Ještě nehoří, ale pořádně přihořívá


Zdá se,  že  světu  nestačí jedna  nesmyslná  válka..  Asi si chce  okamžitě pořídit  další.

Miním  tím  eskalaci  konfliktu na  Blízkém  východě. Kdy nejprve  Izrael, jakkoliv  jsme na jeho straně,  musím  řicí  – nesmyslně  zaútočil  na  iránské  velvyslanectví  v  Damašku  a zabil tam  dva  čelné vojenské představitele  iránských revolučních  gard.  O dva  týdny  předtím  zosnoval  atentát  na  dalšího.

Tohle pochopitelně  Teherán nemohl nechat  bez odpovědi.  A  také nenechal. v noci  ze  soboty  na  neděli  odpálil mračno dronů a  raket.

Více  méně  šlo  o  demonstrativní,  či spíše propagační   akci. Jejímž  smyslem  bylo  zachránění  tváře  zejména  náboženskému  vedení  země, Show  pro  iránské publikum. Nikoliv  srazit  Izrael  na kolena.  Na to  i  iránští  ajatolláhové  disponovali  dostatečným množstvím  informací  o kvalitě  židovské protivzdušné obrany, která  se potvrdila.  Nejen proto,  že  Iron Doom je  asi  momentálně nejlepší protivzdušný  systém na  světě. V neposlední  řadě  Izraelci  jistě  využili  informací  o iránských  dronech a jejich fungování  z Ukrajiny.

Nicméně  blízkovýchodní  kotel, bez ohledu na  to, jak přetopený  je,  dostal zas e přiloženo.  A  to velmi nebezpečně.  Protože  se motáme  v ďábelském kolečku. Izrael  za mne nesmyslně  zabil  ty  iránské  generály. Nic  tím nezískal. Irán se nestal méně nebezpečným  pro židovský stát  a neopustí ambici získat jadernou zbraň. Jen byl  doslova  donucen  na  ty  vraždy svých lidí -reagovat. Kdyby  tak neučinil, vedení  by  nafasovalo nálepku  slabochů.  A  to je pro pravověrné  zcela  nepřijatelne!

Takže  dronový a raketový  útok… Což  zase  nejspíše  vyvolá  reakci  Izraele, který  dost možná  zaútočí  na  Irán. Tomu  pak nezbude  nic jiného než….  Vhodné si doplňte  sami…

Prostě  ďábelský začarovaný  kruh  stále  a stále větší  eskalace. Oproti  Ukrajině  je  tu jeden  zásadní  rozdíl.  Tam  válku zastaví jeden  jediný telefonát  z Washingtonu  do Kyjeva. Všichni to vědí.  Ale v případ ě konfrontace  Izrael – Irán tahle opce neexistuje!  Jak se  to jednou rozjede naostro, nikdo nemůže  tušit  kde to skončí a  zda se  to dá vůbec  skončit! Izrael není fatálně  závislý  na  USA  jako Ukrajina.

Ale  jedna podobnost  zde  je. A  velmi  nepříjemná, ba  fatální.  Kyjev, přes  veškerou  svou nesvéprávnost  vůči Západu a  USA  zejména neuposlechl  varování z Ameriky, aby  neútočil na  ruské rafinerie protože to ohrožuje  globální trh s PHM a  Bidenovo znovuzvolení.  Stejně  tak  Biden  žádal aby  Netanjahu a spol.  zastavili  brutalitu s níž  postupují v  Gaze. Izraelský premier  varování  ignoroval.

Být  americkým prezidentem, či  patřit  k washingtonské  elitě,  potrefila by mne    z  toho pořádná depka.Netanjahu a dokonce ani takový  závislý  Zelenský  mne neposlouchají… Ba ignorují…

Dosud  pro mne  ukrajinská  válka  představovala  daleko horší možnost než konflikt  na  Blízkém  východě. Po  víkendu  a zejména  jestli  Izrael odpoví  útokem na  Irán  už  to  tak  úplně  nevidím. Další eskalace může  vypuknout  zatraceně  rychle  a řekli jsme  si,  že ji   v takovém případě nepůjde zastavit!

Navíc  Amerika, Británie se už  stačily  při tom  iránském útoku  přímo zapojit  do akce, když jejich letectvo a námořnictvo se svými prostředky podílely na eliminaci  iránských raket a dronů. Je svolán  summit  G7 a  prý se budují  spojenectví pro případ  vypuknutí  téhle  války. Irán prý bude bojovat proti koalici. Protože  je  prý agresor. Opět  dějiny  zase jednou  začínají  až  v určitém  datu. Zde  v noci  ze  soboty  na neděli. Před  tím jako by nic nebylo. Dodávám, že  jsem proizraelský. Nicméně  právo  na  sebeobranu  za  teroristické vraždy  má  samozřejmě  Izrael proti  Hamásu. Ale  také  Irán  vůči Izraeli!!!

