Matthew Little

15. 4. 2024

Jsme bombardováni reklamami a dalšími sděleními, která nám říkají, že život by měl být snadný, že všechny naše problémy lze vyřešit lepšími produkty, léky či různými opatřeními – ale to prostě není pravda.

Život je těžký a má tendenci být stále těžším.

Ale také se tím stáváme silnějšími. Učíme se těžkosti zvládat. Získáváme dovednosti, moudrost a statečnost. A co je důležité, stáváme se odolnějšími.

„Odolnost je schopnost odrazit se od náročných nebo traumatických situací, schopnost přizpůsobit se a překonat nepřízeň osudu a neúspěch, abychom z nich vyšli silnější,“ uvedla pro The Epoch Times doktorka Gayle Myersová, internistka, která se zabývá celostní medicínou.

Odolnost nazývá „superschopností, která vám umožní přístup k vašemu zdroji houževnatosti“.

Odolnost je zabudována ve vaší genetické výbavě. Když jsou vaše svaly namáhány, zesílí. Když jsou vaše kosti vystaveny zátěži, zpevní se. Když dostanete infekci, vaše tělo se naučí, jak se vypořádat s novým virem nebo bakterií. A stejně jako můžete podpořit svůj imunitní systém a posílit své tělo, můžete si vlastním úsilím vypěstovat psychickou odolnost.

Existují samozřejmě výjimky. Někteří lidé utrpí trauma, které změní jejich odezvu na stres a tento proces narušuje. Naše současná kultura, kde vládne pohodlí a roztěkanost, také brzdí růst naší odolnosti.

To je také jeden z důvodů, proč Florida investuje více než 21 milionů dolarů do vytvoření učebních osnov pro zvyšování odolnosti ve školách. Učební plán pomůže vyškolit rodiče a učitele a zavést výuku odolnosti u dětí.

„Jde o to, naučit se vytrvat, nikdy se nevzdávat, překonávat se a stát se vítězem, žít naplno svůj potenciál daný Bohem,“ řekla o tomto úsilí první dáma Floridy Casey DeSantisová na jedné z loňských akcí.

Cílem programu je naučit děti základním dovednostem, jako je řešení problémů, kritické myšlení, odvaha, empatie, sebeovládání, zodpovědné rozhodování a poctivost.

Je to moudrá investice.

Odolnost je spojena s lepším fyzickým zdravím, rychlejším uzdravováním a lepší celkovou pohodou. Odolný člověk se rychleji zotavuje z nevyhnutelných životních nespravedlností a snáší rychleji vzestupy a pády štěstěny. Odolnost je úzce spjata s psychologickou pružností, což je naše schopnost přizpůsobit se požadavkům přítomného okamžiku, aniž bychom ztratili ze zřetele své dlouhodobé zájmy.

Každý se setká s bolestí, utrpením a tragédiemi, ale odolní lidé nepropadají tak snadno pasivní mentalitě oběti.

„Základním aspektem odolnosti je přesvědčení, že sice nemůžete ovlivnit vše, co se vám v životě přihodí, ale že existuje mnoho věcí, které můžete změnit a které můžete ovlivnit,“ řekla Mary Alvordová, klinická psycholožka specializující se na kognitivně-behaviorální terapii v sesterské publikaci Epoch Times, American Essence.

„Lidé, kteří jsou mentálně flexibilnější, jsou šťastnější, protože dokáží zvažovat a přemýšlet o různých alternativách. Často jsou také schopni vnímat výzvu ne jako něco hrozného, ale jako příležitost ke změně,“ řekla paní Alvordová.

Některé výzkumy naznačují, že klíčovým faktorem psychické odolnosti je silná společenská podpora, a pravděpodobně je rozhodující i silná a zdravá výchova. Pokud však nemáte ani jedno, můžete si odolnost aktivně pěstovat. Pokud tak učiníte, stane se jednou z největších garancí, že lépe zvládnete všechny zkoušky a útrapy, které vám budoucnost může přinést.

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.



Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.