Vládní testovací program testoval čerstvé produkty prodávané ve Spojeném království, z nichž některé byly dovezeny ze zámoří, a zjistil, že několik druhů ovoce a zeleniny obsahuje vysoce škodlivé chemikálie.
Jahody byly na vrcholu seznamu , přičemž 95 procent kontrolovaného množství obsahovalo PFAS. Perfluor- a polyfluoralkylové látky (PFAS) jsou široce používanou skupinou umělých chemikálií, které se v průběhu času hromadí v lidském těle a životním prostředí. Říká se jim také „permanentní chemikálie“, protože se nerozkládají a zůstávají v těle a v prostředí.
Chemikálie PFAS se také používají v pesticidech a výrobcích pro domácnost, jako jsou nepřilnavé pánve , oblečení , kosmetika , obaly na potraviny a hasicí pěna , uvádí Daily Mail.
Tyto chemikálie jsou spojovány s vážnými zdravotními problémy, včetně rakoviny, vysokého cholesterolu, snížené funkce ledvin, onemocnění štítné žlázy, nízké plodnosti, oslabeného imunitního systému a nízké porodní hmotnosti u kojenců .
Kromě jahod byly mezi potravinami obsahujícími toxiny hroznové víno (61 procent), třešně (56 procent), špenát (42 procent), rajčata (38 procent) a broskve (38 procent).
článek pokračuje na další stránce…