Není nic zvláštního na tom, že člověku po celý život nesluší stále stejné barvy. Pokud ale zamrzneme na stále stejných kombinacích, můžeme své kráse nevědomky škodit. Zvláště ženy po padesátce například často sklouznou k paletě několika nepříliš zajímavých neutrálních odstínů, které mohou působit nudně. 

Barvám se není třeba vyhýbat, pouze je potřeba se naučit, jak s nimi pracovat tak, aby vám díky nim léta spíše ubývala, než naopak. Podle stylistů existuje šest barev, které vám určitě půjdou k duhu.

“Mnohé výrazné barvy mohou s přibývajícím věkem působit přeplácaně a méně lichotivě, protože naše rysy slábnou a vlasy šediví,” řekla stylistka Elizabeth Kosich pro magazín Best Life. To prý platí zejména pro černou.

Černé raději dejte sbohem

Řada žen ji miluje, ale s přibývajícím věkem může přece jen působit příliš tvrdě. Neznamená to, že se musíte vzdát své klasické image. Pouvažujte ale o tom, že černou vyměníte spíše za námořnickou modrou. Ta vyvolává podobný dojem, ale nebude tolik zvýrazňovat nedokonalosti vaší pleti.

Málokdo přemýšlí o bílé jako o barvě, která má více různých odstínů. Je to ale skutečně tak. Některé z nich přitom po padesátce nemusí být právě lichotivé. “S přibývajícím věkem a změkčením barvy se ostře bílá barva může nosit obtížně,” varovala módní poradkyně Carol Davidsonová. “Navíc slonová kost může některým pletím dodat žlutozelený nádech,” dodala. 

“Měkká bílá, která je základem celoročního šatníku, je univerzálně lichotivá pro všechny odstíny pleti. Nemluvě o tom, že se snadněji udržuje než ostrá, zářivě bílá,” navrhla pro Best Life řešení. 

Nebojte se výrazných tónů

I když možná upřednostňujete spíše neutrální barvy, není nutné se na ně s přibývajícím věkem omezovat. Pokud je vám více než padesát let a chcete do svého šatníku vnést více extravagance, bude se pro vás hodit odstín magenta.

Tento odstín karmínově červené se hodí jak pro větší kousky oblečení, tak pro doplňky - například pásek, kabelku nebo dokonce i rtěnku, pokud na to máte odvahu. 

Dalším odstínem červené, který byste měli využít ve svém šatníku, je vínová. Je to elegantní a rafinovaný odstín, který dodá každému outfitu nádech luxusu. Působí sofistikovaně, luxusně a hodí se pro zralou ženu. 

Růžová není jen pro holčičky

Pokud vám purpurová a vínová připadají příliš výrazné a obáváte se, že by to na vás mohlo být moc, zvolte místo toho jemnější růžovou. Řada žen se jí podvědomě vyhýbá dlouhá léta, protože ji mají příliš spojenou s malými dětmi, to je ale docela škoda, protože se jedná o svěží a slušivou barvu.

Jemná růžová vnáší do outfitu ženskost a dodává mu osvěžující barevný nádech. Hodí se k velké většině odstínů pleti a využijete ji jak při formálních příležitostech, tak ve volném čase. 

V poslední době se zelená barva objevuje v aktuálních trendech, což je rozhodně o důvod více dát jí šanci. Ideální je zejména olivově zelená, která je jemnější než výraznější tóny a navíc si lze vyhrát s řadou teplejších i studenějších variant. 

Vybírejte vždy tak, aby se hodila k vašemu podtónu pleti, vlasům a očím. Nebojte se ji kombinovat kontrastně, bát se nemusíte ani červené. S výraznou zelenou by tato kombinace mohla připomínat vodníka, olivová zelená ale vašemu stylu takovou “podpásovku” rozhodně nezasadí.

Související články