Firma Tesla propustí víc než 10 % zaměstnanců

Hlavním důvodem má být pokles prodejů a cenová konkurence na trhu s elektromobily.

Firma Tesla propustí více než 10 % svých zaměstnanců po celém světě, jak vyplývá z interního sdělení, které v pondělí zveřejnila agentura Reuters. Hlavním důvodem propouštění pracovníků má být propad prodejů a cenová válka o elektromobily.

„Přibližně každých pět let musíme společnost reorganizovat a zefektivnit pro další fázi růstu,“ komentoval informaci generální ředitel Elon Musk v příspěvku na webu X. Několik významných manažerů firmy také oznámilo svůj odchod.

Musk propouštění oznámil už v roce 2022 a citoval přitom ekonomické důvody. Nicméně i přesto počet zaměstnanců firmy v roce 2023 narostl, jak ukazují data amerických úřadů. V roce 2023 firma zaměstnávala asi 140 tisíc lidí.

Informace o propuštění se objevila krátce poté, co Tesla zrušila dlouho slibovaný levný vůz, který měl stát 25 000 dolarů a s nímž investoři počítali pro růst masového trhu. Musk tyto informace označil bez dalšího vysvětlení za lživé, ale ponechal investory a analytiky dál spekulovat o budoucnosti levného modelu vozu Tesla.

Tesla v dubnu už také oznámila, že její celosvětové dodávky vozidel v prvním čtvrtletí poprvé za téměř čtyři roky klesly, protože snížení cen nedokázalo povzbudit poptávku.

Výrobce elektromobilů pomalu osvěžuje své stárnoucí modely. Vysoké úrokové sazby snižují chuť spotřebitelů nakupovat velké položky, zatímco konkurenti v Číně, která je největším automobilovým trhem na světě, uvádějí na trh levnější modely.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.