Držitelka tří Grammy Samara Joy dnes vystoupila ve vyprodaném Sono Centru

foto Americká zpěvačka Samara Joy McLendonová, držitelka tří cen Grammy, vystoupila 13. dubna 2024 na JazzFestu v SONO Centru v Brně.

Brno - Hlas držitelky tří Grammy Samary Joy dnes večer rozezněl brněnské Sono Centrum. Čtyřiadvacetiletá umělkyně tam vystoupila při příležitosti 23. ročníku festivalu JazzFestBrno. Koncert byl vyprodaný, užilo si jej 700 návštěvníků. Zpěvačku na závěr dvakrát vyzvali, aby se k mikrofonu vrátila. Sál nakonec roztleskala a publikum ji ocenilo aplausem ve stoje.

Fotogalerie

"Čekali jsme velký zájem o vystoupení Samary Joy, vzhledem k její stoupající popularitě a několika cenám Grammy získaným v posledních dvou letech, ale tempo prodeje vstupenek nás i přesto překvapilo. Koncert je již mnoho měsíců vyprodán, takže doufáme, že se nám Samaru opět brzy podaří přivézt," řekl ČTK umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka. "Je interpretkou v tom nejklasičtějším slova smyslu, následovnicí Billie Holiday, Elly Fitzgerald nebo Sarah Vaughan. Z jejich repertoáru si také vybírá písně pro koncerty i alba," dodal.

Brněnské publikum dnes nadchla třeba písněmi o lásce. Doprovázeli ji tři hudebníci, kteří hráli na bicí, kontrabas a klavír. Poprvé se místním divákům představila v roce 2022 na festivalovém koncertě v Tišnově. "Od té doby její kariéra nabrala raketovou rychlost. Se třemi Grammy se vyšvihla v pouhých čtyřiadvaceti mezi smetánku jazzového zpěvu," uvedl Spilka. Sama umělkyně dnes poslední tři roky označila za turbulentní.

Letošní ročník festivalu pokračuje 18. dubna vystoupením zpěvačky Gretchen Parlato spolu s kytaristou a zpěvákem Lionelem Louekem, 1. května v Brně zahraje legendární americká formace Snarky Puppy. Držitel Grammy za desku Impressions Chris Botti, nejen Stingův dvorní trumpetista, ale i spoluhráč Paula Simona a mnohých dalších světových hvězd, přiveze 12. května do Brna vlastní kapelu pohybující se na hraně R'n'B, jazzu, funku a gospelu.

Poprvé v České republice zazpívá 14. května v brněnském Sonu islandská zpěvačka Laufey. "Je jednou z těch, kterým se daří vrátit jazzovou muziku do obecných žebříčků, na sociální sítě, prostě do přímé konkurence s vrcholným popem," konstatoval Spilka. Festival nabídne 2. června také tradiční Slavnosti synkop v divadle Husa na provázku nebo koncert studentů katedry jazzu JAMU.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 26°C

Celá předpověď