Na dálnici hrozí letos řidičům tučná pokuta. Kdo ji nezaplatí, tomu na místě vezmou SPZ

Jezdíte často po dálnici? Letos zde začalo platit několik nových pravidel. Zjistěte, o co se jedná.

i Zdroj fotografie: Policie ČR
                   

Jízda po dálnicích vyžaduje od řidičů dodržování specifických předpisů, které se od těch na klasických silnicích v mnohém liší. Letos se navíc mnohá pravidla a nařízení souvisící s jízdou na dálnici mění. Události247 například informovaly o plánovaném zvýšení maximální povolené rychlosti na 150 kilometrů v hodině či o zdražení dálničních známek, jež nastalo v březnu. To ale není všechno.

Na řidiče kamionů se valí jedna špatná zpráva za druhou

Události247 nedávno psaly o tom, že na určitých úsecích českých dálnic se od loňského podzimu začaly objevovat nové značky zakazující předjíždění kamionů. Porušení tohoto pravidla se pak trestá tučnou pokutou dosahující až 5500 korun. Stejná bloková pokuta ostatně od letoška hrozí i za couvání, otáčení se či jízdu v protisměru na dálnici, uvádí web Měšec. Mnozí však pokuty za různé přestupky jednoduše neplatí.

Na českých dálnicích bude od ledna 2024 platit nové pravidlo: Kdo se nepřizpůsobí, tomu policie napaří pokutu 5 500 Kč

Specifickou kategorií jsou v tomto ohledu řidiči zahraničních společností, které na pokutách mnohdy dluží i statisíce korun. Čeští celníci však nově testují způsob, jak na ně vyzrát. Jak píše web TN, pomocí technologie mýtných bran, které jsou na dálnicích umístěny jsou strážníci schopni efektivně vybírat nezaplacené pokuty od řidičů zahraničních nákladních vozidel.

Jak vymáhání pokut na dálnici probíhá?

Celníci umí díky mýtným branám dlužníky lokalizovat přímo na silnici. „Celní správa disponuje určitými systémy, díky kterým jsme schopni vysledovat zájmové kamiony v terénu. Vidí, kde se ty kamiony pohybují, a potom už dávají echo mobilním hlídkám,“ vysvětlil pro server TN vedoucí analytického oddělení Celního úřadu Kraje Vysočina Pavel Šťáva.

iZdroj fotografie: Policie ČR
Čeští celníci budou nově schopni efektivněji vybírat nezaplacené pokuty od zahraničních řidičů

A co těmto neplatičům pokut hrozí? V první řadě je celníci samozřejmě vyzvou k uhrazení dlužné částky. Pokud okamžitě nezaplatí, nedovolí jim strážníci pokračovat. „Můžeme zabránit v další jízdě odebráním poznávacím značky nebo dáním botičky,“ dodal pro web TN mluvčí Celního úřadu Kraje Vysočina Richard Zeman.

Co si o novince myslíte? Dejte nám vědět do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články