Byl tu excentrický Karl Lagerfeld, který důstojně nesl pomyslnou pochodeň zažehnutou legendární Coco Chanel. Vedle svého haute couture angažmá Karl velel i vlastní značce, kde více popustil uzdu ležérním a sportovním fantaziím. A uspěl. Stejně jako John Galliano, jehož rukopis byl v éře Dioru asi nejsilnější, dokud jej nesejmula kauza s antisemitskými výroky. Nebo Alexander McQueen. Možná máte jeho ikonické sneakers na výrazné platformě. Pamatujete, že tento designér vtiskl podobu mnoha kolekcím Givenchy? A pak tu máme Marca Jacobse. Návrháře, kterého si spojujeme se značkou Louis Vuitton, ačkoli u ní skončil již před 10 lety. Tehdy se zdálo, že jde i o konec jeho samotného.

Nedostižný talent

Milovníci módy a filmu ten výrok jistě poznají. „To je nový Marc Jacobs, nedá se nikde sehnat!“ Ve snímku Ďábel nosí Pradu kamarádka hlavní hrdinky jásá při pohledu na skvostnou kabelku od věhlasného designéra. Což bylo celkem unikátní, jelikož se ve filmu zmiňovaly převážně značky s tradicí (např. Chanel), jména mladých módních designérů byla spíš fiktivní. Marc Jacobs měl ale už tehdy renomé.

Partner in the crime

Kluk s židovskými kořeny, pocházející z New Yorku. Jak to u rozervaných umělců bývá, dětství se neslo v dramatickém duchu. Matka se podle designéra o děti moc nestarala, spíš se zajímala o muže. Proto šel Marc jako teenager raději bydlet k babičce. Lásku k módě rozvíjel na umělecké střední škole, studoval na Parsons school of design. První zkušenosti sbíral jako prodavač v buticích, poté potkal významnou osobnost jeho života. Roberta Duffyho, s nímž v polovině 80. let založil label Jacobs Duffy Design, z něhož vzešly první linie Marc Jacobs.

Marc Jacobs a Louis Vuitton. Láska na 20 let

Neotřelý styl, grunge náměty, efekt rozervaných a poničených kousků oblečení za tisíce vnesly do luxusní módy svěží vítr. Marc Jacobs se ukázal jako nesmírný talent, až si jej všiml gigant Louis Vuitton, který jej v roce 1994 angažoval do svých služeb. Marc tehdy vytvořil pánskou kolekci, za tři roky už stanul v čele značky jako kreativní ředitel. Nijak však nezanevřel na svůj label, v roce 2001 představil Marc by Marc Jacobs, směle se pustil i do sféry kosmetiky, když se pochlubil linií parfémů.

Podlehly mu Madonna i Jennifer Lopez

Milovaly jej celebrity, Jacobsovými kousky se pyšnili lidé jako Kanye West, popová královna Madonna kývla na nabídku stát se tváří kolekce LV, stejně tak na Marcovo jméno slyšela Jennifer Lopez. Jacobs se stával živoucí legendou. Kdybychom chtěli hledat nějaký temnější moment, tak v roce 2008 byl obviněn z plagiátorství. Navrhl šátek, který připomínal design artiklu švédského návrháře Gösty Olofssona z 50. let. Jacobs se však s dědici vyrovnal mimosoudně.

Konec Marca Jacobse?

Říjen roku 2013. Hosté nadšeně sledují fashion show LV jaro/léto 2014. Je poslední ze skic Marca Jacobse, který oznámí konec u módní značky, aby se zaměřil více na své módní dítě. A hvězdy šly za ním, tváří kolekce Marca Jacobse se stala Miley Cyrus. Jenže Marc, možná opojený úspěchem, hodně hýřil a sám i pak přiznal, že jeho divočejší způsob života měl dopad i na jeho kariéru. Nepomohla ani ochranná křídla koncernu LVHM, pod níž Marcův brand spadal. Opustil jej i Robert Duffy. V roce 2017 značka pozastavuje činnost. Avšak Marc se nevzdal a o rok později se připomenul kabelkou Snapshot, která se stala virální na sociálních sítích. Jacobs opět dostává chuť módně žít.

Šílená Dakota, luxusní kabelka a definitivně spadlý počítač

Brand Marca Jacobse prožívá pomalý refresh, svým způsobem mu k restartu pomůže i doba pandemie. Do kreativní pozice přichází zakladatel Baja East John Targon. Jacobs akcentuje trendy, snaží se vplout do světa mladých, před čtyřmi lety například uvedl kolekci, v níž se stíraly rozdíly mezi pohlavími. A sází na svět sociálních sítí, jemuž vévodí video Dakoty Fanning, která v kanceláři knockoutuje počítač a polibek smrti mu dodá Marcovou růžovou a momentálně trendovou The Tote Bag. Odkaz na doby dřívější, tedy časy vrcholu Marca? Možná nižší kvalita videa, jež v nás však vyvolá nostalgii. A čtyřky u Jacobse nesou symbol něčeho nového. V roce 1994 začínal u LV, v roce 2014 jej opustil. Co jej čeká v roce letošním? 

Zdroj: iGlanc.cz, Wikipedia, Marc Jacobs, Grazia Magazine, The Business of Fashion

Související články