Cool magazín

Zábavný cool magazín

Type to search

Německo si posvítilo na znásilňování spojeneckými vojáky, kteří porazili nacisty. Profesorka Gebhardtová tvrdí, že američtí a spojenečtí vojáci spáchali mnohem více znásilnění, než se dříve myslelo

Když se před více než 70 lety prohnala Evropou spojenecká vojska a porazila nacistický režim, byla oslavována jako osvoboditelé.

Nový výzkum německé akademičky však tvrdí, že znásilňování americkými, britskými, francouzskými a kanadskými silami bylo běžnější, než se dříve myslelo.

Zatímco někteří jiní experti zpochybňují odhady profesorky Miriam Gebhardtové, její tvrzení znovu rozvířila debatu o rozsahu zločinů spáchaných na obou stranách po druhé světové válce.

Problematika poválečného sexuálního násilí byla tabuizovaným tématem, protože mnoho Němců nechtělo bagatelizovat zvěrstva spáchaná během holokaustu tím, že by její obyvatele ukazovali jako oběti.

„Otázka oběti už není buď, anebo,“ řekla Gebhardtová. „Můžeme a musíme se i nadále vypořádávat s našimi zločiny, ale musíme se také vypořádat s našimi oběťmi.“

Gebhardtová odhaduje, že téměř 900 000 Němců bylo znásilněno spojeneckými silami, které osvobodily její zemi od nacistů v důsledku Dne D v roce 1944, až do roku 1955, kdy bylo Západní Německo prohlášeno za plně suverénní.

Toto číslo je mnohem vyšší než předchozí odhady a je zpochybňováno jinými vědci, kteří zpochybňují metodologii Gebhardtové a zpochybňují přesnost jejích odhadů.

Zatímco někteří historici se neshodnou na číslech, výpovědi očitých svědků a případy vojenských soudů potvrzují, že Američané se na konci války dopustili sexuálního násilí.

V roce 1945 časopis TIME zveřejnil dopis napsaný neidentifikovaným americkým vojákem, v němž se uvádí, že „naše vlastní armáda a britská armáda … vykonali svůj díl rabování a znásilňování… I my jsme považováni za armádu násilníků.“

„Dva američtí vojáci znásilnili velmi slušnou dívku,“ napsal jeden katolický kněz z mnichovské diecéze v červenci 1945 ve zprávě, která se objevila v dokumentu „Zločiny osvoboditelů“, který produkoval německý partner NBC News ZDF. „Vojáci vstoupili do budovy ve 22:00 a tvrdili, že musí provést domovní prohlídku, ale hledali dvě dívky.“

Diskuse o sexuálních útocích na německé ženy se historicky soustředila na zločiny sovětských vojsk Rudé armády.

„Toto vnímání bylo v souladu s nacistickou propagandou, která vykreslovala Rusy jako asijské, podlidské bytosti,“ řekl Gebhardt.

Před pádem nacistického režimu Hitlerův ministr propagandy Josef Goebbels zdůrazňoval „krvežíznivost a krutost“ Sovětů, o nichž tvrdil, že řádí po celé zemi a znásilňují německé ženy.

Často citovaným údajem je, že Sověti po osvobození Německa spáchali 1 až 2 miliony znásilnění. Gebhardtovy nové odhady však spojují přibližně 430 000 znásilnění s Rudou armádou, stejně jako 45 000 s britskými vojáky a 50 000 s Francouzi.

Na rozdíl od svých spojenců z Rudé armády Gebhardt řekl, že „obraz amerických vojáků byl mnohem lepší, obraz blahobytu, svobody a demokracie“.

Dr. Philipp Kuwert, ředitel výzkumného projektu z roku 2008 o německých obětech znásilnění na univerzitě v Greifswaldu, si myslí, že země je připravena se s touto obtížnou diskusí vypořádat.

„Uprostřed holokaustu bylo pro německé intelektuály nepředstavitelné provádět výzkum nežidovských Němců jako obětí,“ řekl NBC News. „A z morálního hlediska bylo správné nejprve zdokumentovat hrůzy šoa. Abychom se mohli dívat na obě strany, potřebujeme silnou kulturní zralost.“

Analýza publikovaná v německém týdeníku Der Spiegel však věrohodnost Gebhardtové zjištění zpochybnila.

V souladu s dalšími historiky, kteří jsou k její teorii skeptičtí, časopis uvedl, že pokud by byl počet sexuálních útoků skutečně tak vysoký, „je téměř jisté, že by se v záznamech nemocnic nebo zdravotnických úřadů objevilo více zpráv o znásilnění, nebo že by bylo více zpráv očitých svědků“.

Autor: Petr V., zdroj: NBC, Spiegel, Titulní obrázek: Pixabay.com/inkeraabe