Foto: Freepik

Jinými slovy to znamená, že se asi nikdy už nepodívám na vrchol Sněžky. Tento trend má i svůj odborný termín – overturismus. Proto se mi líbí i nová aplikace, která proti tomuto sílícímu trendu bojuje. Nová aplikace se jmenuje EPU a je vyvíjena pod záštitou ministerstva životního prostředí.

Cílem této aplikace je mapovat turisticky zajímavá místa a trasy, které nejsou ale tolik přetížené. Tato aplikace funguje jak v prohlížeči, ale můžete si ji stáhnout v Google Play. Přihlásíte se do ní pomocí svého účtu na Googlu nebo Facebooku. Po přihlášení zjistíte, že tato aplikace je něco mezi databází tras a sociální sítí.

Můžete si například dát sledovat CHKO Jizerské hory a odebírat jejich novinky a akce. Zároveň se vám ale objeví i návrhy na trasy. EPU pracuje na mapových podkladech od Mapy.cz, takže máte k dispozici velice podrobné turistické mapy. Ze své skušenosti mohu velice pozitivně hodnotit fakt, že si můžete vybrat svou oblíbenou trasu podle různých kategorií, jako například s dětmi, s kočárkem, atd.

Za sebe bych akorát čekal, že zde bude možnost přidat vlastní trasu, takže byste mohli sledovat mé trasy, o kterých píšu i články na náš časopis. Tento dotaz jsem poslal přímo do EPU a o odpovědi vás budu samozřejmě informovat. Nicméně prozatím tam jsou trasy předvolené.

Když se nacházíte na této trase, tak můžete kliknout „objevovat“ a rázem se zapne speciální režim, v rámci kterého objevujete i faunu a flóru. V aplikaci je i celkem podrobný popis trasy a předpokládaná vytíženost. Vy si tak můžete vybrat jít na výlet v pondělí, kdy tam nikdo nebude místo v sobotu, když tam je naprosto plno.

Zdroj: EPU (odkaz)