Právě čtete

Tílka, košilky a nátělníky: v dětství nutné zlo, dnes styl a pohodlí v jednom – jak toho docílit?

2956  
Sdílet: 

Tílka, košilky a nátělníky: v dětství nutné zlo, dnes styl a pohodlí v jednom – jak toho docílit?

Tílka nejsou jen skrytou vrstvou oblečení, jsou multifunkční a trendy. Nosí se nejen pod svetry a mikiny, ale i samostatně jako hlavní kousek jarního looku. Celoroční must-have, nebo nostalgická vzpomínka na dětství? Pro mě rozhodně to první!

14. 4. 2024 4 min. čtení Viola Černodrinská
Tílka, košilky a nátělníky: v dětství nutné zlo, dnes styl a pohodlí v jednom – jak toho docílit?

Tílka můžete kombinovat snad se vším – s košilí, blazerem nebo je nosit jednoduše jen tak. Skvěle vypadají zastrčená do kalhot s páskem. V dětství byly záchrannou proti nachlazení, teď jsou mnohem víc – výrazem osobního stylu. Na tílka a košilky jsem se podívala zblízka spolu s dalšími třemi lidmi, kteří se k nim museli tak trochu prokousat a dnes bez nich neudělají ani krok.

Teplo a bezpečí

Když bylo Katce patnáct, rozhodně žádná tílka nenosila. „Klidně jsem si v zimě vzala krátké tričko, bundu, kalhoty a takhle šla ven. Když to babička viděla, zděsila se s tím, že budu mít nemocné ledviny. A pak jsem měla mnohokrát zánět močového měchýře. Došlo mi, že na tom, co říká babička, asi něco bude. Začala jsem tak nosit tílka úplně pod všechno a dneska na ně nedám dopustit. Je mi v nich teplo, zastrčím si je vždycky do kalhot nebo punčocháčů, když mám šaty, a přijdu si tak nějak bezpečně,“ popisuje Katka, jíž tílka nahrazují i podprsenku, kterou už několik let nenosí. „Tílka miluju i v létě. Moje oblíbená barva je černá, takže těch mám spoustu. Baví mě na tom, že si prostě jen sundáte vrchní vrstvu – košili nebo tričko – a pořád na sobě něco máte.“

Nátělníků najdete dnes celou řadu od těch jednoduchých minimalistických po rafinovanější například s krajkou či všitou vnitřní podprsenkou. Pokud preferujete vlastní podprsenku, vybírejte vždy podle barvy nátělníku, případně v tělové barvě. A co s ramínky třeba ve střihu halter neck, který je momentálně tak populární? Pokud nemáte podprsenku bez ramínek, můžete ramínka na podprsence schovat pod nátělník pomocí speciální spony.

Rozbalit

Sbalit

Proti madlům lásky


Adriana poctivě nosila košilku zastrčenou do kalhot už na střední, a to díky své profesorce, která tenkrát holky postrašila, že holá záda jim přinesou faldy na bocích. Něco na tom pravdy je – ledviny jsou totiž citlivější na chlad. Aby je tělo ochránilo, začne v okolí ledvin tvořit tukovou vrstvu, která je od chladu izoluje. Pro dospívající slečny tohle může být velkou motivací!

Sexy krajky

Lenka od dětství slýchala podobné řeči jako Katka, ovšem přidala se k tomu ještě hrozba toho, že nevyroste nebo že jí vaječníky nastydnou natolik, že bude neplodná. Vyrostla. Dnes je maminkou tří kluků. „V dětství a v pubertě jsem to samozřejmě nesnášela. Tehdy letěly punkrockové kapely, bokové džíny a odhalený pupík. Byla by to velká potupa mít nátělník,“ směje se Lenka. Cestu si k němu našla až v průběhu studia na vysoké škole. „Na filozofii se vůbec neřešilo, co máte na sobě a jak moc nebo jestli vůbec jste sexy. I když sexy je vlastně i krajková spodní košilka pod teplým svetrem. Nikdo ji nevidí, ale vy o ní víte. To vlastně samo o sobě může přidat na sebevědomí,“ říká Lenka, která si v průběhu času oblíbila pohodlnější módu. „Obzvlášť teď se třemi dětmi je pro mě tílko nebo bodýčko absolutní nutnost. Šetří mi to i čas, protože mi nahrazuje podprsenku a v případě bodýčka i kalhotky. Natáhnu to na sebe, zapnu džíny, svetr a hurá do školy a do školky!“

