Domácí marcipán: dřív pochoutka bohatých, teď klasika, kterou zvládneš i sama

Shutterstock
|
14. 04. 2024
|
Co se cukrařiny týče, hitem posledních let jsou dorty, kterým se říká naháči. Marcipánu tak na něm nenajdeme, ani co by se za nehet vešlo. Obliba sladké hmoty tím ale rozhodně neklesla.

Cukrovinka z mandlí a cukru nejenže skvěle chutná a člověk nikdy nemá dost, ale taky krásně drží tvar a dobře se s ní pracuje. V dnešní době, kdy je obrovská spousta inspirace a předloh z animovaných pohádek, se tak jen těžko hledá dítě, které by neprahlo po 3D figurce z marcipánu, která korunuje téměř každičký dětský narozeninový dort.

Zatímco rodiče obdivují propracované detaily, které marcipán umožňuje, děti se nezdráhají klidně a bezostyšně ukousnout svému hrdinovi celou hlavu.

Marcipán se ale ani zdaleka netýká jen dětí. Miluje ho i spousta dospělých a taková klasická marcipánová maxi růžička, potají slupnutá výjimečně večer u filmu, je taky zážitek. A to jak pro chuťové buňky, tak pro duši. Marcipán je zkrátka všestranným pohlazením, které si dokonce můžeš jednoduše připravit i doma.

shutterstock_2015011742.jpg

Dorty zdobené marcipánem jsou dneska hlavně pro děti a na svatby.
Shutterstock
Z marcipánu se dá stvořit snad cokoli. A hoď po nás kamenem, pokud by sis ho čas od času nedala!

Marcipánová historie

Historie marcipánu je ohromně bohatá a sahá až do středověku. Původně byl marcipán známý jako luxusní pochoutka, kterou si mohli dovolit jen bohatí. Tahle sladká pasta se vyvinula na Blízkém východě a do Evropy se dostala díky různým obchodním cestám.

První zmínky o marcipánu pocházejí z Persie a Byzance, kde byla mandlová hmota oblíbená u panovníků a královských rodin. Později byl marcipán přivezen do Itálie, kde celkem zdomácněl a stal se součástí mnoha slavnostních příležitostí a svátků. V Itálii se postupně začaly dělat různé varianty marcipánu, které se lišily podle regionu a použitých surovin.

Dřív se marcipán vyráběl v malých výrobnách a zásadně ručně. Až díky průmyslové revoluci se v 19. století došlo na stroje a velkovýrobu, což znamenalo masovou produkci plus šíření tohoto dezertu do celého světa. Dneska už marcipán naprosto zlidověl a je snadno dostupný každému. Pokud tedy zrovna neprahneme po figurce Godzilly v životní velikosti…

Chuťová bomba

Když se řekne marcipán, zákonitě se nám musí vybavit specifická chuť mandlí a cukru, z nichž se hmota vyrábí. V marcipánu můžeme cítit i lehké tóny vanilky, nebo dokonce tóny citrusových plodů.

Některé varianty můžou obsahovat taky příchutě jako například rum, pomerančovou kůru nebo kakao. To všechno dodává marcipánu unikátní aroma a pestrou paletu chutí. Každý tón nebo obměna chutě se pochopitelně odvíjí od toho, z jakých přísad se ten či onen marcipán vyrábí a receptura má taky mnohé na svědomí.

Obliba marcipánu je pravděpodobně tak veliká i díky tomu, že tahle dobrota není nějak extrémně přeslazená. I proto je marcipán vhodný pro různé cukrářské experimenty na profesionální úrovni, i pro domácí „pečící pokusy.

Aby si mohl pochutnat opravdu každý, v současné době se na trhu pomalu nově objevují taky různé alternativy marcipánu pro lidi s alergiemi a intolerancemi, případně pro vyznavače alternativních stylů stravování. Existují tak bezlepkové, bezlaktózové nebo veganské verze.

shutterstock_2021476640.jpg

Marcipán je na experimenty neuvěřitelně vděčná hmota.
Shutterstock
Tomu se snad nedá odolat!

Recept na domácí marcipán

Možná že nad výrobou domácího marcipánu většina z nás ještě nikdy nepřemýšlela. A pokud ano, zřejmě jsme rychle myšlenku zapudili s tím, že něco tak dobrého bude určitě hodně pracné. A přitom opak je pravdou a my pro tebe máme rovnou jasný důkaz v podobě jednoduchého receptu.

Co potřebuješ: 200 g mandlové mouky, 200 g cukru moučka, 2 bílky

Jak na to?

  • Určitě je dobré začít s dostatečným předstihem. Marcipán musí několik hodin odpočívat v lednici a na to je dobré myslet.
  • Jde-li o samotný postup, jako první si ve větší míse smíchej mandlovou mouku a moučkový cukr.
  • Na několikrát a pomalu postupně přidej bílky.
  • A nakonec vzniklou směs uhněť rukama do hmoty, která se nerozpadá.
  • Marcipán si zabal do potravinářské folie a několik hodin nebo do druhého dne nech odpočinout v lednici. Pak už si s ním dělej, co sama chceš.

Kočičí zajímavosti o marcipánu

Na tuhle slaďoučkou pochoutku jsme vypátraly i pár zajímavostí, sleduj!

  • Při správném skladování vydrží pravý marcipán i rok. Musí být ale v uzavřené nádobě a je potřeba pohlídat si teplotu do 20 °C.
  • V dávných dobách lidi věřili, že marcipán má léčivé účinky.
  • Marcipán můžeme i obarvit. Použít se dá jak potravinářské barvivo, tak lyofilizované ovoce.
  • Dřív byl marcipán v některých kulturách považovaný za symbol lásky, bohatství a štěstí.
  • Některé země pořádají marcipánové festivaly.
  • Zajímavé jsou i samotné kombinace, které v souvislosti s marcipánem vznikají na talíři. Někde se marcipán přidává k pečenému masu, do omáčky nebo se pokládá na sýrový talíř.

Ať už s marcipánem zkrátka zamýšlíš cokoliv, nikdy to nebude špatná volba.

Při jaké příležitosti si náš domácí marcipán zkusíš připravit ty?

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje:

  • vikendovepeceni.cz/2024/03/domaci-marcipan/
  • britannica.com/topic/marzipan
  • seriouseats.com/marzipan-history-what-is-it-almonds
  • toprecepty.cz/recept/3224-pravy-marcipan/
Související články