Hlavní obsah

Děsivá vražda na Svitavsku: Pálení kostí strašně smrdělo. V noci mě chodí strašit, líčil obžalovaný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Okolnosti děsivé vraždy na Svitavsku rozplétá od pondělí Krajský soud v Hradci Králové. Obžalovaným Pavlu Jirečkovi (36) a Alexandrovi Golubničenkovi (31) za ni hrozí až výjimečný trest. Obžaloba je viní, že utýrali muže a jeho tělo pak uvařili v sudu. Podrobnosti k činu v pondělí zazněly hlavně ze čtené výpovědi Golubničenka. Oba muži popírají, že by jednali s rozmyslem.

Pavel Jireček (v červeném) a Alexandr Golubničenko u souduVideo: Ludmila Žlábková, Novinky

 
Článek

Obžalovaní z brutální vraždy, k níž došlo v červenci roku 2022 v obci Pohodlí na Svitavsku, zaujali u soudu rozdílné postoje. Jireček vinu odmítl a popřel spáchání skutku tak, jak uvádí obžaloba. Připustil ale, že poškozeného převezli z Břeclavska na Svitavsko, aby od něho získali to, co údajně ukradl Golubničenkovi. Golubničenko nesouhlasil pouze s právní kvalifikací.

Jinak se postavili i k výpovědím. Jireček, majitel domu, v němž oběť zemřela, v pondělí před polednem odpovídal na otázky soudu asi hodinu. Golubničenko, který v průběhu přípravného řízení s policií spolupracoval, a dokonce se účastnil rekonstrukcí, které budou během hlavního líčení také promítány, vypovídat odmítl, proto se četly protokoly se záznamy jeho výpovědí u policie.

Zavražděným je muž z Břeclavska. Toho podle obžaloby muži donutili nastoupit do auta, kterým jej převezli do domu známého, kde poškozeného ve sklepě bili a mučili, mimo jiné křovinořezem. Po několika hodinách útrap ho svázali do kozelce a již bezvládné tělo v plachtě přenesli do auta, kterým jej převezli do domu v Pohodlí.

Oběť utýrali, tělo uvařili a roznosili po okolí. Hrozí jim výjimečné tresty

Krimi

„Společně poškozeného z obce Drnholec převezli do obce Pohodlí přes obec Lubná, tam jej umístili ve sklepích obou domů, kde jej mučili a kde poté došlo k smrti poškozeného. Jsou vinni ze zločinu vraždy. Ze znaleckých posudků vyplývá, že poškozený trpěl mučivými útrapami a útok lze považovat za surový. Tělo poškozeného se nenašlo,“ řekla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Policisté podle ní udělali všechno možné, aby tělo nalezli, neobjevili ale ani DNA poškozeného.

Jireček u soudu nejprve tvrdil, že poškozeného neznal, že u něj nebydlel. Pak ale připustil, že s ním do kontaktu přišel. „Jednou jsem ho vyhodil. A pak ještě jednou,“ řekl soudu s tím, že on sám v domě moc nebýval. „Minimálně jsem tam přespával,“ řekl.

Poškozeného prý naháněli kvůli kolu a telefonu, které měl odcizit. „Ale ne mně,“ zdůraznil Jireček.

Foto: Ludmila Žlábková, novinky.cz

Obžalovaní Pavel Jireček (vlevo) a Alexandr Golubničenko u Krajského soudu v Hradci Králové

Golubničenko se k činu víceméně doznal, odmítl ale, že by šlo o promyšlenou záležitost. Z jeho čtené výpovědi v přípravném řízení bylo patrné, jak trýznivě poškozený několik dní umíral. Tehdy Golubničenko policii mimo jiné řekl, že navrhoval tělo zakopat, ale Jireček, kterému se přezdívalo Pavel Magor, přišel s nápadem ho uvařit. Policii prý volat nechtěli kvůli stopám po zranění křovinořezem.

„Už mrtvého jsme ho donesli do spodní koupelny. Pavel na něj vůbec nechtěl sahat, já se ho také bál. Pavel mi přikázal, ať zkusím uvařit kus těla v papiňáku, abych jistil, jestli to maso půjde od kosti,“ uvedl policistům obžalovaný. Prý byl proti, ale bál se. Vzal sekeru a po asi dvanácti ranách odsekl nohu nad kotníkem, aby pak ještě nožem odřízl tkáň.

Čtená výpověď se i dál nesla v tomto duchu. Po zkoušce v papiňáku prý Jireček usoudil, že tělo půjde uvařit. Tělo pak přenesli do brutaru a několik hodin ho vařili.

„Vařili jsme ho oblečeného, dali jsme ho hlavou dolů. Vešel se tam, ale trochu mu trčely nohy. Když jsme měli tělo v sudu, tak jsme nanosili kýble s vodou,“ popisoval policistům obžalovaný, jak s mrtvým naložili.

„Půl dne jsme čekali, až vychladne voda, pak jsme udělali otvor a tudy odpustili vodu. Pak jsme to dali do pytle a donesli do místnosti, které teď říkám obřadní síň. Tam Pavel dával maso od kosti, pomalu obíral asi tři hodiny. To jsem já nedělal. Já pálil kosti. Strašně to smrdělo, ale Pavel po mně chtěl, abych pálil kosti,“ dodal Golubničenko.

S tím, co se stalo, se prý svěřil několika lidem. „Svěřil jsem se, tížilo mě to. Řekl jsem to těm, co byli v tom domě v Lubné, že zemřel a že jsme ho uvařili. Nemůžu zapomenout, v noci mě chodí strašit,“ zaznělo při čtené výpovědi.

Byl to dům hrůzy

Státní zástupkyně uvedla, že v domě v Pohodlí se pohybovala různá sorta lidí, zejména uživatelů drog. „Lze ho označit za dům hrůzy v obci Pohodlí. Měli sepsaná pravidla, která visela na baru, který se tam v té době stavěl, a v podstatě se jednalo o soupis určitého způsobu chování. Pokud se tak nechovali, byli podrobováni různým trestům,“ uvedla Faltusová.

Impulsem k hrůznému činu měly být podle výpovědi Golubničenka v přípravném řízení krádeže, kterých se měl poškozený dopustit. Jak uvedl, obžalovaný prý „fáral“ po domě, tedy prohledával lidem věci.

Hlavní líčení bude v úterý pokračovat výslechy svědků, ve středu jsou pak na řadě soudní znalci. Jednat by se mělo až do pátku, další jednání je vypsáno na květen. Státní zástupkyně mužům navrhuje tresty 30 a 25 let vězení.

Týrané dívky, uřezané hlavy zvířat. Svědek popsal dům hrůzy na Svitavsku, kde umučili mladíka

Krimi

Výběr článků

Načítám