Sponzorováno

Prasknutí sleziny – jak je nebezpečné? Příznaky, příčiny a léčba 4.33/5 (15)

  • Prasknutí sleziny (ruptura sleziny), je stav, kdy dochází k prasknutí sleziny, orgánu nacházejícího se v levé horní části břicha pod žebry. Slezina je důležitým orgánem, který pomáhá tělu bojovat proti infekcím a pomáhá v procesu krvetvorby.
  • Prasknutí sleziny může být způsobeno různými faktory, včetně traumatu břicha (například při automobilové nehodě nebo pádu), infekce, nádorů nebo zvýšeného tlaku uvnitř sleziny, zvětšení sleziny (známého jako splenomegalie).
  • Je-li slezina poškozena a dojde k prasknutí, může to vést k vážným komplikacím. Prasknutí sleziny může způsobit vnitřní krvácení, které může být dokonce i život ohrožující.
  • Příznaky prasknutí sleziny mohou zahrnovat bolest v levém horním břiše, bolest v levé rameni nebo rameni, která může způsobit podráždění nervů, a bolest v levé části hrudníku. Dalšími možnými příznaky jsou únava, závratě, bledost a citlivost břicha.
  • Prasknutí sleziny je tedy vážný stav, který vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc. V některých případech může být nutná chirurgická intervence k zastavení krvácení a odstranění poškozené sleziny.

Slezina je orgán umístěný v levé horní čtvrtině břicha, pod žebry. Je velký asi jako sevřená pěst a hraje zásadní roli v boji proti infekci a filtrování krve. Slezina se může během traumatického poranění poškodit nebo prasknout.

Tento důležitý orgán má řadu funkcí, včetně tvorby imunitních buněk a protilátek. Slezina je také zodpovědná za odstranění abnormálních nebo starých krvinek a cizích těles, jako jsou bakterie a viry, z krve. Slezina také recykluje hemoglobin, složku krve, která přenáší kyslík, a ukládá krevní destičky, které pomáhají srážet krev.

Umístění sleziny v těle

Umístění sleziny v těle

 

Slezinu pokrývá tuhá, elastická vnější vrstva obsahující svalová vlákna. Tupé poranění sleziny může způsobit prasknutí této vrstvy.

Rychlá fakta o prasklé slezině:

  • Nejčastější příčinou ruptury sleziny je tupé poranění břicha.
  • Lékaři diagnostikují prasklou slezinu vyšetřením břicha a pomocí ultrazvuku nebo CT, v závislosti na stavu jedince.
  • Operace k odstranění sleziny není vždy nutná. U některých lidí může být vhodné a dostačující pozorování a konzervativní léčba.

Příznaky prasklé sleziny

Bolest v horní části břicha může být první známkou prasklé sleziny.

Příznaky prasknutí sleziny jsou často doprovázeny dalšími známkami poranění způsobeného tupým poraněním břicha. Příkladem těchto dalších poranění jsou zlomeniny žeber, zlomeniny pánve a poranění míchy.

Umístění sleziny je takové, že poranění tohoto orgánu může způsobit bolest v levé horní části břicha. Po ruptuře se však může objevit bolest na jiných místech, jako je levá část hrudní stěny a levé rameno.

Bolest pociťovaná v levém rameni v důsledku prasknutí sleziny je známá jako Kehrovo znamení nebo Kehrův příznak. Bolest a hypestézie v levém rameni (nejčastěji nad levou lopatkou) způsobená drážděním nervus phrenicus krví v podbráničním prostoru. Nejčastěji bývá pozorován při ruptuře sleziny To je horší, když se člověk nadechne. Prasknutí sleziny může způsobit bolest v levém rameni, protože krvácení ze sleziny může dráždit brániční nerv, nerv, který vychází z krku a prochází bránicí.

Bolest břicha je nejčastějším příznakem poranění uvnitř břicha, ale není specifická pro poranění sleziny.

Mezi další příznaky patří:

  • točení hlavy
  • zmatenost
  • rozmazané vidění
  • mdloby
  • známky šoku, včetně neklidu, úzkosti, nevolnosti a bledosti

Tyto příznaky jsou důsledkem ztráty krve a poklesu krevního tlaku.

Příčiny prasklé sleziny

Nejčastější příčinou ruptury sleziny je tupé poranění břicha, obvykle v důsledku dopravní nehody. K ruptuře sleziny však může dojít i v důsledku sportovních zranění a fyzického napadení.

Slezina je břišní orgán – k jejímu poranění s největší pravděpodobností dojde během fyzického traumatu.

