Jak množit levanduli, abyste získali více rostlin zdarma

Není třeba kupovat nové rostliny, když si můžete rozmnožit levanduli, kterou již máte na zahradě.

Se svými stříbřitými listy a fialovými květy je levandule jednou z nejkrásnějších a nejvšestrannějších bylinek, které můžete pěstovat. Je také snadné rozmnožit levanduli do více rostlin, které můžete použít po celé zahradě. Levanduli můžete použít například pro doprovodnou výsadbu a k přilákání opylovačů a některé druhy levandule jsou jedlé. Postupujte podle zde uvedených pokynů krok za krokem pro dvě jednoduché metody – řízkování stonků a vrstvení – k množení vašich oblíbených rostlin levandule.

Kdy množit levanduli
Levanduli lze množit v různých ročních obdobích v závislosti na technice množení, kterou používáte. Nejčastěji se rostliny levandule množí z řízků z měkkého dřeva odebraných z výhonků jemných rostlin, když rostlina na jaře nebo v létě aktivně roste. Levanduli však lze množit také ze zralejších řízků z tvrdého dřeva odstřižených z rostlin levandule na podzim nebo v zimě.

Řezy z měkkého i tvrdého dřeva obvykle poskytují dobré výsledky, ale řízky z měkkého dřeva zakořeňují rychleji než řízky z tvrdého dřeva. Mnoho zahradníků bere levandulové řízky, když na jaře prořezávají rostliny levandule nebo když levandule přestane kvést v polovině léta až na podzim. Vyhněte se odběru řízků, když levandule kvete, protože květiny mohou vysávat řízky energie a snižovat pravděpodobnost zakořenění.

Vrstvení levandule trvá déle. Nejlepších výsledků dosáhnete, pokud tuto techniku vyzkoušíte na jaře nebo v létě, kdy rostliny aktivně rostou.

Pokud jste v práci s levandulí nováčkem, levandule z měkkého dřeva má pružné, světle zelené stonky, zatímco levandule z tvrdého dřeva má stonky hnědé, které jsou poměrně tuhé.

Jak množit levanduli stonkovými řízky
Technicky lze levanduli množit ve vodě, ale řízky často hnijí, než zakoření pomocí této metody. Z tohoto důvodu je nejlepší množit levanduli z řízků z tvrdého nebo měkkého dřeva v půdě pomocí následujících kroků.

Krok 1: Vezměte řízky.
Pomocí ostrých, sterilizovaných nůžek nebo nůžek odeberte 3 až 6 palců dlouhé stonkové řízky ze zdravých a vzrostlých rostlin levandule. Pro dosažení nejlepších výsledků odebírejte řízky z rovných větví, když rostliny nekvetou, a provádějte řezy pod úhlem 45 stupňů těsně nad uzlem listu.

Některé řízky nemusí zakořenit, takže je dobré vzít alespoň tři nebo čtyři řízky.

Krok 2: Odstraňte spodní listy.
Chcete-li připravit řízky na výsadbu, jemně odstraňte listy ze spodních 2 palců levandulových stonků. Ujistěte se, že na vrcholu každého řízku ponechte alespoň dvě sady zdravých listů.

Krok 3: Přidejte kořenový hormon.
Zakořeňovací hormon je volitelný, ale pomáhá řízkům rychleji zakořenit a chrání před hnilobou. Pokud se rozhodnete použít zakořeňovací hormon, ponořte odříznutý konec každého řízku do vody, než jej natřete do zakořeňovacího hormonu, aby se prášek přichytil ke stonku.

Krok 4: Zasaďte řízky.
Naplňte malé květináče nebo sázecí tác předem navlhčenou směsí. Podívejte se na zalévací směs s pískem nebo perlitem pro větší odvodnění.

Prstem nebo tužkou vyrýpněte do květináče 1 až 2 palce hluboké otvory pro výsadbu a do každého otvoru umístěte jeden řízek tak, aby listy levandule byly nad linií půdy a holý konec stonku byl v půdě. Kolem každého řezu zpevněte půdu, aby stonky zůstaly vzpřímené. Pokud množíte více řízků v jedné nádobě, rozmístěte řízky 3 až 4 palce od sebe.

Krok 5: Počkejte na kořeny.
Řízky přesuňte na teplé místo, které dostává jasné, nepřímé světlo a pravidelně zaléváte, aby byla půda vlhká, ale ne promočená. Sledujte řízky na známky růstu a po několika týdnech řízky jemně zatáhněte, abyste zjistili, zda zakořenily. Řízky z měkkého dřeva obvykle zakořeňují přibližně za 2 až 4 týdny, zatímco řízky z tvrdého dřeva mohou vyvinout kořeny za 4 až 6 týdnů.

Umístění kopule proti vlhkosti nebo průhledného plastu na vrchol řízků může pomoci levanduli zakořenit rychleji, ale je to volitelné. Pokud používáte vlhkostní kopuli, pečlivě sledujte řízky, zda nevykazují známky plísně nebo plísně, a pokud se objeví, okamžitě vlhkostní kopuli odstraňte.

Krok 6: Přesaďte nové rostliny levandule.
Jakmile řízky zakoření, přesaďte je do samostatných květináčů nebo je přesaďte na zahradu a pečujte o ně jako o mateřskou rostlinu.

Jak množit levanduli vrstvením
Množení levandule pomocí techniky vrstvení trvá déle, ale umožňuje vám množit rostliny venku bez jakéhokoli chaotického zakořeňovacího hormonu nebo směsi do květináčů. Levanduli lze vrstvit v různých obdobích roku, ale vrstvení na jaře nebo v létě, kdy rostliny aktivně rostou, je obvykle nejlepší.

Krok 1: Připravte půdu.
Okartáčujte veškeré listí nebo mulč, které pokrývají půdu kolem stávající levandule ve vaší zahradě, kde hodláte navrstvit stonek. Přimíchání malého množství kompostu do půdy pomáhá stonkům levandule rychleji zakořenit.

Krok 2: Vyberte stonky levandule pro množení.
K rozmnožování vyberte zdravý stonek levandule bez květů. Stonek by měl být bez škůdců a měl by být alespoň 6 palců dlouhý, ale neřežte ho nůžkami. Díky technice vrstvení zůstávají stonky levandule přichyceny ke svým mateřským rostlinám, zatímco zakořeňují.

Krok 3: Odstraňte spodní listy.
Opatrně odstraňte listy levandule kolem oblasti stonku, kde se dostanou do kontaktu s půdou.

Krok 4: Ukotvete stonek na místo.
Jemně ohněte stonek dolů tak, aby se část stonku bez listů a alespoň jeden uzel (bod na stonku, kde vycházejí listy) dotýkaly půdy. Ukotvěte stonek k půdě pomocí krajinářské skoby (je-li to nutné) a poté zakryjte část stonku bez listů zeminou a tenkou vrstvou mulče. Horní část stonku a všechny listy by měly být nad linií půdy a pouze holá část stonku by měla být pohřbena.

Krok 5: Počkejte, až stonek zakoření.
Vrstvení může trvat až rok, než vznikne zakořeněná rostlina levandule, takže musíte být trpěliví. Zatímco budete čekat, udržujte půdu kolem vrstvené levandule dobře zalévanou, ale dávejte pozor, abyste nepřelili mateřskou rostlinu.
Krok 6: Přesaďte nové rostliny levandule.
Zhruba po roce by měl mít ohnutý stonek levandule pěkný trs zdravých kořenů. Pomocí ostrých nůžek odstřihněte zakořeněný stonek od mateřské rostliny a přesaďte novou rostlinu levandule do květináče nebo na zahradu.