Varování: Pokud trpíte touto nemocí, rozhodně byste nikdy neměli jíst špenát. Může to skončit špatně

Špenát je sice velmi zdravá potravina, ale ne každý by ho měl konzumovat. Zejména pokud trpíte těmito závažnými onemocněními.

                   

Ačkoli je špenát považován za jeden z nejzdravějších druhů zeleniny, ne každý by ho měl zařadit do svého jídelníčku. Jak totiž uvádí lékařka Jillian Kubala, u lidí s některými onemocněními, jako je například revma či dna, by mohl vést k nepříjemným kontraindikacím a ohrozit jejich zdraví. Na pozoru by měli být však i ti, kteří trpí ledvinovými kameny, neboť zelenina obsahuje kyselinu močovou, která k nim přispívá.

Špenát a jeho účinky na lidské zdraví 

Špenát je plný živin a nabízí řadu zdravotních výhod. Většina lidí ho nejradši konzumuje tepelně upravený a jako přílohu k masovým pokrmům. Pokud ho tedy budete jíst častěji, můžete se těšit na řadu zdravotních přínosů, jako je podpora trávicího traktu a srdečních funkcí. Rovněž obsahuje vitamíny A, C, K, E, D, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík a zinek, což jsou další užitečné živiny přispívající k lepšímu chodu lidského těla. 

Listy špenátu nakrajené na dřevěném prkýnku iZdroj fotografie: Freepik
Konzumace špenátu může u některých lidí způsobit kontraindikace

Nejlepší je přitom jíst špenát zasyrova, neboť právě v takovém stavu jsou jeho účinky nejsilnější a obsahuje užitečné živiny v největším množství. Podle serveru WebMD není dobré jíst ho ani v případě, že změní barvu ze svěží zelené na žlutou. To totiž znamená, že se stává pro tělo škodlivým a neměl by se konzumovat v žádné formě. Za žádnou cenu byste ho pak neměli také ohřívat v mikrovlnné troubě, což by poškodilo jeho složky. 

Co je to revmatoidní artritida, a jaké jsou příčiny vzniku?

Špenát není vhodný pro každého

Konzumace špenátu rozhodně není pro každého a někteří lidé by se mu měli za každou cenu vyhnout. Jedná se zejména o pacienty trpící onemocněními, jako je například revma, dna, hepatitida, ledvinové nebo močové kameny, osteoporóza, záněty žaludku nebo střev a artritida. To vše díky kyselině šťavelové a močové, které jsou při těchto nepříjemných stavech kontraindikovány. Na JakZdravě jsme již psali o zdravotních přínosech brokolice a špenátu

Jak často jíte špenát vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
103 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články