvětrávána a že stromy nad střechou jsou pravidelně prořezávány, aby se snížila vlhkost, která podporuje růst mechu. Instalace měděných nebo zinkových pruhů pod vrcholový hřeben střechy pomůže zabránit růstu mechu, protože tyto kovy uvolňují při dešti částice, které působí proti růstu rostliny.

Zdroj obrázku: Pexels