Co čekat po útoku Íránu na Izrael. A jak se podobá akcím Rusů

Bývalý šéf špionáže Petr Mlejnek píše o tom, jak to vypadá, když na zemi s jadernými zbraněmi útočí stát, který je zatím nevlastní.

Letecké síly islámských revolučních gard (IRGC) zahájily 13. dubna rozsáhlý dronový a raketový útok z íránského území, jehož cílem byl Izrael. Je to poprvé, kdy Írán zaútočil na Izrael přímo z íránského území. A také poprvé, co země, která zatím nemá jaderné zbraně, útočí na stát, který je má.


Izraelský systém protivzdušné obrany Iron Dome Ilustrace: Shutterstock.com

Mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) generál Daniel Hagari potvrdil, že Írán vypustil drony a poté rakety z íránského území směrem k Izraeli. Dodal, že izraelská protivzdušná obrana zachytila 99 procent z přibližně 300 projektilů vypálených Íránem. 

IRGC oznámily zahájení operace „True Promise“ přibližně v 15:30 východního časového pásma. Íránská Nejvyšší rada národní bezpečnosti útok schválila a letecké síly IRGC provedly útok pod dohledem generálního štábu ozbrojených sil. IRGC vypustily stovky dronů směrem k Izraeli, včetně jednosměrných útočných dronů Shahed-136. Útok zahrnoval nejméně tři útočné vlny v průběhu několika hodin. Izraelská média uvedla, že IRGC zahájily svou operaci z města Kermanshah, provincie Kermanshah, a Dokuh, provincie Hormozgan, v západním Íránu.

Spojené státy, Spojené království, Izrael a Jordánsko začaly zachycovat drony a rakety mimo izraelský vzdušný prostor mezi 17:00 a 18:00. Mluvčí IDF Hagari na tiskové konferenci uvedl, že Írán vypustil přes 200 dronů, řízených střel a balistických střel. Letový radar hlásil, že vzdušný prostor nad Íránem, Izraelem, Jordánskem, Irákem a Libanonem je uzavřen. Stálá íránská mise při OSN zveřejnila na X (Twitter), že operace byla zahájena v reakci na izraelský nálet z 1. dubna na představitele IRGC v Damašku. Íránská stálá mise napsala, že íránskou operaci „True Promise“ „můžete považovat za uzavřenou“ v 18:00 východního časového pásma.

Zdá se, že členové íránské takzvané „Osy odporu“ provedli útoky zaměřené na Izrael současně s první vlnou íránských útoků. Libanonský Hizballáh tvrdil, že vypálil „desítky“ raket Kaťuša na izraelskou raketovou a dělostřeleckou základnu na Golanských výšinách. Húsíové zveřejnili dvě propagační videa o zničení Izraele během íránské vlny dronových útoků, ale v době psaní článku se k žádnému útoku nepřihlásili. Íránem podporované irácké milice Faylaq al Waad al Sadiq (Pravdivé Sbory) blahopřály 13. dubna islámskému odboji v Iráku k účasti na útoku zaměřeném na Izrael. Islámský odboj v Iráku se v době psaní tohoto článku k útoku nepřihlásil. Íránem podporovaná organizace Badr zveřejnila grafiku oslavující íránský útok na Izrael, v němž se uvádí, že „jsme mezi zločinci, kteří se mstí“, což naznačuje, že milice mohly podpořit útok na Izrael v blíže nespecifikované funkci.

Izraelský válečný kabinet se sešel 13. dubna v Tel Avivu a zůstává v zasedání. Po vypuštění první vlny dronů Izrael okamžitě přijal určitá preventivní opatření. Izrael uzavřel svůj vzdušný prostor. Izraelské obranné síly (IDF) evakuovaly několik základen, rozmístily letadla a zvýšily připravenost protivzdušné obrany. IDF instruovala obyvatele podél své severní hranice na Golanských výšinách, Eilatu, Dimoně a Nevatimu (Negevská oblast), aby zůstali blízko úkrytů.

Írán varoval izraelské partnery, zejména Spojené státy a Jordánsko, aby nezasahovali do íránského útoku proti Izraeli.  Média přidružená k Nejvyšší radě národní bezpečnosti varovala Spojené státy před zasahováním do íránského útoku a tvrdila, že Írán připravil platformy pro balistické střely k zacílení „několika amerických základen v regionu“. Stálá íránská mise při OSN podobně varovala Spojené státy. Státy, aby se „držely dál“ od konfliktu mezi Íránem a Izraelem. Spojené státy a Spojené království v době psaní tohoto článku zachytily více než 100 dronů mimo izraelský vzdušný prostor. Média přidružená k IRGC samostatně varovala Jordánsko, že bude „dalším cílem“ Íránu, pokud se zúčastní izraelské reakce na íránský útok.

Íránský ministr obrany brig. generál Mohammad Reza Ashtiani varoval, že Írán poskytne „rozhodnou odpověď“ každé zemi, která umožní Izraeli využít jeho vzdušný prostor nebo území k provedení protiútoku proti Íránu. Izraelská média uvedla, že jordánská letadla sestřelila íránské drony směřující k Izraeli přes severní a střední Jordánsko.

Složení probíhajícího íránského útoku na Izrael je podobné složení ruských úderů, které opakovaně mířily na Ukrajinu. Tyto ruské údery se pokusily určit optimální balíček pro průnik západní protivzdušnou a protiraketovou obranou. Rusko experimentovalo s kombinacemi balistických a řízených střel spolu s íránskými drony na Ukrajině. Íránské používání dronů a raket ukazuje, jak se Írán učí od Rusů vyvíjet stále nebezpečnější a účinnější úderné balíčky proti Izraeli. Írán také využil útoky Hutíů v Rudém moři k vylepšení taktiky íránských dronů testováním protivzdušné obrany amerického námořnictva. Probíhající íránské útoky poskytují Íránu příležitost vyhodnotit účinnost různých úderných balíčků, aby pochopili, jak mohou účinněji uniknout a přemoci americkou protivzdušnou a námořní obranu.

Další kroky Izraele
USA sice podpořily Izrael, ale určitě nemají zájem na eskalaci konfliktu. Írán nezasáhl žádné město, útoky většinou směřovali na vojenské základny. Írán podle prohlášení považuje odvetu za ukončenou věc. USA pravděpodobně budou tlačit na Izrael, aby neeskaloval situaci.

Je třeba vnímat rozdíl mezi válkou v Gaze a eskalací konfliktu mezi Íránem a Izraelem, kde by šlo již o zapojení spojenců. Problematické z mého pohledu je zajetí obchodní lodi, plující pod portugalskou vlajkou. To je totiž situace, kdy USA mohou vstoupit do konfliktu, jako ochránci svobodné plavby ve světových mořích. Hormuzský průliv je jedna z hlavních vývozních tras, kde proudí pětina světové produkce ropy. Tato úžina představuje jediný íránský přístup k dopravním cestám na otevřené moře a v kritickém místě má pouhých 34 km.

Z pohledu Íránu je tento prostor dvousečnou zbraní. Přístup do oceánu mu může kdykoli a kdokoli přehradit, což je důvod proč se Írán nikdy nestal námořní mocností. Na druhou stranu tato úžina dává možnost Teheránu její uzavření. Takovou kartu často Írán používá. Pokud by se tak stalo, tak je téměř jisté, že by to vedlo k válce.

Zdroj náhledové foto: Shutterstock.com

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email