Biden: Česko je skvělý spojenec USA. Nechci ve svém městě znovu vidět ruské tanky, řekl Fiala

Petr Fiala a Joe Biden v Bílém domě

Úvodní řeč Joea Bidena a Petra Fialy v Bílém domě

Česká republika je důležitým partnerem v tom, abychom zastavili Rusko na Ukrajině. Na setkání s premiérem Petrem Fialou (ODS) v Bílém domě to řekl prezident USA Joe Biden. Český ministerský předseda je ve Spojených státech na dvoudenní návštěvě. „V roce 1968 jsem viděl v ulicích mého rodného města ruské tanky. To už vidět znovu nechci. I proto musíme Ukrajinu nadále podporovat,“ sdělil Fiala.

Biden a Fiala spolu hovořili o česko-amerických vztazích. Ty Fiala označil za vynikající. Pochopitelně také přišla řeč na zahraniční otázky, jako je ruská invaze na Ukrajinu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rozsah íránského úderu spojence šokoval. Na útok se chystali deset dní, uvádějí média

„Nemohu slovy vyjádřit, jak velmi si vážíme vašeho partnerství a spolupráce. Rád bych vám poděkoval za to, jak jsou naše vztahy silné,“ řekl Biden Fialovi. Česko podle šéfa Bílého domu hraje velkou roli v pomoci Ukrajině, která se již přes dva roky brání ruské invazi. Biden rovněž zdůraznil českou muniční iniciativu týkající se dělostřeleckých granátů.

„Česká republika je důležitým partnerem v tom, abychom zastavili Rusko. Musíme pokračovat dál. Evropa a Spojené státy musejí dále usilovat o to, aby na Ukrajině znovu zavládl mír,“ sdělil. Fialu zároveň ujistil, že v USA probíhají diskuse o další americké pomoci Ukrajině. „Musíme okamžitě konat, abychom zastavili masakr,“ dodal, přičemž svou řeč z části četl.

VIDEO: Jak to vypadá v Bílém domě?

Český premiér americkému prezidentovi řekl, že jejich národy sdílí stejné hodnoty, jako jsou lidská práva, svoboda a demokracie.

„Velmi si vážím americké podpory Ukrajině. Snažíme se také dělat, co můžeme, abychom pomohli. V roce 1968 jsem byl malý kluk. Tehdy jsem viděl v ulicích mého rodného města ruské tanky. To už vidět znovu nechci. I proto musíme Ukrajinu nadále podporovat. Právě proto jsme zahájili muniční iniciativu, která umožní Ukrajině získat stovky tisíc dělostřeleckých střel,“ uvedl.

Fiala kromě jiného připomněl, že Spojené státy hrály velkou roli při založení Československa. „Vážený pane prezidente, věřím, že má návštěva posílí naše vztahy a že bude dalším přínosem pro obě naše země,“ prohlásil.

Český premiér rovněž Bidenovi přivezl dva dárky. „České sklo, tedy umělecký produkt, který vytvořila studentka Vysoké školy uměleckoprůmyslové Anna Martinková. Vedle toho dám panu prezidentu Bidenovi ještě takový osobnější dar – Škáchovu fotografii Václava Havla s Madeleine Albrightovou, kterou pan prezident Biden dobře znal,“ sdělil pro CNN Prima NEWS ještě před setkáním.

Biden a Fiala spolu hovořili asi hodinu. „Šlo o přátelské jednání, proběhlo ve skvělé atmosféře. Pan prezident ocenil roli ČR v současném světě i naše vzájemné vztahy. Bavili jsme se obsáhle o pomoci Ukrajině. Pan prezident ocenil naši muniční iniciativu. Shodli jsme se, že podpora Ukrajiny musí pokračovat. Řešili jsme také situaci na Blízkém východě,“ potvrdil Fiala během pozdějšího brífinku.

Česko-americké vztahy jsou podle něj nejlepší v historii. „Pan prezident Joe Biden se vyznal z velmi vřelého vztahu k České republice,“ dodal.

Fiala zahájil svou návštěvu USA jednáním v sídle americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) s jejím ředitelem Williamem Burnsem. Středeční schůzky se zúčastnili i šéfové všech tří českých tajných služeb a národní bezpečnostní poradce Tomáš Pojar.

„Bylo to velmi úspěšně strávené dopoledne. Pozvání i debata ukázaly vysokou míru důvěry ze strany USA. Je to také ocenění spolupráce v bezpečnostní oblasti a mezi zpravodajskými službami, která dlouhodobě probíhá,“ uvedl Fiala po setkání s Burnsem a jeho kolegy.

Tagy: