Sport / outdoor

Nejlepší kulečníkové stoly: TOP 5 produktů podle recenzí a testů

Kulečník Kulečník patří po celém světě mezi velmi oblíbené hry, které mají výrazně „společenský“ charakter. Zahrát si s přáteli kulečník, to je zkrátka radost. Nemusíte přitom kvůli tomu nutně do herny či hospody. Pokud se považujete za vášnivější hráče, možná přišel čas pořídit si kulečník i domů. Jak si ale vybrat ten nejlepší kulečníkový stůl? Na tom vám odpovíme v dnešním článku, který věnujeme právě výběru tohoto vybavení.

Nejlepší kulečníkové stoly na trhu

ProduktInfoHodnocení
#1Hop-Sport Vip Extra 8 ft
Nejlepší kulečníkový stůl pro domácí použití dle nás
+ Hrací plocha je vyrobena z kvalitní 18mm MDF desky
+ Kompletní s veškerým příslušenstvím pro hru
+ Kompatibilní s jinými nástavci stolů značky Hop-sport
do 15000 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2Hop-Sport Vip Extra 9 ft
+ Stůl se vyznačuje stabilní konstrukcí, propracovanými detaily a odolností materiálů
+ Kompletní s veškerým příslušenstvím pro hru
+ Kompatibilní s jinými nástavci stolů značky Hop-sport
do 16500 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#3Kulečníkový stůl 20030070 Pool vel. 7 ft
+ Má nastavitelné nohy – možné hrát i na nerovné podlaze
+ Kulečníkový stůl lze lehce udržovat
+ Tělo je kompletně předmontované
do 20500 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#4KULEČNÍKOVÝ STŮL od XXXLutz
+ Elegantní a decentní provedení
+ Včetně příslušenství
+ Robustní konstrukce
do 14000 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#5Skládací stůl na kulečník Pongori BT 500 US
Prodává Decathlon
+ Šetří místo – po dohrání je možné stůl složit.
+ 4 integrovaná kolečka pro snadné přemisťování a skladování stolu
+ Příznivá cena
do 5500 Kč
⭐ 96 % Číst recenze

Jak vybrat kulečníkový stůl

Co je důležité při výběru kulečníkového stolu? Především byste se měli rozhodnout, jaký typ hry chcete hrát, protože stoly se od sebe mohou lišit. Při výběru jsou důležité rozměry, vybavení, ale i materiálové zpracování, hmotnost či další parametry. S výběrem vám mohou pomoci i uživatelské recenze kulečníkových stolů.

Historie a současnost kulečníku

Kulečník patří společně se šipkami a stolním fotbálkem mezi nejoblíbenější „hospodské“ hry. Ale samozřejmě není doménou pouze restauračních zařízení. Jde o regulérní sport, který má navíc poměrně dlouhou historii.

V češtině se pro označení kulečníku používá i pojem biliár vycházející z francouzského názvu billiard. Slovo bille znamená francouzsky míč nebo koule, takže pojem „kulečník“ je doslovný překlad. Jindy se etymologie odvozuje od slova billette – tedy hůl.

Kulečník se pravděpodobně vyvinul během středověku z původně pozemních, venkovních her, jako je jeu de mail – což byl předchůdce golfu a kriketu. Určitá forma kulečníku se podle všeho hrála už na ke konci 15. století na dvoře francouzského krále Ludvíka XI. Později si ji však velmi oblíbila skotská královna Marie Stuartovna. Až do začátku 19. století se však kulečník hrál s palicemi připomínajícími spíše hokejku či golfovou hůl. Teprve po roce 1800 se tyto hole vyvinuly v rovná tága.

Později se kulečník začal dělit v různé varianty a v 50. letech minulého století zažil tento sport obrovský boom a rozmach. V současnosti má kulečník své ligy, kluby a svazy a je i olympijským sportem. V ČR je nejvýznamnější organizací ČMBS (Českomoravský biliárový svaz). Tento svaz sdružuje na 130 svazů a oddílů a díky tomu, že je členem mezinárodních organizací, umožňuje českým hráčům i účast na mistrovstvích Evropy a Světa.

Druhy kulečníkových her a stolů

Kulečník je zastřešujícím označením pro více druhů příbuzných her. Ty se mohou lišit nejen pravidly, ale i vybavením – včetně odlišné podoby stolu. Proto se rozhodně vyplatí různé druhy her znát a vybrat si správný typ stolu, abyste mohli hrát svou oblíbenou variantu.

Pool

Zřejmě nejznámější a nejrozšířenější typ kulečníku. Hraje se na typickém stole se šesti dírami, který je právě nejčastěji k vidění v hospodách a dalších zařízení. Tato hra je původem z USA, kde vznikla kombinací anglického biliáru a pyramidového kulečníku.

Hra má celou řadu variant a pravidel. Asi nejznámější je hra Eight-ball. Nenechte se zmást názvem (který odkazuje na číslo černé koule), protože tato hra se hraje s celkem 16 koulemi, z nichž jen jedna je bílá hrací koule.