Kromě tupého traumatu může být prasknutí sleziny způsobeno bodavým zraněním, například poraněním nožem. Umístění sleziny pod žebry znamená, že je však lépe chráněna před penetrujícím traumatem.

A i lékařské zásahy mohou někdy způsobit prasknutí sleziny jako nezamýšlenou komplikaci. Poranění sleziny během lékařského ošetření je nejčastěji způsobeno operací břicha nebo endoskopickou manipulací a může mít některou z následujících forem:

  • trhlina pouzdra sleziny
  • napětí ve slezině při manipulaci s tlustým střevem

Ve vzácných případech nemusí být prasknutí sleziny způsobeno zraněním. Tento typ je známý jako netraumatická ruptura a obvykle je výsledkem onemocnění sleziny. Někdy může i „normální“, zdravá slezina prasknout, i když je to extrémně vzácné.

Mezi další příčiny, které mohou potenciálně vést k prasknutí sleziny, patří:

  • infekce, třeba malárie
  • rakoviny, které se šíří
  • metabolické poruchy
  • onemocnění krve a tepen

Léčba prasklé sleziny

Existují dva hlavní typy léčby prasklé sleziny:

  1. Chirurgická intervence
  2. Pozorování pacienta

Mnoho lidí s prasklou slezinou zažívá vážné krvácení, které vyžaduje okamžitý chirurgický zákrok v břiše. Chirurg rozřízne břicho a provede operaci zvanou laparotomie.

U lidí s méně závažnou rupturou sleziny lékaři často používají bedlivé pozorování místo operace. Tito jedinci však stále vyžadují aktivní léčbu a obvykle potřebují krevní transfuzi.

Lidé, kteří mají rupturu sleziny nízkého stupně a bez známek jiných poranění v břiše, budou obecně hemodynamicky stabilní. To znamená, že krevní tlak se bude blížit normálu.

Až do nedávné doby léčba poranění sleziny obvykle zahrnovala úplné odstranění sleziny neboli splenektomii.

Sponzorováno

Neoperační přístup k léčbě ruptury sleziny je moderním vývojem v úrazové chirurgii dospělých a byl přijat po svém úspěchu při léčbě dětí bez operace. Úrazoví chirurgové běžně odstraňovali sleziny, když se objevily známky ruptury sleziny.

Operaci se nyní vyhýbá 95 procentům dětí a 60 procentům dospělých, kteří mají rupturu sleziny. Při chirurgickém zákroku je stále běžnou praxí odstranění celé sleziny, i když méně závažné případy mohou chirurgovi umožnit opravit trhlinu a vyvinout tlak na slezinu, dokud se krvácení nezastaví.

Lidé, kteří zůstávají pod pozorováním stabilní, často podstoupí další vyšetření pro účely sledování, včetně CT vyšetření.

Osoby ve stabilizovaném stavu mohou také podstoupit proceduru zvanou embolizace sleziny. Cílem postupu je zastavit jakékoli krvácení ze sleziny. Tento postup je obvykle nutné provést rychle a může pomoci vyhnout se nutnosti odstranit slezinu.

Embolizace sleziny vyžaduje specializovaná zařízení a personál, včetně cévního chirurga nebo intervenčního radiologa. Musí mít zkušenosti s prováděním určitého typu katetrizace tepny a s prováděním embolizačních technik.

Chirurgické odstranění sleziny

Tato operace je známá jako splenektomie. Obvykle se provádí během nouzové laparotomie u osoby v nestabilním stavu.

V některých případech méně závažného poškození sleziny může být orgán během operace zachráněn. Místo úplného odstranění může být problém řešen částečným odstraněním, záplatami nebo sponkami. Možnosti zde jsou však celkem omezené.

Zotavení

Poté, co je slezina odstraněna nebo je „regenerována“, může zotavení trvat několik týdnů.

Je důležité, aby si člověk odpočinul a dopřál tělu čas na uzdravení a aby se mohl vrátit k normální činnosti až poté, co dostane souhlas od svého ošetřujícího lékaře. Lidem, kteří sportují, se doporučuje, aby po dobu tří měsíců obnovili jen velmi mírnou fyzickou námahu, než se vrátí k obvyklému tréninku nebo cvičebnímu režimu.

Člověk může žít sice i bez sleziny, ale její role v imunitním systému znamená, že odstranění nebo poranění sleziny může vážně ovlivnit schopnost těla bojovat s infekcí. To znamená, že všichni jedinci, kteří podstoupili splenektomii, by se měli nechat očkovat proti pneumokokům. Vysoce rizikoví pacienti by měli být očkováni proti meningokokům a Haemophilus influenzae typu B.

