Před lety stavěli ledové sochy, dnes mají léto. Změny počasí se tvrdě projevují i v Asii

Teplota ve městě Sapporo na severu Japonska překročila v pondělí 25 stupňů Celsia a nadále roste. Před lety se v zemi v tomto období konaly zimní olympijské hry a pořádaly festivaly ledových soch. Dnes zažívá asijská země doslova letní počasí.

Ve městě Sapporo na severním japonském ostrově Hokkaido dosáhla teplota 26 stupňů Celsia a stále stoupá, uvedla regionální pobočka JMA. V tomto městě se v roce 1972 konaly zimní olympijské hry a každou zimu se tam koná festival ledových soch.

Od začátku meteorologických měření v zemi v roce 1877 jde o nejranější termín v roce, kdy v tomto městě teplota přesáhla 25 stupňů Celsia. V meteorologické terminologii se klasifikuje jako letní den.

"Nemůžeme vyloučit, že při vysokých teplotách sehrály roli klimatické změny," řekl představitel JMA Šuiči Jošida. Podle jeho slov však k tomu mohly přispět i jiné faktory, jako například vysoký tlak.

JMA také tvrdí, že v důsledku klimatických změn také kvetou japonské třešňové květy. Loni začaly v Tokiu kvést už 14. března, což je vedle let 2020 a 2021 vůbec nejranější termín. 

Letošní březen byl desátým nejteplejším měsícem po sobě v historii měření. Teplota v průměru dosahovala 14,14 stupně Celsia. Informoval o tom program Evropské unie pro pozorování a monitorování Země Copernicus.

Průměrná teplota v březnu byla o jednu desetinu vyšší než v předchozím nejteplejším březnu z roku 2016, čímž se stal nejteplejším v historii záznamů. Zároveň byl březen o 1,68 stupně Celsia teplejší než odhadovaná průměrná teplota mezi lety 1850 až 1900.

Podle vědců však nejsou rekordní teploty v tomto období zcela překvapující a připisují je klimatickému jevu El Niňo, který se projevuje zvyšováním teploty povrchu oceánu v rozsáhlých oblastech centrální a východní části rovníkového Tichého oceánu.

"Kombinace (El Niňa) s nepřirozenými mořskými vedry však způsobila, že tyto rekordy vyrážejí dech," řekla odbornice Jennifer Francisová z Woodwellova klimatického výzkumného centra.

Březen byl desátým měsícem v řadě, který byl nejteplejším v historii měření pro příslušný měsíc v roce. Copernicus. Globální teplota na povrchu moře dosáhla v průměru 21,07 stupně Celsia, což je nejvyšší zaznamenaná měsíční hodnota a o něco vyšší než v únoru.

Rok 2024 bude podle Světové meteorologické organizace (WMO) zřejmě ještě teplejší než ten předchozí, který byl rekordní v celé historii měření. Na nedávné tiskové konferenci k výroční zprávě o stavu klimatu ve světě to řekl šéf monitorování klimatu WMO Omar Baddour.

WMO podle serveru France24 uvedla, že loňské průměrné teploty dva metry nad zemským povrchem byly vyšší o 1,45 stupně Celsia oproti stavu před průmyslovou revolucí. Pařížská klimatická konference v roce 2015 stanovila, že globální teplota může stoupnout ve srovnání s tímto obdobím o nejvýše 1,5 stupně Celsia.

Podle nedávné studie může rychlost tání grónského ledovce poskytnout určitý náhled na to, jaké počasí může letos v létě očekávat Evropa. Podle serveru The Guardian rozsah a intenzita nedávných jevů spojených s táním sladkovodních zdrojů naznačuje, že jih Evropy může letos zasáhnout neobvyklé teplo a sucho.

Hlavní autorka studie Marilena Oltmanns z britského Národního oceánografického centra vysvětluje, že řetězec událostí je komplexní a ovlivňován dalšími faktory. Popsala, že teplé podmínky v Grónsku způsobují větší tání ledovců, což přináší do Atlantiku více sladkovodní vody. Tato voda je lehčí než mořská voda, což způsobuje, že se usazuje na hladině oceánu a omezuje výměnu tepla mezi vzduchem a vodou.

To vede k posílení větrů v oblasti, kde se tato sladkovodní voda uvolňuje do moře. V zimě tyto silné větry posouvají Severoatlantický proud, prodloužení Golfského proudu, na sever. V létě následujícího roku pak větry následují směr tohoto proudu a jsou přesměrovány na sever. Toto přesměrování pomáhá vytvářet určité podmínky pro velkoplošnou atmosférickou cirkulaci, která přináší teplejší a suché počasí nad Evropou.

Meteorologové už dříve uvedli, že oteplování způsobené klimatickým jevem El Niňo, které dosáhlo svého vrcholu v prosinci, bylo jedním z pěti nejintenzivnějších zaznamenaných v historii a od března do května přinese nadprůměrné teploty. Uvedla to Světová meteorologická organizace (WMO).

WMO zdůraznila, že El Niňo nyní postupně slábne. Nicméně teplo uvězněné v atmosféře skleníkovými plyny bude ovlivňovat teploty ovzduší i v následujících měsících.

El Niňo je klimatický jev, který se projevuje zvyšováním teploty povrchu oceánu v rozsáhlých oblastech centrální a východní části rovníkového Tichého oceánu. Opakující se cyklicky po dvou až sedmi letech, obvykle trvá devět až 12 měsíců.

Na jihu Jižní Ameriky, jihu USA, v oblasti Afrického rohu a ve střední Asii obvykle způsobuje vydatné srážky, zatímco v Austrálii, Indonésii a některých oblastech jižní Asie, střední Ameriky a severu Jižní Ameriky způsobuje sucho.

V roce 2023 přitom byla zaznamenána nejvyšší průměrná teplota v historii, a téměř překročila kritickou hranici 1,5 stupně Celsia, informovala Služba monitorování změny klimatu programu Copernicus (C3S) Evropské unie. 

Související

Více souvisejících

Počasí Japonsko

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy