10 nejlepších doprovodných rostlin růžičkové kapusty pro přirozenou kontrolu škůdců

Tyto doprovodné rostliny růžičkové kapusty vám pomohou přirozeně ochránit před škůdci a pomohou zvýšit vaši úrodu.

Stejně jako jiná brukvovitá zelenina může být i růžičková kapusta náchylná na chrobáky zelí, blechy a mnoho dalších škůdců. Pokud však na své zahradě pěstujete ty správné doprovodné rostliny růžičkové kapusty, můžete tento nepříjemný hmyz přirozeně odpudit. Pěstujte tuto sezónu v blízkosti růžičkové kapusty následující zeleninu, bylinky a květiny, abyste zabránili škůdcům v zahradě a zvýšili úrodu produktů bez skvrn.

01 z 10 Česnek, cibule a pažitka
Česnek, cibule a pažitka obsahují sloučeniny síry, které dodávají allium jejich intenzivní chuť a vůni. Tyto sloučeniny síry také odpuzují škůdce, jako jsou mšice, slimáci a sluky zelí ze sousední růžičkové kapusty. Nízko rostoucí růžičková kapusta navíc nebude soutěžit s růžičkovou kapustou o sluneční světlo a růžičková kapusta a růžičková kapusta mají podobné pěstební potřeby.

02 z 10 Kopr
Kopr může vypadat jako jemná rostlina, ale je to jedna z nejlepších plodin pro přirozenou kontrolu škůdců. Koprové květy přitahují řadu užitečného hmyzu, který se živí mšicemi, chrobáky zelí a dalšími škůdci, což pomáhá udržovat růžičkovou kapustu bez hmyzu. Užitečný hmyz má obzvláště rád květy kopru, zasaďte proto více kopru, než potřebujete na čerstvé bylinky, a nechte některé rostliny vysadit.

03 z 10 Hořčice
Při výběru doprovodných rostlin je obvykle dobré vyhnout se společnému pěstování podobných rostlin, protože rostliny ve stejné rodině mohou být zranitelné vůči stejným škůdcům. Vzhledem k tomu, že hořčice a růžičková kapusta jsou brukvovité rostliny, je logické, že tyto rostliny nebudou dobře růst společně. Pokud však zasadíte hořčici v blízkosti růžičkové kapusty, hořčice funguje jako past na škůdce a odláká hmyz od klíčků.

04 z 10 Řepa
Řepa a další kořenová zelenina roste pod zemí. Spárování řepy s růžičkovou kapustou může zvýšit produktivitu vaší zahrady a pomoci vám sklidit více zeleniny na malém prostoru. Zatímco čekáte, až dozraje vaše pomalu rostoucí růžičková kapusta, ve stínu růžičkové kapusty zasaďte a sklízejte několik úrody řepy.

05 z 10 Měsíčky
Měsíčky jsou známé svými vlastnostmi odpuzujícími škůdce. Mohou odradit jeleny, králíky a řadu destruktivního hmyzu. Kromě schopnosti odradit škůdce jsou měsíčky atraktivními rostlinami, které dodávají fádním zeleninovým záhonům tolik potřebnou barvu. Francouzské měsíčky jsou zvláště užitečné pro kontrolu škůdců. Zakrslé odrůdy měsíčku jsou k dispozici pro pěstování v malých prostorech a kontejnerových zahradách.

06 z 10 Heřmánek
Rostliny heřmánku se obvykle pěstují pro přípravu čaje, ale jsou také užitečné pro udržení zahradních škůdců na uzdě. Květy heřmánku přitahují mnoho užitečného hmyzu, včetně parazitických vos a pestřenek, a vysazování heřmánku s růžičkovou kapustou může snížit výskyt kličáků zelí a dalších škůdců. Jak římský, tak německý heřmánek jsou užitečné pro hubení škůdců; Heřmánek německý roste jako jednoletka, zatímco heřmánek římský je trvalka.

07 z 10 Tymián
Tymián se obvykle pěstuje v bylinkových zahrádkách a květináčích jako jedlá bylina, ale lze jej použít také jako kvetoucí půdní pokryv k potlačení plevele. Bez ohledu na to, jaký druh tymiánu pěstujete, je to výjimečná rostlina, kterou lze chovat pro problémy se škůdci a je známo, že brání molům zelným a dalším škůdcům, kteří se živí růžičkovou kapustou. Tymián roste ve většině oblastí jako trvalka a nepotřebuje mnoho vody, takže ho možná budete chtít pěstovat ve velkém květináči vedle zeleninového záhonu.

08 z 10 Špenát
Špenát je zelenina do chladného počasí, která nejlépe roste v chladných jarních a podzimních zahradách. Výsadba špenátu s růžičkovou kapustou může zvýšit vaše sklizňové výnosy tím, že poskytne čerstvé listy špenátu, zatímco čekáte na sklizeň klíčků. Špenát a růžičková kapusta mají také podobné nároky na pěstování a špenátu prospívá světlý odstín, který vrhá vyšší růžičková kapusta.

09 z 10 Muškáty
Růžové, červené nebo bílé muškáty jsou oblíbené na zahradě pro své okázalé barvy květů, které jsou často vystaveny v závěsných koších a okenních truhlících. Zonální muškáty lze také pěstovat v blízkosti zeleninových zahrad pro účely hubení škůdců. Stejně jako ostatní doprovodné rostliny i muškáty odradí hmyzí škůdce svou silnou vůní a jsou obzvláště dobré v odpuzování japonských brouků a červů zelí.

10 z 10 Ředkvičky
Rychle rostoucí ředkvičky lze zasunout do prázdné půdy pod pomalu rostoucí plodiny, aby se zvýšila kapacita zahrady. Ředkvičky rostou dobře ve světlém stínu pod růžičkovou kapustou a nabízejí další výhody. Listy ředkvičky jsou zvláště atraktivní pro blechy; výsadba ředkviček v blízkosti růžičkové kapusty může odvrátit pozornost těchto otravných brouků a ochránit vaši sklizeň klíčků.