Jak tílka kombinovat

Tílko je univerzální a stylový kousek oblečení, který je rozhodně škoda jenom schovávat pod dalšími vrstvami oblečení. Stačí zkusit pár tipů, jak ho na sobě nastylovat.

  1. Tílko si oblečte pod vestu. Ať zvolíte zapínací, nebo pletenou, tílko vám udělá službu i parádu. A můžete ho nechat lehce vykouknout z výstřihu.
  2. Tílko natáhněte přes tričko. Tenhle trend, který si někteří z nás pamatují ze středoškolských let a teenagerovských filmů z přelomu devadesátých a nultých let, se opět vrátil a mě baví. Na bílé jednoduché tričko si můžete obléct černé tílko se špagetovými ramínky – klasické bavlněné nebo klidně saténové s krajkami.
  3. Tílko nebo spodní košilku oblečte pod sako či blejzr. Tílko v tomto případě pouze doplňuje dominantní vrchní část outfitu. Zdůrazňuje dekolt, kterému vždy tenhle kousek lichotí, a zároveň vás netrápí nahrávané rukávy trička pod sakem.
  4. Zastrčte si tílko do sukně, nebo elegantních kalhot. Klasické bavlněný kousek vypadá neobyčejně dobře v kombinaci s elegantními kousky. Z pohodlného spodního prádla se stane ležérní kousek, který podtrhne vaši siluetu. Doporučujeme doplnit ještě širším páskem a budete perfektní!
  5. To samé tílko pak můžete obléct k džínám. A pokud chcete odhalit víc než paže, můžete si ho podhrnout (založit) a získáte crop top.
  6. Pod rozepnutou košilí nebo košilovými šaty. Když už se těším na košilové šaty, ale není na ně ještě dostatečné teplo, udělám si ze šatů dlouhou vestu/kimono. Vezmu si džíny, tílko a šaty nechám rozepnuté, případně si je jen uvážu v pase.

Vzpomínka na tátu

A jak je to s nátělníky u mužů? Pro třicetiletého Václava jsou obzvlášť ty bílé nostalgickou vzpomínkou na dětství. „Táta bez toho nikdy nevyšel ven. Tílka nosil o víkendu pod mikinu, v týdnu do práce pod košile. Občas se mu pod oblečením rýsovala jejich kontura. Ale to mu nijak nevadilo. Večery pak patřily outfitu tílko–trenky–ponožky,“ směje se Václav. Tenhle obraz možná spousta z vás bude znát také. Koneckonců i v mnoha českých filmech najdete hlavní hrdiny oblečené právě takto, stačí si vzpomenout třeba na Ecce Homo Homolka, kde tílko, trenky, ponožky obléká často postava Ludánka v podání Františka Husáka. Z bílého nátělníku se stal také celosvětový fenomén.

Ale zpět k Václavovi. Na otázku, zda nosí tílka, kroutí rozhodně hlavou. „Bílá vůbec ne. Pod košili preferuju buďto vůbec nic, nebo neviditelná trička. V létě si občas vezmu tílko na brusle nebo když jdu do posilovny. Je to docela dobrá připomínka toho, že na svých pažích musím makat, aby i v tílku vypadaly dobře,“ směje se Václav a dodává, že v jeho případě jsou tílka určená vyloženě na sport a jen tak ven by v nich nešel.

Ať už máte postoj k tílkům jakýkoliv, věřte, že právě teď začíná jejich čas. Nebo počkat… vždyť mnozí z nás je vlastně ještě neodložili.

Denní i noční prádlo v barvách jara a oceánu

Denní i noční prádlo v barvách jara a oceánu

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články