Jak sklízet salát: 6 tipů, jak sbírat listy na vrcholu

Tyto jednoduché techniky, jak sklízet salát, vám pomohou vybrat tu nejlepší zeleninu z vaší zahrady.

Pěstování salátu ve vaší zahradě je jedním z nejlepších způsobů, jak získat nejčerstvější zeleninu k jídlu, ale existuje několik triků, jak správně sklízet salát. Na sklizeň salátů není špatný čas. Listy můžete jíst téměř v jakékoli fázi růstu, takže se nemusíte bát trhat salát před dozráním.

Existují také způsoby, jak sklízet hlávkový salát, které ho povzbuzují k produkci ještě sladších, jemných listů do salátů a zábalů. Tyto jednoduché tipy pro sklizeň listového salátu a hlávkového salátu vám pomohou získat z vašich rostlin maximum.

1. Pravidelně stříhejte listy
Pokud pěstujete listový salát, jako je dubový salát, mesclun a zelený a červený listový salát, můžete z rostlin každých pár dní odříznout několik listů po celou sezónu, a mít tak stálý přísun čerstvého ze zahrady. zelenina do salátů. Poté, co má rostlina alespoň šest listů, odstřihněte z každého salátu jeden nebo dva vnější. Nestříhejte více než třetinu rostliny, aby mohla nadále vytvářet další listy.

Hlávkovému salátu nedorostou listy, pokud použijete metodu řezu-a-přijď znovu.

2. Vezměte pouze vnější listy
Na rostlinách listového salátu odstřihněte pouze vnější listy. Jedná se o největší listy, které na rostlině rostou nejdéle. Ponechte menší, mladší listy na rostlině, abyste dodali energii nejnovější části rostliny, která bude neustále vysazovat nové, jedlé listy. To povzbudí rostlinu, aby vyrostla více listů.

3. Sklizeň listů z více rostlin
Neberte příliš mnoho listů z jedné rostliny salátu najednou. Z každé rostliny odeberte dva nebo tři listy a ponechte ji dostatečně silnou, aby pokračovala v růstu dalších listů. To zajistí stálý přísun salátu po celé vegetační období.

4. Odřízněte celou hlavu
Sklízejte celé hlávky římského, máslového, ledového nebo bostonského salátu odříznutím základny rostliny nůžkami, prořezávačkami, ostrým nožem nebo nožem hori hori. Listy jeden po druhém otrhejte, salát opláchněte pod studenou vodou a použijte do salátu nebo zábalu. Nebo můžete listy salátu uchovávat v plastovém sáčku několik dní v lednici, pokud je nechcete hned použít.

Můžete vytáhnout celou rostlinu salátu za kořeny, opláchnout půdu a umístit ji kořenem dolů do misky s vodou v lednici, aby zůstala křupavá, dokud ji nebudete připraveni použít.

5. Salát sklízejte ráno
Hladina vody v listech salátu je nejvyšší ráno, než na rostliny začne dorážet slunce. Pro maximální křupavost se snažte sklízet salát během chladnějších ranních hodin. Slunce a teplo způsobují, že listy salátu uvolňují vodu po celý den, takže při večerní sklizni jsou listy méně křupavé.

6. Sklízejte hlávkový salát, než zaschne
Když hlávkový salát dosáhne konce svého pěstebního cyklu nebo se počasí příliš zahřeje, bouchne. To jen znamená, že stonek se začne natahovat nahoru, protože rostlina začne vytvářet květy a semena místo nových listů. Jakmile to rostliny salátu udělají, listy, které dělá, zhořknou a stonky ztvrdnou.

 

Často kladené otázky
Jak poznám, že hlávkový salát spadl?
Když listový salát sešroubuje, hlavní stonek rostliny vyroste do výšky se spoustou prostoru mezi listy. Rostlina bude nohatá a vypadající. Může dokonce začít kvést. U hlávkového salátu se střed zahušťuje, prodlužuje a tvoří nový střed.

Můžu jíst hlávkový salát, jakmile to praskne?
Je bezpečné jíst hlávkový salát, který se spálí, ale jeho listy budou tužší a hořčí.

Jak poznám, že je salát stále dobrý k jídlu?
Pokud hlávkový salát začal padat, ořízněte list a zjistěte, zda produkuje malé množství mléčné šťávy, což naznačuje, že list může být stále měkký. Pokud ano, ochutnejte list. Pokud je rostlina hořká, vytáhněte ji a vyhoďte do hromady kompostu. Pokud to stále chutná sladce a křehce, přineste ty listy a udělejte salát.