Jak daleko od sebe zasadit rajčata: 7 tipů pro správné rozestupy

Vědět, jak daleko od sebe zasadit rajčata, je klíčem k většímu množství ovoce, méně nemocí a snadnější sklizni.

Maličká sazenice rajčete roste exponenciálně za pouhých pár měsíců. A když máte několik sazenic, musíte vědět, jak daleko od sebe zasadit rajčata na zahradě, aby všechna mohla plně využít svůj potenciál. Správné rozmístění vede ke zdravějším, produktivnějším rostlinám a snazší sklizni – nebudete se muset probojovávat džunglí stonků, abyste utrhli zralé plody. Použijte následující tipy, které vám pomohou zjistit, jak daleko od sebe umístit rostliny rajčat v závislosti na typu.

1. Poznejte svou rostlinu rajčat
Vzdálenost rostlin rajčat závisí na druhu rajčat. Rostliny rajčat jsou v jedné ze dvou skupin na základě jejich růstového habitu: determinované nebo neurčité. Určité odrůdy jsou menší, kompaktní rostliny, které dorůstají do určité výšky, zastavují se, pak kvetou a během dvou až tří týdnů nasadí všechny plody. Neurčité rostliny rostou, kvetou a plodí měsíce, dokud je nezabije mráz.

Kompaktní odrůdy determinovaných rajčat, jako je ‚Patio‘, vyžadují mnohem méně prostoru než vitální neurčité hroznové rajče, jako je ‚Valentine‘. Pokud nevíte, zda je vaše odrůda jednoznačná nebo neurčitá, podívejte se na značku rostliny nebo se podívejte na online zdroje.

2. Nepřecpávejte rajčata
Většina pastových odrůd, terasových a kompaktních výběrů a některá krájená rajčata jsou určující. Tyto kultivary plodí nejlépe, když jsou zasazeny 2 až 2 ½ stopy od sebe. I když potřebují jen 2 až 3 stopy mezi rostlinami, aby dobře rostly, potřebují plný prostor. Nenechte se v pokušení šetřit na rozestupech, abyste vmáčkli více rostlin, jinak budou choroby převládat a produkce ovoce utrpí.

3. Klec nebo kůl pro neurčitá rajčata
Mnoho odrůd hroznů a cherry rajčátek, spolu s většinou dědictví a některými kráječi, jsou neurčité odrůdy. Tyto druhy rostlin rajčete se přirozeně rozlézají na zemi, jak rostou, což vyžaduje více prostoru a nemoci jsou častější, protože rostliny jsou neustále v kontaktu s půdou.

Rostliny rajčat umístěte do klece nebo do kůlů, abyste je pěstovali na menším prostoru a udrželi je zdravější. Umístěte kůly nebo klece na místo v době výsadby a trénujte svéhlavé stonky, aby vyrostly tak, že je provléknete klecí nebo je každý týden přivážete ke kůlu. Při použití klecí nebo kolíků zasaďte každé rajče 2 ½ až 3 stopy od sebe.

4. Dejte bezklecovým rajčatům hodně prostoru
Neurčitá rajčata, která se nechá přirozeně rozlézt na zemi, potřebují dostatek místa k rozšíření stonků. Plánujte je umístit alespoň 4 stopy od sebe. I když se to může zdát jako obrovská rozloha, když začínáte s malými sazenicemi, vězte, že tyto produktivní rostliny se do konce sezóny plazí a plazí několik stop.

5. Mezi řádky ponechejte dostatek místa
Po vytvoření správné vzdálenosti mezi rostlinami v řadě je snadné přehlédnout rozestupy mezi řádky. Rozmístěte řady většiny rostlin rajčat 4 stopy od sebe. Velké rozestupy mezi řádky umožňují snadnou sklizeň a dobré proudění vzduchu mezi rostlinami. Vysaďte neurčité odrůdy rajčat, které nejsou v kleci v řadách vzdálených alespoň 6 stop od sebe, abyste měli ke konci sezóny stále prostor pro procházení.

6. Použijte metr
Svinovací metr eliminuje dohady při zjišťování, jak daleko od sebe rajčata zasadit. Pravděpodobně byste byli překvapeni, jak mohou být mezery, když se na to jen díváte. Navíc je příliš snadné ošidit plán rozmístění, aby se uvolnilo místo jen pro jednu další rostlinu, když nepoužíváte svinovací metr k jasnému vymezení správného prostoru pro rostliny.

7. Vyberte možnost Malé varianty pro úsporu místa
Když pěstujete rajčata v kontejneru nebo na malé zahrádce, počítejte s kompaktními odrůdami, které produkují spoustu ovoce a vyžadují pouze asi 2 stopy prostoru. Rajčata velikosti cherry pro malé prostory zahrnují „Patio Choice Yellow“, „Tidy Treats“, „Tiny Tim“ a „Tumbler“. Krájení rajčat pro malé prostory zahrnuje ‚Bush Early Girl‘, ‚Golden Jubilee‘ a ‚Patio‘.

Často kladené otázky
Zasadil jsem své rajčata příliš blízko. Co těď můžu dělat?
Pokud jste rajčata zasadili během posledních dvou týdnů, není příliš pozdě je přesunout. Vykopejte je a znovu zasaďte ve správných rozestupech. Pokud byly v zemi déle než dva týdny, plánujte selektivní prořezávání přebytečných listů během vegetačního období.

Jak rozmístím rajčata na vyvýšeném záhonu?
U výsadby na vyvýšeném záhonu aplikujte stejné zásady rozestupu jako při výsadbě do země. Vyvýšené záhony jsou vynikajícím místem pro pěstování rajčat, když mají rostliny dostatek prostoru. Vsaďte rajčata, abyste maximalizovali svůj pěstební prostor.