Jak zasadit a pěstovat tymián plazivý

Voňavý a barevný plazivý tymián je půdopokryvná látka nenáročná na údržbu a je dokonce jedlá.

Blízký příbuzný tymiánu obecného, tymián plazivý (Thymus serpyllum) je nízko rostoucí vytrvalá rostlina vytvářející rohože, která se často pěstuje jako půdopokryvná na slunných oblastech. Snadno udržovatelné a přizpůsobivé rostliny tymiánu mohou zvýraznit zahradní chodníky nebo zakrýt nevzhledné opěrné zdi, ale tyto rostliny jsou také fantastickou alternativou trávy pro trávníky. Kromě spousty okrasné přitažlivosti je většina plazivých odrůd tymiánu vysoce voňavá a jedlá.

Plíživý tymián Přehled
RODOVÉ JMÉNO Thymus serpyllum
BĚŽNÝ NÁZEV Tymián plazivý
DALŠÍ BĚŽNÁ JMÉNA Matka tymiánu, Vlněný tymián, Divoký tymián
TYP ROSTLINY Bylina
SVĚTLO Část Slunce, Slunce
VÝŠKA 3 až 5 palců
ŠÍŘKA 3 až 12 palců
BARVA KVĚTU růžová, fialová, bílá
BARVA LISTŮ Modrá/zelená
SPECIÁLNÍ VLASTNOSTI Dobré pro kontejnery, nenáročné na údržbu
ZÓNY 4, 5, 6, 7, 8, 9
Divize PROPAGACE, Semena, stonkové řízky
ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ Odolné vůči jelení zvěři, odolné vůči suchu, půdopokryvná, proti svahu/erozi

Kde zasadit tymián plazivý
Tymián plazivý je všestranná rostlina, kterou lze v krajinných návrzích použít různými způsoby. Tymián plazivý se běžně pěstuje jako půdní pokryv a může být vysazen na svazích, aby pomohl kontrolovat erozi. Popínavý tymián vypadá krásně rostoucí podél zahradních chodníků a okrajů květinových záhonů a může se mu dařit v kontejnerové zahradě.

Přizpůsobivá a odolná většina odrůd tymiánu plazivého roste trvale v pěstebních zónách USDA Hardiness Zone 4–9 a tyto rostliny snesou řadu světelných podmínek a typů půdy. A co víc, rostliny tymiánu plazivého jsou odolné vůči jelenům, ale opylovači je milují. V závislosti na vašich zahradnických zájmech můžete pěstovat tymián plazivý jako okrasný nebo jedlý nebo použít tyto rostliny jako alternativu k trávníku odolnou vůči suchu.
Jak a kdy zasadit tymián plazivý
Většina zahradníků pěstuje tymián plazivý z rostlin zakoupených v místních zahradních centrech, ale tymián lze pěstovat také z rostlinných oddílů, stonkových řízků nebo semen.

Pokud pěstujete tymián plazivý od začátku školky, umístěte rostliny na zahradní záhony na jaře, až pomine nebezpečí mrazů. Rostliny tymiánu plazivého mohou růst jako samostatné rostliny, ale vypadají ještě okouzlivěji, když jsou zasazeny společně jako kvetoucí půdopokryvná nebo jako alternativa trávníku. Při společném pěstování více rostlin tymiánu plazivého rozmístěte je asi 12 palců od sebe, aby měly dostatek prostoru pro růst.

Tipy na péči o plazivý tymián
Tymián plazivý je rostlina nenáročná na údržbu, která nevyžaduje mnoho starostí. Zavedené rostliny tymiánu plazivého zvládnou při výsadbě jako půdopokryvné rostliny velký provoz. Rostliny jsou však citlivější na opotřebení, když je suché počasí. Pokud jste někdy pěstovali tymián nebo jiné středomořské bylinky, pravděpodobně budete mít úspěch s tymiánem plazivým.
Světlo
Jako mnoho jiných bylinek i tymián roste nejlépe na plném slunci; rostliny by měly dostávat asi 6 až 8 hodin jasného světla denně. Popínavé rostliny tymiánu mohou také růst v částečném stínu, ale nebudou kvést tak hojně.
Půda a voda
Tymián plazivý toleruje řadu půd a může růst i v půdě chudé na živiny. Tyto rostliny však nejlépe rostou v dobře propustné půdě s pH 6,5 až 7,5.

Stejně jako u jiných středomořských bylin, ani tymián plazivý nemá rád mokré nohy a může být citlivý na přemokření. Tyto rostliny je však nutné pravidelně zalévat, zejména v horkém počasí. Pro dosažení nejlepších výsledků zalévejte rostliny tymiánu jednou za 7 až 10 dní, aby půda mezi zaléváním trochu vyschla.

Teplota a vlhkost
Většina odrůd tymiánu plazivého je mrazuvzdorná. V horkém a suchém počasí mohou být rostliny tymiánu choulostivé, takže možná budete chtít omezit pěší provoz na rostlinách tymiánu v letních vedrech.

Hnojivo
Tymián plazivý je lehké krmítko. Obvykle nepotřebuje další hnojivo, pokud před výsadbou doplníte půdu kompostem. Chcete-li dát svým rostlinám extra vzpruhu, přihnojte rostliny tymiánu plazivého na jaře organickým hnojivem s pomalým uvolňováním podle návodu k produktu.

Prořezávání a sklizeň
Tymián plazivý může stárnutím dřevnatět, ale tomu můžete předejít tím, že rostliny budete prořezávat po celý rok. Nejlepších výsledků dosáhnete, když rostliny tymiánu na jaře a poté, co květy odkvetou, zlehka seříznete. Na podzim proveďte důkladnější řez a rostliny tymiánu plazivého seřízněte o polovinu, abyste omladili jejich růst a podpořili větvení.