O  ďábelském kolečku  už  byla  řeč.  Uvědomují  si to  i státy  Perského zálivu. A podle  Reutera  se  zoufale  snaží přesně  takovému vývoji zabránit, Kolektivní Západ  jim to se  svými řečmi o  koalicích  zrovna moc  neusnadňuje. Asi  chce  dosáhnout  dramatické  zdražení  ropy. Ke  kterému  v takovém případě  okamžitě  dojde, protože  Teherán se postará o zablokování  Hormuzského průlivu!  Kolik potom  bude  stát  barel?  200 USD?  300?  Nebo snad  ještě  více?

Tohle  jsou opravdu mimořádně  nebezpečné  hry.  Pro úplně  všechny na planetě.

Je  toho  více na podporu tohoto tvrzení.   Není totiž  vyloučeno, že  někdo, řekněme Netanjahu přesně  tuhle  strategii sledoval.  Už  hodně  dlouho se snaží  získat podporu pro  útok na  Irán, resp. jeho jaderná zařízení.  Nedivím se tomu. Má  to hlavu a  patu. Ale  zejména  spoustu rizik a proto zatím podporu nikde nenašel. Ale  při tomhle  ďábelském kolečku???

Přirozeně, že  se přidal i Zelenský. Prý  jde o spiknutí Moskvy a Teheránu a  tomu prý je  nutno za každou cenu čelit…

Jestli dojde k eskalaci,  dojde k tektonickým posunům v nejvyšších patrech světové  geopolitiky. Tuší někdo, co udělá  Čína, závislá na  dodávkách blízkovýchodní ropy? A  co  Indie?  Jak v  takové  situaci  to bud e s přístupem ruské ropy  na  světové trhy? Nebude Peking  donucen přispět Iránu a  tím  konečně  zaujmout tvrdou pozici vůči Západu a začne  naplno podporovat  jak Moskvu, tak Teherán, čemuž  se  zatím vyhýbal?

A  jaká  je  vlastně po těch vraždách budoucnost  Izraele. Četl  jsem  na Jeruzalem Post  článek o tom, jak ten propagační  iránský útok  zrušil  izolaci  Izraele  na mezinárodním foru.  Jak prý mu pomohl a  rozvázal ruce ohledně  Gazy. Že  i státy , které  ho kvůli tomu brutálnímu tažení  kritizovaly, dnes uznávají  jeho právo na  sebeobranu  a to včetně  odvety  vůči  Iránu.

Myslím, že  si v Jeruzalem Post, jakkoliv  je  to jinak respektuhodné  sdělovadlo,  nekriticky  fandí.  Islámský  svět, míněno  obyčejní  lidé, nekriticky  fandí  každému, kdo zaútočí na  židovský  stát. Pro ně je  a zůstane Izrael nejhorším  ďáblem.  Vlády  nejsou pochopitelně  lidé. Ale islámský  fanatismus  jim příliš  hracího prostoru  nedá. A jestli Izraelci  zaútočí na Irán,  islámská  část světa  to uvidí  zcela  jednoznačně. A jiné  to nebude ani  v zemích západní Evropy  a dokonce  ani pro  část  americké populace.

Jestliže  se  zvedla  po útocích Hamásu obrovská  vlna podpory  na Západě  pro  tyhle teroristy,  pak útok na  Irán  způsobí v  tomto ohledu doslova  tsunami. Západní papaláši se budou moci klidně postavit  na hlavu  a odrážet  ušima, ale  propalestinskou  část  vlastních národů, nemluvě o naprosté většině  globálního  Jihu   stejně  nepřesvědčí. V  tom případě  Izrael se  stane  agresorem, Teherán obětí a  západní  vlády se  dostanou pod  ještě  větší  tlak. Ovoce  z ukrajinského stromu!  Západ  si jej pečlivě  vypěstoval.

Ale  ještě  k Izraeli. Dle mého názoru příliš  spoléhá na svoji  vojenskou a  technologickou nadřazenost.  Otázkou je , jak dlouho mu vydrží.  Ano má naprosto unikátní podporu Spojených států.  Nicméně -Izraelců  je  ve  srovnání s muslimským mořem kolem jen hrstička.  A  jeho technologická  nadřazenost  bud e platit jen tak dlouho dokud  Spojené státy ohledně  high tech nepředběhne  Čína. A  co potom?  Prostě  čísla  jsou  čísla  a ta nepustí. Ani  osmimilionový  Izrael.

Netanjahu  s  tou likvidací  iránské generality  rozehrál  doslov a šílenou partii. O které  ani náhodou netuší, jak skončí. Jakkoliv  si  myslí, že  ano.

P.S.  oba  dnešní články  jsem datloval  v nejvyšší  časové nouzi,  včera před půlnocí. Neprošly proto  jazykovou korekcí. Nepochybuji,  že tam je  spousta překlepů a  chyb.  Prosím o shovívavost.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.