Snooker

Tato další velmi známá hra je oblíbená především na územích někdejších kolonií a dominií Velké Británie (tedy tzv. Commonwealthu) a zejména v asijských zemích. Hraje se na stolech, které jsou oproti poolovým rozměrnější. Mají ovšem rovněž šest děr. Snooker se dále liší pravidly, ale i celkovou kulturou kolem tohoto sportu.

Karambol

Karambol (neboli carom billiard, carambole či french billiard) je zastřešující název pro kulečníkové hry, které se hrají na stole bez děr (kapes), což je zásadní rozdíl oproti poolu a snookeru. Opět se větví na řadu různých variant s odlišnými pravidly. Českým specifikem je karambol se čtyřmi koulemi, který se hraje na poměrně velmi malém stole o délce 210 cm. Někdy je označován jako hospodský karambol.

Kulečníkový stůl

Rozměry kulečníkových stolů

Rozměry kulečníkových stolů jsou poměrně variabilní – a to i v rámci jednotlivých základních herních disciplín. Malé stoly začínají už na délce 160 cm. Existují různé malé domácí a hobby a taky dětské variace s různorodými rozměry. Přesto existují i jisté standardizované varianty…

V případě poolu lze mluvit o dvou základních velikostech stolu. Jde o závodní devítistopou (9ft) variantu o rozměrech 254 × 127 cm. Dalším nejpoužívanějším rozměrem je osmipalcový (8ft) stůl o rozměrech 224 × 112 cm. Ten je naopak typický pro různé herny, hospody, kluby nebo i domácnosti.

V případě karambolu je variabilita opravdu značná a používají se stoly od 160 cm délky (5ft) až do 284 cm délky. Největší varianta je především turnajová, závodní. Nejčastější variantou pro běžné (hospodské, domácí,…) použití je však stůl o délce 6 stop (180 × 90 cm) nebo 7 stop (200 × 100 cm).

A nakonec snooker – ten se hraje na největším stole o rozměrech nejčastěji 3,66 × 1,83 cm. Snooker ovšem není v českém prostředí příliš rozšířený.

Velikost místnosti

Že je velikost stolu důležitá, napadne asi každého. Ale věděli jste, že existují i předepsané (či doporučené) rozměry místnosti, ve které má být kulečník umístěn? Například pro u nás velmi populární 8stopový poolový stůl je doporučený minimální rozměr místnosti 524 × 412 cm anebo 464 × 352 cm.

Místnost by taky měla mít stálou teplotu (nejlépe 18 až 24°C) bez průvanu nebo příliš vysoké či nízké vlhkosti vzduchu (optimum je 50 až 70 %). Tyto faktory ovlivní životnost stolu. Stůl by měl být taky velmi dobře osvětlen (doporučuje se 500 luxů) po celé ploše ideálně svítidlem umístěným přímo nad ním. Ne však níže než 90 cm od stolu, aby nepřekáželo ve výhledu a při hře.

Zpracování stolu

Klasický kulečníkový stůl tvoří dřevěný základ se čtyřmi masivními, stabilními nohami často vyztužený kovem. Srdcem stolu je břidlicová herní deska. Ta je potažena typickým plstěným suknem.

Obecně se však používají různé dřeviny a materiály. Kvalitní stoly mají základní konstrukci a mantinely z masivu – nejčastěji bukového či dubového dřeva. Ale může jít i o nejrůznější další dřeviny. Exkluzivní stoly jsou i z exotických dřev. Výhodou pak může být lepší odolávání vlhkosti či výkyvům teplot.

Naopak levnější hobby stoly využívají různé „náhražkové“ materiály, jako je dřevotříska, MDF apod. Rovněž hrací deska může být nejen z břidlice, ale taky z MDF nebo skla či dokonce plastu. Jindy naopak např. z mramoru.

Poměrně populární jsou právě stoly z dřevních kompozitních materiálů, jako je zmíněné MDF. I když nenabídnou tak exkluzivní vlastnosti, tyto stoly mají pro hobby použití řadu výhod. Především je to relativně nízká cena a hmotnost.

Levnější stoly pořídíte už od cca 10 tisíc Kč (různé specifické extra lehké či malé verze mohou být ještě levnější). Hmotnost stolů se pak pohybuje od cca 100 do 200 kg. To se zdá hodně. Uvažte však, že některé masivní stoly s břidlicovou herní deskou mohou vážit i 500 až 1000 kg a představovat tudíž doslova zatěžkávací zkoušku pro nosnost podlahy v některých bytech a domech. A asi byste nechtěli, aby se váš stůl za tři sta tisíc ocitl bez vašeho přičinění ve sklepě!

Stoly z kompozitních materiálů tedy mohou představovat adekvátní volbu pro hobby použití v domácnostech nebo i různých hobby hernách, restauracích apod.