Chcete-li si užít tymián plazivý jako jedlý, uschovejte si odřezky a použijte je čerstvé nebo sušené ve svých oblíbených receptech. V případě potřeby můžete také během letního vegetačního období sklidit několik stonků z rostlin tymiánu plazivého. Sklízejte tymián v časných ranních hodinách, než bude slunce vysoko nad hlavou, abyste získali ty nejchutnější bylinky.

Zalévání a přesazování
Tymián plazivý může růst v nádobách, ale musí mít výbornou drenáž. Kromě použití nádoby s drenážními otvory přidejte perlit do kvalitní zeminy. Kořeny a rostlina se časem rozšíří k obvodu květináče, takže přesná velikost nádoby není kritická. Pokud rostlina přeroste ze své nádoby, přesaďte ji do nádoby, která je o 2 palce širší a naplněná čerstvým substrátem, nebo odřízněte části s kořeny a vyjměte je z nádoby. Odstraněné části zasaďte jinam nebo je dejte přátelům.

Škůdci a problémy
Stejně jako jiné vonné bylinky, i tymián plazivý přirozeně odpuzuje mnoho zahradních škůdců, ale s věkem může dřevnatět. Předejít tomu můžete tak, že rostliny alespoň jednou ročně seříznete. Tyto rostliny také vysychají, pokud nedostávají dostatek vody nebo pokud jsou zimy obzvlášť drsné. Možná se vám podaří rostlinu omladit prořezáváním; rostliny tymiánu plazivého však žijí jen asi pět let a rostliny přirozeně vysychají, když dosáhnou konce svého životního cyklu.
Udržování tymiánu v promočené půdě je recept na katastrofu. Pokud vaše rostliny začínají vadnout a žloutnout, je velká šance, že byly přemokřené a může u nich dojít k hnilobě kořenů. Vyhněte se tomu tím, že budete rostliny tymiánu udržovat v dobře odvodněné půdě a zalévat je, až když půda začne být suchá.
Svilušky jsou častější, když se tymiány pěstují uvnitř, ale tento otravný hmyz se může vyskytovat i na venkovních rostlinách tymiánu. Svilušky lze snadno zvládnout pomocí organického insekticidního mýdla nebo neemového oleje.
Rozmnožování tymiánu plazivého
Nejjednodušší způsob rozmnožování tymiánu plazivého je dělení rostlin. Zavedené rostliny se šíří a vytvářejí kořeny všude, kde se dotknou země. Použijte ostré zařízení k řezání sekcí v létě nebo na začátku podzimu. Před přesazením na zahradu je ihned přesaďte na připravený záhon nebo malé kousky vysaďte, aby se zvětšily.

Dalším způsobem rozmnožování tymiánu plazivého je pomocí stonkových řízků. V pozdním létě použijte ostré nůžky k odříznutí 2-palcových částí polovyzrálých stonků z rostliny. Odstraňte veškeré listy ze spodní poloviny řízků, ponořte je do zakořeňovacího hormonu a vložte je do malých květináčů se substrátem. Udržujte výsadbové médium vlhké; stonek by měl vyvinout kořeny asi za dva týdny.

Sklízejte drobounká semena podobná prachu ze zavedené rostliny tymiánu tak, že uříznete části stonku, které obsahují suchý lusk se semeny, a rozdrtíte je přes kus papíru v oblasti bez větru. Semena potřebují období studené stratifikace před výsevem venku na konci jara, kdy se teploty trvale pohybují nad 60 lety. Semena nezakrývejte zeminou. Ke klíčení potřebují sluneční světlo, ať už vyséváte přímo na zahradě, nebo jim dáte náskok v interiéru.

Druhy tymiánu plazivého
Existuje několik druhů tymiánu plazivého, včetně odrůd s růžovými, fialovými nebo bílými květy a některé druhy rostou o něco vyšší než jiné. Rostliny jsou odolné v zónách 4–9 a mají podobné pěstební potřeby.
Tymián plazivý
Obyčejný tymián plazivý (Thymus serpyllum) je perfektní volbou pro okraje zahrad a chodníky a vytváří množství růžovofialových květů, které jsou velmi atraktivní pro včely a motýly. Tato rostlina, která objímá půdu, zřídka roste přes 3 palce a může se rychle rozšířit na šířku 12 palců.

Bílý kvetoucí tymián plazivý
Většina odrůd tymiánu plazivého má květy levandulově zbarvené, ale bíle kvetoucí tymián plazivý (Thymus serpyllum ‚Albus‘) může být zábavnou volbou pro měsíční zahrady a okrasné záhony. Poměrně vzácný druh tymiánu plazivého, bíle kvetoucí tymián plazivý kvete po celé léto. Rostliny se mohou v dospělosti natáhnout až na 5 palců.

Elfin plazivý tymián
Tymián plazivý (Thymus serpyllum ‚Elfin‘) je nejlepší volbou pro zahrady xeriscape a může se pochlubit drobnými oválnými listy a růžovofialovými květy. Tato plazivá odrůda tymiánu, běžně pěstovaná jako půdopokryvná, vypadá v nádobách velkolepě a dorůstá pouze 3 palce výšky.

Často kladené otázky
Jak rychle se šíří tymián plazivý?
Popínavý tymián chvíli trvá, než se usadí, a rostliny obvykle během prvního roku příliš nerostou. Zavedené rostliny se však mohou do třetího roku rychle rozšířit a roztáhnout 12 až 18 palců.

Umíš chodit po tymiánu plazivém?
Ano. Tymián plazivý je odolná rostlina, která může sloužit jako alternativa trávy a určitě se po ní dá chodit. Tyto rostliny jsou však náchylnější k poškození během horkého a suchého počasí, proto omezte pohyb rostlin během letních veder.