10 nejlepších doprovodných rostlin pro kopr

Společná výsadba těchto plodin s koprem pomáhá přirozeně chránit škůdce.

Kopr (Anethum graveolens) je fantastickou doprovodnou rostlinou na zahradě. Tato bohatě vonící a rychle rostoucí bylina nezabere mnoho místa, hodí se přímo do nádobových zahrad, bylinkových záhonů a zeleninových záhonů. Ať už jej zasadíte kamkoli, zde jsou nejlepší doprovodné rostliny pro kopr, které potřebují stejné podmínky růstu. Mnozí dokonce přispívají k přirozenému hubení zahradních škůdců kopru nebo se těší ochraně před užitečným hmyzem, který kopr přitahuje.

01 z 10 Chřest
Najít rostliny pro pěstování na chřestových záhonech může být náročné, protože chřest zabírá hodně místa a pěstuje se pomalu. Kompaktní rostliny kopru však snadno vklouznou mezi korunky chřestu, zaplní prázdný půdní prostor a udrží zahradní záhony co nejproduktivnější. Kvetoucí kopr může také udržet běžné škůdce chřestu na uzdě tím, že přiláká užitečný hmyz.

02 z 10 Bazalka
Bazalka je bylina s jemnými stonky, která miluje vlhkou půdu a pravidelnou zálivku, podobně jako kopr. Kromě podobných požadavků na péči tyto rostliny tolerují pěstování uvnitř a nezabírají mnoho místa. I když máte k pěstování jen slunný parapet, můžete se spolehnout, že bazalka a kopr udrží vaši kuchyni zaplavenou čerstvými bylinkami.

03 z 10 Brokolice
Kopr je nenáročná bylina, která dobře roste s většinou zeleniny. Je však zvláště vhodný pro pěstování v blízkosti brukvovitých rostlin. Brassica zelenina, včetně zelí, brokolice a růžičkové kapusty, je náchylná k housenkám zelí, které mohou provrtat listy rostlin dírami. Koprové květy přitahují pestřenky a parazitické vosy, které se živí škůdci rodu Brassica a pomáhají udržet vaši zeleninu bez škůdců.

04 z 10 Kerblík
Kopr je relativně odolný vůči mnoha druhům hmyzu, ale dva zahradní škůdci, kteří milují hltání koprových rostlin, jsou slimáci a hlemýždi. Tato nenasytná zvířátka dokážou večer pozřít křehkou úrodu kopru a do rána vám ponechají jen holé stonky. Slimáci a slimáci však dávají přednost rostlinám kerblíku před koprem, takže výsadba kerblíku ve vaší zahradě může tyto škůdce odlákat od kopru a dalších zranitelných plodin.

05 z 10 Koriandr
Koriandr a kopr mají podobné pěstitelské nároky a na zahradě si pěkně rozumějí. Tyto bylinky snášejí chladné počasí a mírný stín a jejich kompaktní velikost je předurčuje k pěstování v zahradách nebo nádobách. Kromě toho jsou květy koriandru také velmi atraktivní pro užitečný hmyz. Můžete udělat svou zahradu méně pohostinnou vůči škůdcům tím, že budete tyto dvě kvetoucí bylinky pěstovat společně.

06 z 10 Kukuřice
Díky nízkému vzrůstu je kopr méně zřejmým rostlinným společníkem kukuřice, ale tyto dvě jedlé plodiny se vzájemně doplňují ve svém růstu na zahradě. Rostliny kukuřice jsou náchylné k řadě hmyzích škůdců, jako jsou kukuřiční červi a armádní červi. Pokud však necháte koprové rostliny kvést poblíž vaší kukuřice, koprové květy lákají pestřenky a další užitečný hmyz, který drží škůdce kukuřice pod kontrolou.

07 z 10 Okurky
Pokud rádi vyrábíte domácí okurky, pěstování koprových rostlin kolem okurek dává smysl. Nejen, že toto partnerství rostlin poskytuje veškerý čerstvý kopr a okurky, které potřebujete pro domácí nakládané okurky, ale kopr také přitahuje užitečný hmyz a chrání liány okurky před činností škůdců. Koprové květy oslovují hmyz „dobrý chlap“, takže pokud chcete z kopru vytěžit maximum, nechte své rostliny kvést.

08 z 10 Hlávkový salát
Na zahradě se salát a kopr k sobě hodí. Obě tyto rostliny upřednostňují chladné teploty a vlhkou půdu. Kromě podobných požadavků na péči může kopr také odradit některé druhy hmyzu od okusování listů salátu.

09 z 10 Cibule
Cibule patří mezi nejvšestrannější doprovodné rostliny, protože její silná vůně odrazuje mnoho hmyzích a živočišných škůdců. Ve spojení s koprem může cibule odpuzovat mrkvové mouchy, které se často živí kořeny kopru, což narušuje růst rostlin. Cibule a kopr mají také různé kořenové systémy, takže nesoutěží o půdní prostor – a chutnají jako doplněk k receptům na okurky.

10 z 10 Rajčata
Rajčata a kopr mají komplexní vztah, ale lze je použít jako doprovodné rostliny, pokud budete dodržovat několik jednoduchých pokynů. O mladých rostlinách kopru je známo, že podporují růst rajčat a jejich schopnost přitahovat užitečný hmyz může kontrolovat háďátka rajčat. Dospělé rostliny kopru však mohou narušovat růst rajčat, takže pokud chcete pěstovat tyto rostliny společně, je nejlepší vytrhat rostliny kopru, když začnou kvést.