Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jarní línání psů je normální. Někdy však za něj může i začínající nemoc

Jarní výměna srsti u psa, tzv. „línání“, je přirozeným procesem, který však může pro leckteré majitele představovat každoroční výzvu. Nejenže se domácnost snadno promění ve věčnou bitvu s chlupy, ale za nadměrnou nebo problematickou výměnou srsti mohou v některých případech stát také zdravotní problémy.
Pravidelné vyčesávání kartáčem či speciální rukavicí srsti vašeho psa i kočky...

Pravidelné vyčesávání kartáčem či speciální rukavicí srsti vašeho psa i kočky jednoznačně prospěje. | foto: Martina Čermáková

Přesrsťování je cyklické a dochází k němu v závislosti na množství denního světla. Často tak psi, kteří žijí v bytě pod umělým světlem, línají celoročně a psi žijící venku zpravidla dvakrát do roka – na jaře a na podzim.

Na kočku i psa berte na jaře častěji kartáč, urychlíte línání

Samotnou podobu a intenzitu línání ovlivňuje řada faktorů, jako například častá změna venkovní teploty, kvalita a vyváženost stravy, hormony, věk, ale také stres. U stejného psa se tak může v různém období měnit intenzita línání.

Proces přesrsťování je také důležitým indikátorem zdraví domácího mazlíčka. „Na jaře můžeme zpozorovat na srsti psa prořídlá místa, kde srst nepřiléhá nebo chlupy s různou délkou, které pak často tvoří vypadávající chomáče. Tyto změny jsou dočasné a přirozené pro sezonní línání. Pokud ale na srsti pozorujeme symetricky zvětšující se lysiny, podráždění kůže, zarudnutí, svědění kůže, tvorbu pupínků nebo drobných ranek, je třeba problém konzultovat s odborníkem ze psího salonu nebo rovnou s veterinářem,“ vysvětluje odbornice Martina Hegr Klivarová ze Super zoo.

Jak se vyrovnáváte s línáním svého psa?

celkem hlasů: 94
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 30. dubna 2024. Anketa je uzavřena.

„Patologické línání pak znamená vypadávání chlupů ze srsti v důsledku nesprávné či nedostačující výživy a nebo je způsobeno různými druhy onemocnění způsobených vnějšími parazity počínaje až po dermatologické problémy způsobené plísněmi či imunitní poruchy,“ upřesňuje Boris Seman z Veterina Brno.

Patologické línání se u psů projevuje zvýšenou, abnormální ztrátovostí srsti, často svěděním až vypadáváním celých oblastí srsti, tvorbou lysin (alopecie) až úplnou ztrátou chlupů na převážné části povrchu těla psa. Může být způsobeno i alergiemi, reakcí na léky, ale může také poukazovat na systémové onemocnění jater, ledvin, štítné žlázy nebo nadledvinek.

Vneste do péče pravidelnost

Línání sice nelze zastavit, ale můžeme zavést režimová opatření tak, abychom se co nejvíce vyhnuli všudypřítomným chlupům po celé domácnosti. Nejefektivnějším způsobem je pravidelné vyčesávání odumřelé srsti psa, přičemž výběr správného kartáče je klíčový.

Zatímco u krátkosrstých plemen je to o něco jednodušší a primárně si majitel vystačí s vyčesávaní rukavicí, kterou jednoduše navlékne na ruku a po směru růstu srsti ji hlazením vyčesává, u dlouhosrstých plemen se doporučuje vhodná kombinace různých kartáčů, které odstraní chlupy z povrchu, vyčešou podsadu a také promasírují pokožku.

Je vhodné použít například vyčesávací kartáč, jehož štětiny odstraní prach, odumřelou srst a podsadu. Pravidelné vyčesávání psa je příjemné a relaxační jak pro mazlíčka, tak pro jeho majitele. Kromě toho posiluje vazby mezi psem a majitelem a buduje vzájemnou důvěru.

Pečujte pravidelně o psí srst

Krátkosrstá plemena mohou vyžadovat kartáčování jednou týdně, zatímco dlouhosrstá plemena vyžadují často každodenní péči. Při kartáčování je potřeba nejen odstranit volné chlupy, ale pozitivní účinky má také samotné masírování kůže, které podporuje zdraví srsti a zabraňuje tvorbě případných kožních problémů.

U štěňátek je rozumné pečovat o srst formou hry, tak aby lépe spolupracovalo. Ideální pomůckou jsou vyčesávací rukavice nebo kartáče, které lze navléct na ruku. Po procházce můžete využít také třeba speciální rukavici z mikrovlákna s vysokou savostí, která nejenže příjemně masíruje, ale také vašeho čtyřnohého parťáka vysuší a očistí.

Koupel jako snadná pomoc

Pravidelné koupele s použitím vhodného šamponu, nejenže odstraní uvolněné chlupy a odumřelé kožní buňky, ale také udržují srst mazlíčka čistou a zdravou. Důležitý je přitom správný výběr šamponu i kondicionéru.

VIDEO: Před koupelí psovi srst pořádně vyčešte, radí psí kadeřnice

Odborníci doporučují použití šamponů speciálně navržených pro psy, které respektují pH jejich kůže a minimalizují riziko alergických reakcí. Kondicionéry nebo oleje na srst mohou být užitečné pro udržení vlhkosti a lesku srsti, což může snížit línání, a hlavně usnadní rozčesávání psí srsti.

Při výběru správného šamponu je důležité dbát na typ pokožky a srsti psa a sledovat, k čemu je daný produkt určen. V nabídce jsou šampony proti parazitům, na citlivou pokožku s lupy, na potlačení zápachu, na těžko rozčesatelnou srst, hydrataci, zvýšení lesku srsti, ale i šampony určené pro teriéry, dlouhosrsté nebo krátkosrsté psy.

Dobrým pomocníkem je i kvalitní kondicionér, který srsti dodá lesk a zajistí její snadné rozčesávání. Po koupání by měla následovat i tečka v podobě vyživujícího spreje, který srst nejen vyživí, dodá jí lesk a ochrání ji před nečistotami.

Pomůže i zdravá strava a pohyb

Dopřejte svému psímu parťákovi dostatek pohybu a hydratace. Pravidelná fyzická aktivita a dostatečný příjem vody jednoznačně podporují zdraví kůže a srsti, což může mít pozitivní vliv na celý proces línání.

Dbejte také na to, aby měl váš pes vyváženou stravu obsahující dostatek živin, vitamínů a minerálů – obzvláště důležité pro zdravou srst jsou omega 3 a 6 mastné kyseliny, vitaminy skupiny B, zinek a biotin.Volba by měla určitě padnout na kvalitní krmivo bez nadměrného množství umělých přísad a náhražek.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Nechcete na zahradě chemická hnojiva? Zkuste to s mykorhizními houbami

1. května 2024

Mykorhizní houby jsou nezbytnou součástí přírodního ekosystému a hrají klíčovou roli v růstu a...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Péči o dvě gorilí mimina v jedné náruči si zkouší Duni, dcera slavné Moji

30. dubna 2024

Minulý týden začala samice Kijivu, zkušená pětinásobná matka, půjčovat své sotva dvoutýdenní mládě...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...