Foto: Tomáš Krist / MAFRA / Profimedia

Jak jel Otík pro cement do Ústí, proč letos frčí hnědá a nakonec zase lidovec

Napsal/a Robert Malecký 15. dubna 2024
FacebookTwitterPocketE-mail

PSÍ UŠI. Varovali nás. Říkali, že se populisti budou snažit navzájem vyluxovat svoje hlasy, což v důsledku povede k radikalizaci a extrémizaci i dosud relativně příčetných partají, jejichž hlavní politickou agendou bylo prodávat drahé rohlíky a kňučet, že Fiala zdražil rohlíky, octup. Jinak řečeno, že nás předvolební kampaň dovede někam do roku 1938. Připravte si hnědé košile, jedeme z kopce.

  • Klíč k úspěchu v jakýchkoli nadcházejících volbách leží v Ústí nad Labem, aspoň podle stoupající frekvence foteček, které si zde pořizují lidi, kteří tady sice nikdy pořádně nebyli, zato tady byli nebo jsou za poslance a doufají, že tady za poslance zase budou.


Vyhlídka pod Větruší je prostě oblíbená a Ústí nad Labem zde není jen nějakým obyčejným Ústím, ale symbolem. A to symbolem lokalit, kde se v míře větší než malé nachází lid postižený strukturálními problémy, jako je horší přístup ke vzdělání, vyšší procento exekucí a dalších sociopatologické jevy, následkem čehož je zde vyšší ochota volit politiky nabízející jednoduchá řešení, která přirozeně nefungují, což zase vede jen k šíření sociopatologických jevů, a tak dále und so weiter, bis zum Schluss.


Ať už jde o paní bývalou poslankyni, která ušla dlouhou, ale nikoli překvapivou cestu od SPD přes Trikolóru, kde byla dokonce místopředsedkyní, ať už to znamenalo cokoli, až k uskupení PRO, nebo tadyhle prodejce politických rohlíků, v obou případech to bude fungovat. Už ani není třeba se příliš namáhat nějakými zbytečnými politickými programy, prostě jede do Děčína pro cement a v Ústí řekne: Ústí. Otík approved.


Článek reflektuje dění uplynulého týdne v citátech a výrocích politiků.

Ty samy o sobě nestačí, proto je HlídacíPes.org s jemným odstupem usazuje do patřičného kontextu.


  • Andrej Babiš se vydal také do Řep. Což je v jeho světě taky nejspíš takové Ústí, jenom jinde. A tam už to rozbalil naplno, ony se ty hlasy od SPD a Vandase samy neudělají.

„My, pokud se dostaneme do vlády, zavedeme tvrdý azylový zákon. Vyženeme policisty a vojáky do ulic a budou se ptát: Co tady děláš? Máš papír? Ukaž! Jak jsi sem přišel?!“
(Andrej Babiš na debatě s ovčany, sídliště Řepy, duben 2024)

Bumážku maš? Tak ukaž. Pokud máme trochu představivosti, můžeme si namalovat, jak by to mohlo v českých ulicích po roce 2025 vypadat. A taky, v čem je tak trochu problém. Ten spočívá v tom, jak takového migranta, který se zlovolně vplížil do naší rozvíjející se fašistické vlasti a chce nám tady kupovat rohlíky, poznat. Světlý, tmavý, nikdo si nebude moct být před bdělou policií a vojskem jist. A tak budeme bumážky nosit všichni a na nárožích je ukazovat. Že jsme v nějakém Schengenu, že tady máme nějaké zákony, občanská práva a mezinárodní úmluvy, kam s tím na Babiše. Prostě zavede něco jako výjimečný stav a bude.


KAŽDÉ RÁNO TO NEJLEPŠÍ Z HLÍDACÍPES.ORG


 

  • Byl kdysi v koalici plán, jak nás Babiše jednou provždy zbavit. Znělo to dobře: Zavede se zpátky povinnost, aby se kandidáti na ministry museli prokázat čistým lustračním osvědčením. Což vypadá dobře, je to ale samozřejmě jen další v řadě norem „lex Babiš“, protože mrk mrk, víme přece, kdo by s tím mohl mít menší problém, protože jeho lustrační osvědčení nikdo nikdy neviděl. Jenže nápad, jehož protagonistou je hlavně ministr vnitra Vít Rakušan, ve sněmovně zamrznul a ochota ho přijmout je dnes i v koalici poněkud vlažná. Rakušan to ale nevzdává.
„Slib vrátit lustrační zákon do podoby, kterou měl, než ho účelově změnila vláda sociálních demokratů a hnutí ANO, je v programovém prohlášení vlády.“
(Vít Rakušan, iDNES.cz, 10. dubna)
Ale to zase pozor. Ona by panu ministrovi ústa neupadla, kdyby řekl pravdu: Za nemravným návrhem, aby byla v roce 2014, už tehdy kvůli Babišovi, aby se směl stát ministrem financí, podmínka čistého lustračního osvědčení zrušena, stál tehdy prezident Miloš Zeman a vstříc mu ve sněmovně vyšli sociální demokraté, hnutí ANO, část SPD a… ano, správně, lidovci. Tak si v rámci koaličního klidu nelžeme do kapsy.

Klidnou mysl.

Follow @malecak

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)