Utajený průšvih na poště: státnímu podniku hrozí obří škody

Rozměr dosud neznámého problému s životními pojistkami otevřeně popsal v interním dopise bývalý šéf pošty Roman Knapp: “Finanční dopady mohou být velmi významné”.

Státní pošta byla loni krok od krachu. Z potíží se dodnes nedostala a politici stále řeší, zda řešení nespočívá v rozdělení celého podniku.

“Mezitím však ve státní firmě vybublal obří utajený problém s životními pojistkami, které pošta roky zprostředkovávala. Teď jí hrozí, že bude platit lidem odškodnění a státu doplatky na daních a sankce,” píše časopis Neovlivní.cz ve svém aktuálním vydání.


Ilustrace: Shutterstock

V kostce jde o to, že se státní podnik stal součástí kauzy problematických životních pojistek, které mají právní vady a podstatná část z nich je neplatná, jak postupně rozhodují finanční arbitr a soudy. Že je do problému zapojena i Česká pošta, to se dosud veřejně nevědělo, jak dokládají svědectví v časopise.

Redakce Neovlivní.cz získala dosud utajený dopis dnes již bývalého ředitele pošty Romana Knapa, který v něm rozsah průšvihu otevřeně popsal. Potvrdil v něm, že poště hrozí nejen škody za pojistky uzavřené na jejích přepážkách, ale také dopady za neoprávněné snižování daní státního podniku.

“Situaci považujeme za vážnou, protože kalkulované finanční dopady mohou být s ohledem na počty dotčených pojistných smluv velmi významné v rámci našeho hospodaření,“ napsal ředitel Knapp v dokumentu z roku 2021.

Nynější vedení pošty existenci dopisu ředitele Knapa potvrdilo. K příběhu se ale staví rezervovaně a zjevně o něm nechce veřejně příliš mluvit. Na drtivou většinu otázek manažeři České pošty ani po urgenci neodpověděli.

Tvrdí pouze, že o žádných potížích se smlouvami nevědí, a navíc mají od pojišťovny písemné ujištění, že dohody jsou v pořádku. Tento dokument ale ukázat nechtějí. (Detaily vyjádření současného vedení pošty i členů dozorčí rady přinášíme v časopise.)

A stejně tak vzájemnou korespondenci odmítla zveřejnit i Generali Česká pojišťovna, o jejíž produkty se jedná. Ta pouze zopakovala své stanovisko z jiných kauz, že smlouvy považuje za platné.

“Smlouvy o životním pojištění, které byly uzavřeny (nejen) prostřednictvím České pošty, považujeme za platné. A jako k takovým k nim, stejně jako i k nárokům z nich uplatňovaných, přistupujeme,” reagoval pro Neovlivní.cz mluvčí pojišťovny Jan Marek.

Jak se stalo, že státní firmě hrozí daňový delikt neoprávněné snižování daňového základu? O kolik se hraje stovek milionů? A za které vlády byla spolupráce pošty s pojišťovnou nastavena? Detaily v dubnovém časopise Neovlivní.cz. PŘEDPLATNÉ.

Zdroj náhledové foto: Shutterstock.com

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email