Tato očkování se obvykle podávají 14 dní před elektivní splenektomií nebo 14 dní po operaci v naléhavých případech.

Děti, které podstoupily splenektomii, mohou zřejmě potřebovat denně užívat antibiotika, aby se zabránilo infekci. To může být také důležité pro lidi, kteří mají také autoimunitní onemocnění, jako je HIV, a po dobu 2 let po odstranění sleziny.

I po uzdravení je důležité informovat lékaře, že již nemáte slezinu, protože to může ovlivnit budoucí léčbu.

Komplikace

Hlavní komplikací prasklé sleziny je krvácení a problémy, které z něj mohou pocházet, jako jsou cysty a krevní sraženiny.

Zpožděné krvácení a odumření sleziny může být také následkem prasknutí sleziny. Často jsou to tyto závažné komplikace, které vyústí v operaci.

Snížení imunitní aktivity po splenektomii může vést ke zvýšenému riziku infekce, proto je třeba přijmout další opatření k prevenci infekcí.

Diagnóza

Lékaři na pohotovosti jsou vyškoleni k podezření na prasknutí sleziny u jakékoli osoby účastnící se nějaké nehody, která by mohla způsobit poranění levé dolní části hrudníku nebo levé horní části břicha. Budou také hledat možná poranění bránice, slinivky břišní a střeva.

Lékař, který má důvod mít podezření na prasklou slezinu, nejprve prohlédne břicho, aby zjistil citlivost nebo zvětšení v důsledku nahromadění tekutiny, obvykle krve. Lékař při tomto vyšetření vyvine jemný tlak na břicho.

Je důležité poznamenat, že osoba, která je v nemocnici v důsledku traumatu, může mít stále prasklou slezinu, i když její vyšetření břicha nebylo průkazné. Srdeční frekvence a krevní tlak potvrdí, která další vyšetření je třeba provést.

Vnitřní krvácení je potvrzeno nízkým krevním tlakem, vysokou srdeční frekvencí a pozitivním ultrazvukovým vyšetřením FAST. Pokud tyto výsledky naznačují rupturu sleziny, je nutná urgentní operace břicha k určení zdroje krvácení.

Ultrazvukové vyšetření je nejcitlivější diagnostickou metodou pro poranění břicha. U lidí, kteří jsou hemodynamicky stabilní, se obvykle používá CT vyšetření k určení stupně poranění.

Závažnost poranění sleziny

Poranění sleziny je klasifikováno podle závažnosti, přičemž se bere v úvahu úroveň tržné rány, poranění žil a tepen a srážení. Systém hodnocení pro poranění sleziny je následující:

  • Stupeň 1: Tento stupeň zahrnuje trhlinu v pouzdru, která zasahuje méně než 1 centimetr (cm) hluboko do sleziny, nebo nahromadění sražené krve, známé jako hematom, pod pouzdrem. Hematom pokrývá méně než 10 procent povrchu sleziny.
  • Stupeň 2: V tomto stupni se objeví trhlina 1 až 3 cm, která nezahrnuje arteriální větve sleziny. Alternativně se může pod pouzdrem objevit hematom, který pokrývá 10 až 50 procent povrchové plochy. Toto stadium může zahrnovat i hematom o průměru menším než 5 cm v tkáni orgánu.
  • Stupeň 3: Tento stupeň fáze ruptury je trhlina více než 3 cm hluboká. Může také zasáhnout slezinnou tepnu nebo hematom, který pokrývá více než polovinu povrchu. Ruptura 3. stupně může také znamenat, že v orgánové tkáni je přítomen hematom, který je větší než 5 cm nebo se rozšiřuje.
  • Stupeň 4: Jedná se o trhlinu, která roztrhne segmentální nebo hilární krevní cévy a způsobí ztrátu více než 25 procent krevního zásobení orgánu.
  • Stupeň 5: Jedná se o extrémně závažnou trhlinu, která poškozuje určité krevní cévy a způsobuje úplnou ztrátu krevního zásobení orgánu. Toto stadium může také znamenat, že hematom zcela rozbil slezinu.

Hodnocení ruptury sleziny pomáhá lékařům určit, zda je k léčbě indikováno chirurgické nebo neoperativní řešení.

Sponzorováno

Máte s prasklou slezinou nějaké zkušenosti? Napište nám do komentářů.

A dále si o slezině přečtěte

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Daniel Borník (více o nás)

 

Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva