Se psem dostává běhání nové rozměry!
Ilustrační foto: Pixabay

Se psem dostává běhání nové rozměry!

15. 4. 2024

Jarní teplé dny  na sebe nenechaly dlouho čekat a přináší sebou nával nové energie. Je proto ideální čas vyzkoušet něco nového a zároveň udělat něco pro své zdraví i zdraví vašeho pejska! Pokud se stále odhodláváte k tomu začít běhat, máme pro vás dobrou zprávu. Se psem je běh hned daleko zábavnější. Pokud máte doma aktivního psa, vezměte ho na běh s sebou a buďte si vzájemnou sportovní motivací!

Běh je opravdu pro každého

Běhání je pro psy snad nejoblíbenější aktivpixitou a je vhodný téměř pro všechny plemena. „Důležité je ale znát kondici svého psa a běh tomu přizpůsobit. U každého pravidelného sportu také platí, že pes by měl být dostatečně vyspělý. Zpravidla platí, že pes fyzicky dospěje ve 12 měsících, do té doby by se štěně mělo učit základní povely a poslušnost, aby společný běh probíhal co nejhladčeji,” říká Zuzana Sequensová ze společnosti SpokojenýPes.cz.

Je čas vyrazit. Nyní stačí už jen obout tenisky a vyběhnout! Pokud s běháním začínáte, dávejte si menší cíle. Běh můžete například chůzí, abyste si na společný běh měli šanci zvyknout. Ze začátku je potřeba také zjistit, jak jste na tom po fyzické stránce a vzájemně se sehrát.

Dlouhé a neúměrně náročné běžecké tréninky by vás mohly velmi rychle omrzet. Je dobré počítat s tím, že začátky bývají náročnější a uběhnutou vzdálenost proto prodlužuje postupně. Jakmile se začnete při běhu cítit dobře, můžete zvyšovat obtížnost tréninků.

Na co myslet a co si pořídit?

Výhodou běhu je, že se nejedná o sport, který je náročný na výbavu. Nemusíte se proto obávat, že si nakoupíte profesionální výbavu a po chvíli vás aktivita přestane bavit.

Základem jsou pohodlné běžecké boty. „Před společným vyběhnutím doporučuji pejskovi pořídit kvalitní a dobře padnoucí postroj s odpruženým vodítkem. Pro lepší pohodlí běžce je dobrým pomocníkem také speciální sedák, na který se vodítko připne  a vy budete mít volné ruce,” říká Zuzana Sequensová, produktová specialistka společnosti SpokojenýPes.cz.

S pravidelnou fyzickou aktivitou se vám i vašemu psovi zvýší nároky na výživu, nezapomeňte proto pejskovi dávat dostatek kvalitního krmiva. Sport a výživa má však svá pravidla. Důležité je psa před během i po běhu pořádně hydratovat. Zároveň platí platí pravidlo, že pes nesmí sportovat s plným žaludkem, aby mu nehrozila torze žaludku.

„Každý běh je vhodné začínat i končit rychlejší chůzí, aby se psovi prohřály svaly a na zavěr se v klidu vydýchal. Po příchodu domů nezapomeňte pejska odměnit oblíbeným pamlskem a nechte ho v klidu odpočívat,” radí Zuzana Sequensová.

Canicross - disciplína pro milovníky běhu

Pokud zjistíte, že vás běh s vaším parťákem opravdu baví a rádi byste se společně posunuli o kousek dál, zkuste Canicross. Jedná se o běžeckou disciplínu, při které závodíte se svým psem jako jeden synchronizovaný tým. Vaše společné tréninky by měly směřovat k tomu, aby vás pes při běhu mírně táhnul a pomáhal vám k lepším výkonům.

Ať už se rozhodnete běhat “jen tak” pro zábavu, nebo budete vaše tréninky směřovat ke canicrossovým závodům, nezapomínejte na to, že by mě být běh především zábavou. Pokud budete na vašeho psa klást příliš velké nároky, může se stát, že se mu běh zprotivý.

 

Tipy, co by vám při společném běhání nemělo chybět:

Běžecký opasek Non Stop

Užijte si pohodlný běh díky běžeckému sedáku Non-Stop. Tento opasek byl vyvinut tak, aby ideálně rozkládal tah vašeho psa a nezatěžoval vaše záda. Malá kapsička v zadní části je ideální na schování klíčů. Vodítko se upevňuje přes pohyblivý kroužek, žádná změna směru vašeho čtyřnohého přítele vás proto nerozhodí.

Manmat vodítko s amortizérem

Kvalitní české vodítko Manmat s gumovým amortizérem je perfektní volba pro páníčky s aktivními a silnými psy, kteří odbíhají od nohy, cukají nebo potřebují větší odstup. Amortizér výrazně tlumí tah psa a zlepší celkový zážitek ze společného běhu.

Postroj Non-stop Freemotion

Kvalitní postrojek je nezbytnou výbavou pro všechny psí běžce. Postroj Non-stop Freemotion je ideální volbou, jeho výjimečný střih umožňuje maximální rozsah pohybu a nechává volné dýchací cesty. Díky nastavitelné velikosti sedne navíc sedne většině pejsků.

Kniha Běhej se psem

Skvělá příručka pro všechny, co to s během myslí opravdu vážně. Kniha Běhej se psem je návodem, který provede začátečníky i zkušené světem tréninku a zavede vás až do světa velkých závodů.

Výcvikové pamlsky Dr. Animal SportLine

Chutná odměna by měla být součástí každého tréninku. Pamlsky Dr. Animal SportLine obsahují 60 % masa a jsou lehce stravitelné pro všechny psí sportovce.

 

 

 

domácí mazlíčci pes
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...