Nejnovější

Přehled: Medvědi a politika

Grafika: Adéla Marková

Přehled týdne si pro vás připravili Katarína Dovinová a David Hrubý.

Pondelok

Novým slovenským sa po sobotňajších voľbách stal Peter Pellegrini. Nad Ivanom Korčokom vyhral s prevahou cca 200 tisíc hlasov. Pre Slovákov to tak znamená obrovský krok dozadu od demokracie. Nuž, tak to vyzerá, keď volia voly. Viac o druhom kole prezidentských volieb a ich výsledku si môžete prečítať v komentári tu.

Podľa českého Štátneho zdravotného úradu pribudlo až 1100 prípadov čierneho kašľa. Tento rok je to druhý najvyšší týždenný nárast. Od začiatku roka je 6379 nakazených, najviac chorých je v skupine od 15 do 19 rokov. Tínedžeri sú zas – a vlastne tak, ako vždy, riziková skupina – tým nič neujde, či sa to týka klebiet, trendov alebo chorôb. 

Bizarný prípad na Poľane ukazuje, prečo sa mužom nedá veriť. Dvoch štátnych ochranárov prekvapila medvedica, ktorá sa po nich ‚‚náhle rozbehla‘‘. Jeden dobrodinec po nej chcel vystreliť, namiesto toho však trafil nohu vlastného kolegu. Kto by to čakal, že v prírode sa bude vyskytovať medvedica, ktorá si bude chcieť chrániť mladé? Slovenská vláda si z toho ale samozrejme vezme to, že macko uško je zlý a musíme ho strielať. Vivat moderná doba!

Úterý

Předsednictvo KDU-ČSL bude debatovat o návrhu ministra životního prostředí Petra Hladíka o vyloučení bývalého předsedy strany Cyrila Svobody ze strany. Svoboda je podle nich autorem moha výroků, jež nekorespondují s politickým směřováním strany a navíc poskytl rozhovor proruskému serveru Voice of Europe. Podle zjištění Bezpečnostní informační služby jej provozovali proruští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby. Aspoň někdo má zájem ovlivnit dění v EU, Češi by se měli vzít příklad.

Německý poslanec Norbert Röttgen vyzívá Maďarsko a Slovensko k opuštění Evropské unie. Podle něj nesmí EU nadále tolerovat otevřené sympatizování s ruským prezidentem. Kritizuje lídry obou zemí a maďarského prezidenta Orbána nazval ‚‚Putinovým trojským koněm v EU.‘‘ Další německý poslanec Anton Hofreiter navrhuje seškrtání evropských fondů pro Slovensko, pokud budou nadále následovat proruský narativ.
Kdo by si pomyslel, že největší hrozbou pro jednotu EU nebudou brexitové hádky, ale sympatie k Putinovi. Možná by měli zavést před vstupem do Unie ‚‚Kreml-check.‘‘

Na Slovensku vyrostlo několik zajímavých billboardů, hlásající hesla jako například: ‚‚EU a NATO nepotřebujeme,‘‘ nebo ‚‚Bez Ruska nepřežijeme.‘‘ Ve městě Trnava se na pár hodin objevil billboard s heslem: „Ukrajina je nepřítel.“ Za těmito billboardy je údajně mimoparlamentní strana Demokraté, v jejímž čele stojí Jaroslav Naď, bývalý ministr obrany. Strana se k těmto textům zatím nevyjádřila. Ajéje, pacienti psychiatrické léčebny Sučany zjistili zaměstnanecké heslo od wifi a pracovníci je nechali na vycházce možná až příliš dlouho.

Středa

Slovenský premiér Robert Fico přijal známého dezinformátora, pořadatele protivládních demonstrací a šéfa mimoparlamentního uskupení PRO, Jindřicha Rajchla. Společně s bývalým jihomoravským hejtmanem Haškem mu donesli dopis s 19 000 podpisy na podporu česko-slovenských vztahů. Učinili tak v reakci na premiéra, který přerušil společná česko-slovenská zasedání, a to z důvodu Ficových proruských postojů. Fico, Rajchl a bývalý hejtman vejdou do baru… ne, počkat, do sídla vlády . Slovenská politika začíná být jako zápletka z westernu.

