Většinu parazitů lze pozorovat pouze pod mikroskopem, někteří jsou viditelní pouhým okem. Parazitární onemocnění jsou celosvětovým zdravotním problémem, ale předpokládá se, že v chudších oblastech jsou endemická. Střevní parazité, jako jsou červi, tasemnice a škrkavky, jsou velmi časté infekce, které se mohou vyskytnout u každého. Některé faktory však riziko zvyšují, například koupání v kontaminované vodě, nefiltrovaná pitná voda a špatná hygiena.

Střevní parazity lze poměrně snadno léčit pomocí léků a dobrá hygiena může zabránit šíření infekce. U lidí nakažených střevními parazity se mohou vyskytnout změny zažívacího traktu, jako je ztráta chuti k jídlu, a může jim být nepříjemné jíst. Při vysokém výskytu parazitů může dojít k ucpání střev a zácpě. Může se také objevit průjem s krvavou stolicí. Ve stolici lze nalézt dospělé červy.

Infekce tasemnicí způsobuje bolesti a křeče v břiše. Při pohybu parazita v těle se mohou objevit také bolesti svalů a slabost. Lidé nakažení tasemnicí mohou mít alergické kožní reakce, jako jsou otoky, zarudnutí a vyrážka, když na kůži parazitují larvy. Infekce tasemnicí může způsobit svědění v okolí konečníku, zejména v noci. Pokud se žena nakazí tasemnicemi, může se objevit svědění a bolest v oblasti pohlavních orgánů a močových cest a v závažnějších případech může dojít k pánevnímu zánětlivému onemocnění.

Infekce pruhovanými červy může způsobit dýchací potíže. Když parazit napadne plíce, mohou postižení lidé pociťovat časté záchvaty kašle. Mohou také pociťovat bolest při hlubokém dýchání nebo mít potíže s dýcháním při cvičení nebo fyzické aktivitě. U dětí nakažených tasemnicí se mohou vyskytnout problémy s růstem a vývojem. Dospělí nakažení škrkavkami a tasemnicemi mohou také hubnout. Pokud je parazitů velké množství, může dojít k ucpání střeva a zácpě. Může se také objevit průjem s krvavou stolicí. Dospělé červy lze nalézt ve stolici.

Pokračování na další straně