Tága, koule a to ostatní

Stůl pochopitelně není to jediné, co potřebujete k hraní kulečníku. Ať už se rozhodnete pro pool, karambol či snooker, vždy budete potřebovat i kulečníkové koule, tága, ale třeba i různé další příslušenství a doplňky – od stojanů na tága až po křídy na jejich mazání.

Zde je potřeba vědět, že podobně jako stoly se od sebe liší i tága a koule podle toho, pro jaký typ kulečníku jsou určeny. Například standardní tágo pro pool mívá celkovou délku 147 cm, přičemž koncová kostice má průměr 11 až 14 mm. Na karambol se pak nejčastěji používá 140cm tágo s 10 až 13mm kosticí.

Rozdíly jsou i v průměru koulí. Na pool se typicky používají 57,2mm koule, na karambol 61,5mm velké koule a na snooker naopak menší koule o průměru 52,4 mm. Dříve se koule vyráběly například ze slonoviny, ale dnes je drtivá většina prodávaných koulí z polyesteru. Za jedny z nejlepších jsou považovány belgické koule značky Aramith. Jsou zárukou precizní řemeslné kvality.

Jak pečovat o kulečníkový stůl

Pravidelnou pozornost byste měli věnovat především suknu, které se může značně zaprašovat a znečisťovat (i křídovým prachem z tág a koulí). To může vést ke zhoršení vlastností povrchu a ke zkrácení jeho životnosti. Sukno byste tedy měli pravidelně kartáčovat a vysávat. Zároveň je třeba očišťovat samotné koule. Pokud už se na sukně objevují výraznější bílé „vyšisované“ stopy, přišel nejspíše čas na výměnu sukna. Při domácím použití je to obvykle potřeba tak jednou za pět až deset let.

Ceny kulečníkových stolů

Rozpětí cen kvalitních kulečníkových stolů je opravdu značné – ba přímo obrovské. Pojďme se podívat, co můžete očekávat v jednotlivých relacích.

Kulečníkové stoly do 20 000 Kč

Nejnižší relace, ve které však najdete spoustu populárních hobby stolů pro nenáročné a domácí použití. Oblíbené modely často stojí kolem 13 až 15 tisíc Kč. Typicky jde o lehčí stoly z MDF a dalších levných materiálů.

Kulečníkové stoly do 70 000 Kč

Kulečníkové stoly střední kategorie pro trochu náročnější hobby a domácí použití. Stále převažují spíše levnější materiály (dřevotřísky, lamina a další kompozity apod.), které však už mohou být u některých modelů i v kombinaci s masivními prvky. Často jde taky o designově pěkné, stylové výrobky.

Kulečníkové stoly od 70 000 Kč

Zde už začíná vyšší liga a pomalu je možné poohlížet se po stolech z masivního dřeva s břidlicovou deskou. Ovšem prémiové stoly mohou stát snadno i přes 300 000 Kč.

Nejlepší značky kulečníkových stolů

Jaké značky kulečníkových stolů platí za osvědčené, kvalitní či rovnou renomované?

  • Hop-Sport – Tato značka patří k nejpopulárnějším díky výbornému poměru ceny a kvality. Nabízí především dostupné hobby stoly.
  • Wat – Velmi významná značka s kolosálním výběrem. Převažují dražší, drahé, ale i extrémně drahé prémiové modely. Vhodná volba pro náročné zájemce.
  • René Pierre – Velmi exkluzivní, designové kulečníkové stoly. Špičkové zpracování. Vhodné pro velmi náročné zájemce. Většinou velmi vysoké ceny.
  • Dynamic – Zajímavý výběr stolů v různých relacích. Vhodné i pro klubové či jiné náročnější použití.
ProduktInfoHodnocení
#1Hop-Sport Vip Extra 8 ft
Nejlepší kulečníkový stůl pro domácí použití dle nás
+ Hrací plocha je vyrobena z kvalitní 18mm MDF desky
+ Kompletní s veškerým příslušenstvím pro hru
+ Kompatibilní s jinými nástavci stolů značky Hop-sport
do 15000 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2Hop-Sport Vip Extra 9 ft
+ Stůl se vyznačuje stabilní konstrukcí, propracovanými detaily a odolností materiálů
+ Kompletní s veškerým příslušenstvím pro hru
+ Kompatibilní s jinými nástavci stolů značky Hop-sport
do 16500 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#3Kulečníkový stůl 20030070 Pool vel. 7 ft
+ Má nastavitelné nohy – možné hrát i na nerovné podlaze
+ Kulečníkový stůl lze lehce udržovat
+ Tělo je kompletně předmontované
do 20500 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#4KULEČNÍKOVÝ STŮL od XXXLutz
+ Elegantní a decentní provedení
+ Včetně příslušenství
+ Robustní konstrukce
do 14000 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#5Skládací stůl na kulečník Pongori BT 500 US
Prodává Decathlon
+ Šetří místo – po dohrání je možné stůl složit.
+ 4 integrovaná kolečka pro snadné přemisťování a skladování stolu
+ Příznivá cena
do 5500 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
0 Sdílení