Poslanci schválili novelu trestního zákoníku, která upravuje definici znásilnění. Přepisuje definici znásilnění ze silou vynuceného pohlavního styku na nesouhlasný. Člověk by měl projevit nesouhlas se sexuálním stykem, a to nejen slovně, ale také neverbálně gestem, pláčem nebo zaujetím obranné pozice. Pro hlasovalo 168 ze 169 přítomných poslanců. Po neúspěšné ratifikaci Istanbulské úmluvy jsem rád, že se alespoň pro jednou nemusíme za vládu stydět.

Čtvrtek

Hnutí ANO uspořádalo mimořádnou schůzi, jejímž hlavním cílem bylo zas a opět prodiskutovat premiérovy peníze uložené v Podnikatelské družstevní záložně. Schůzi hnutí ANO nazvalo: ‚‚Promlčené korupční kauzy vládních stran.‘‘ Alena Schillerová má podezření ohledně praní špinavých peněz a ‚‚záhadného mizení stamilionových částek.‘‘ Expremiér Babiš na to poté (ne)navázal a s rohlíkem v ruce demonstroval a vyčítal vládě, že se přímo podílí na zdražování potravin. Popis rohlíku panu Babišovi opravdu jde, skoro tak, jako by na něj měl připravenou složku, že?

Prezident Pavel se ve Vilniusu sešel se svým ukrajinským protějškem Zelenským. Oba se v Litvě zúčastní summitu iniciativy Trojmoří, což je
iniciativa sdružující 13 států ležících mezi Baltským, Jaderským a Černým mořem. Společně se domlouvali na uzavření dohod o bezpečnostní spolupráci o dodávkách materiálu, nebo podpora se zpravodajskými informacemi, případně technologiemi. Kdo by řekl, že Trojmoří bude tolik o bezpečnosti a technologiích a tak málo o mořích! Možná by měli zvážit přejmenování na ‚‚Trojbezpečí.‘‘

A se svým ukrajinským protějškem rovněž jednal Michalovcích slovenský premiér Fico. Odsoudil ruskou agresi na Ukrajině a obvinil ji z hrubého porušení mezinárodního práva. Obě země souhlasily s prohloubením energetické spolupráce a novém železničním spojení. Fico také prohlásil, že Slovensko má zájem být dobrým a solidárním sousedem Ukrajiny, která chce najít mírové východisko. Dovolte mi citovat zpěváka Gotta již po dvacáté přebírajícího cenu Slavík: ‚‚Dámy a pánové, toto jsem opravdu nečekal.‘‘

Pátek

Největší vládní strana ODS si na svém kongresu opět za svého lídra zvolí nynějšího premiéra Petra Fialu. Nominaci dostal ze všech krajů. Na post místopředsedy na nominace vyhrál ministr financí Zbyněk Stanjura.
ODS se rozhodla, že pokud to není rozbité, neopravuj to. Fiala se vrátí na čela strany a Stanjura dostane místopředsednické křeslo, aby si udržel v ruce šekovou knížku.

V navržené podobě prošlo Sněmovnou zvýšení příspěvků na péči pro lidi se zdravotním postižením. Návrh zvyšuje příspěvky u tří ze čtyř stupňů až o dvě pětiny. Základní první stupeň však zůstává na 880 korunách měsíčně. Nejvíce peněz by měli dostávat lidé, o které je pečováno v doma a pobytové služby by měly představovat až poslední řešení. Zvyšují příspěvky, ale zároveň nechávají první stupeň tak nízko, že se na něj nedá ani napsat dobrá vtipná poznámka. No, aspoň máme něco, o co se snažit.

Vítěze slovenských prezidentských voleb Pellegriniho zabolí peněženka. Bude totiž muset zaplatit pokutu od 2 do 30 tisíc eur. Důvodem je finanční dar od jeho strany Hlas ve výši 250 tisíc euro, kterou obdržel až po prezidentské kampani, což je v rozporu se zákonem. Nevládní organizace Transparency International Slovensko kritizuje Pellegriniho za rekordně nejméně transparentní kampaň. Pellegriniho peněženka se stává vítězem prezidentských voleb, ale jeho bankovní účet získal stříbrnou medaili.

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*