Vnitřní posila

Nejrůznější zelené nápoje jsou hitem každého jara, nicméně než se pro nějaký rozhodnete, berte v potaz, kdo takovou pitnou kúru doporučuje. Zvlášť na sociálních sítích se hojně objevují často neodborné tipy, jak vyčistit tělo, které mohou ve finále nadělat víc škody než užitku. Důležité je kupovat takové produkty pouze z ověřených zdrojů, na levné čínské e-shopy raději zapomeňte. Chybu neuděláte například s popíjením mladého zeleného ječmene (volte bio kvalitu), který působí zvlášť na jaře, kdy míváme méně energie, jako silný antioxidant s pozitivním účinkem mimo jiné na pokožku, vlasy, nehty i pleť. 

Zdroj: Youtube

Uvolňující koupel

Různé koupelové soli vyzkoušel kde kdo, ale epsomskou moc lidí nezná, přitom má neobyčejné účinky. Jde vlastně o síran hořečnatý. Když si tuhle sůl nasypete do vany (respektujte dávkování na obale), dodáte tělu vysoké množství hořčíku, jehož nedostatkem trpí drtivá většina populace. Hořčík pomáhá správné funkci svalů a nervů, obsažené sírany zlepší vstřebávání živin do těla a odplaví toxiny, uvolní se svalové napětí, urychlí se hojení případných kožních potíží a tělo bude ideálně připravené na spánek. Epsomská sůl umí také pomoct při snižování hladinu stresu.

Suché kartáčování

Máte-li chuť se občas od hlavy po paty celá doslova vydrbat, právě teď je na to ideální doba. Vyzkoušejte suché kartáčování, očistnou techniku vycházející z ajurvédy, jejímž cílem je odstranit z pokožky odumřelé buňky, prokrvit ji, rozproudit lymfu a usnadnit vylučování toxinů. Berte přitom ohled na typ vaší pokožky, tu extra suchou, citlivou nebo se sklonem k ekzémům by mohla tato technika poškodit. Suché kartáčování se doporučuje před sprchou a ideálně ráno. Krouživými pohyby postupujte po celém těle, vyhněte se dekoltu a prsům, kde je pokožka tenká a choulostivá. V těchto partiích můžete použít jemnější přírodní lufu během sprchování, voda ji změkčí. Po sprše nebo koupeli si dopřejte tělový olej, krém, nebo sáhněte po speciálních přípravcích na odvodnění nebo redukci celulitidy. 

Zdravý mikrobiom

Kožní, střevní i orální mikrobiom neboli mikroflóru si můžete představit jako společenství různých mikroorganismů, pouhým okem neviditelných, které obývají naši pokožku. Na jednom centimetru čtverečním jich ‚bydlí‘ asi milion, který tvoří zhruba pětistovka různých druhů. Pokud v tomto mikrosvětě vládne rovnováha, jsou pokožka, střeva i ústní dutina zdravá a plní všechny svoje funkce, v opačném případě nás mohou potrápit různé kožní potíže, dermatitidy, problémy se zažíváním i záněty dásní nebo zubů. Potýkáte-li se s něčím podobným, zkuste začít užívat doplňky stravy s probiotiky, neboli zdravými mikoorganismy, které vám pomohou dosáhnout ztracené rovnováhy. I když bývá doba, než se projeví účinek probiotik, individuální, chce to většinou užívat je minimálně třicet dní, ideálně ale tři měsíce. 

Čistý domov

Řada z nás má v jarním období potřebu pročistit nejen tělo, ale i domov, aby se nám doma po všech stránkách příjemně dýchalo. Zkuste přitom myslet i na očistu věcí, na které denně saháte a možná na ně zapomínáte, třeba vypínače, kliky, ovladače, mobil, klávesnice na počítači nebo menší spotřebič. Pokud jde o lepší vzduch, může vám pomoct čistička vzduchu, kterou ocení i alergici. Pokročilejší variantu představuje v tomto směru ozonizér, neboli ozonová čistička vzduchu. Ten čistí nejen vzduch, ale i povrchy pomocí aktivního kyslíku – rychle, efektivně a ekologicky. Pro každodenní příjemný nádech zkuste interiérové spreje, ideálně s esenciálníni oleji. Na dýchací soustavu má pozitivní vliv eukalyptus globulus, borovice, ale i dezinfekční čajovník (tea tree), který mimo jiné pohlcuje pachy v prostoru.

Znovuzrozené vlasy

Ačkoliv si většina z nás myje vlasy aspoň jednou týdně, není od věci si jednou za čas udělat pečující kúru, která jde víc do hloubky a zbavuje vlasy dlouhodobých nánosů. Jednou z možností je salónní ošetření Malibu C, které podle uznávaných kadeřníků nemá v intenzivní očistě vlasů konkurenci. Zbaví je dlouhodobých usazenin z vody, barev a vlasové kosmetiky a umožní jim znovu ‚nabrat dech‘ a zazářit. Stále častěji se na trhu objevují také takzvané pre-šampony (pre-poo), ty se používají před samotným mytím. Otvírají vlasovou kutikulu intenzivněji než samotný šampon a díky tomu pak mohou čistící látky z šamponové lázně lépe pronikat do vlasu. Základem je každopádně správná péče - tedy dvojí mytí, po osušení ručníkem kondicionér (případná maska se dává před kondicionérem) a vyfoukání. Schnutí vlasů na vzduchu vlasové pokožce nesvědčí. 

Zdroj: časopis Glanc, Monika Grafková - redaktorka s dlouholetou zkušeností v oboru zdraví a krása, MUDr. Martina Ziska - odbornice na mikrobiom a ajurvédu

Související články