Chameleon pardálí patří mezi největší a nejbarevnější druhy. Změnou barvy může regulovat svou teplotu nebo oznámit svou prohru v souboji

Přidat na Seznam.cz

Chameleon pardálí (Furcifer pardalis) je velmi atraktivní a oblíbený i pro chov v teráriích. Vyskytuje se ve východní a severní části Madagaskaru v tropickém lesním biomu. Kromě toho byl dovezen i na ostrov Réunion a Mauricius. Přídomek pardálí odkazuje na jeho skvrnité zbarvení.

Dospělí samci dosahují celkové délky těla 36-53 cm a samice 23-33 cm. Jejich nohy, které vyčnívají do stran a dozadu, jsou speciálně kloubově uspořádány tak, aby se všechny čtyři končetiny mohly snadno zachytit větve umístěné pod tělem. Poloha prstů napomáhá při udržování rovnováhy. Jejich chápavé ocasy jsou v době, kdy je nepoužívají, stočené.

Zbarvení se liší podle místa výskytu, barevné varianty se nazývají podle daných lokalit. Mohou být zářivě modří, červení, zelení nebo oranžoví. Mezi jednotlivými oblastmi i v rámci nich se vyskytuje řada dalších barev a vzorů. Samice obvykle zůstávají hnědé s nádechem růžové, broskvové nebo jasně oranžové, ať už se vyskytují kdekoli. Barvou umí regulovat tělesnou teplotu, například tmavé barvy pohlcují více tepla.

Nejaktivnější jsou přes den a většinu času tráví lovením. Jejich potravu tvoří hmyz, drobní ptáci a další plazi. Mají velmi dlouhé jazyky, dokonce často delší než jejich tělo, které jsou schopni rychle vystřelit z tlamy, na cíl dopadnou za asi 0,0030 s. Jazyk je zakončen lepkavou špičkou, která funguje jako přísavka. Jakmile se přichytí na kořist, je rychle vtažena zpět do tlamy.

Při lovu se mohou obě oči zaměřit stejným směrem, což jim umožňuje ostré stereoskopické vidění a vnímání hloubky. Umožňuje jim vidět drobný hmyz na velkou vzdálenost 5-10m. Obě oči se jinak otáčejí nezávisle na sobě, aby se mohly dívat do různých směrů současně. Zrak je pro ně důležitější než čich, protože vizuální signály používají jako hlavní obranu. Používají gesta, jako je kývání hlavou, nafukování těla a změny barvy.

Jsou samotářští a velmi teritoriální. Většinu života tráví v izolaci, kromě období páření. Když se dva samci dostanou do kontaktu, změní barvu a nafouknou tělo, čímž se snaží potvrdit svou dominanci. Často tyto souboje v této fázi končí, poražený se stáhne a zbarví se do šedých a tmavých barev. Občas tyto projevy vyústí ve fyzický souboj, pokud ani jeden ze soupeřů neustoupí.

Rozmnožování se liší v závislosti na lokalitě, ale obvykle probíhá od ledna do května. Když samice nesou vejce, zbarví se do tmavě hnědé nebo černé barvy s oranžovým pruhem, aby samcům naznačily, že se nehodlají pářit. Samice žijí po snesení vajec obvykle jen dva až tři roky (5 až 8 snůšek), protože je jejich tělo vystaveno stresu. Mohou naklást 10 až 40 vajec na jednu snůšku v závislosti na spotřebě potravy v období vývoje. Vejce jsou obvykle zahrabána v norách a líhnou se za cca 240 dní. Mláďata jsou po narození samostatná a váží přibližně 0,25 až 0,75 g. Reprodukční zralosti dosahují v minimálním věku sedmi měsíců.

Zajímavost: Je rozšířeným omylem, že chameleoni jakéhokoli druhu mohou měnit barvu tak, aby odpovídala jakékoli barvě jejich prostředí. Všichni chameleoni mají přirozenou barevnou škálu, se kterou se rodí, a která je dána jejich druhem. Je ovlivňována teplotou, náladou a světlem. Pokud například fialová barva není v rozsahu barev, do kterých se jejich konkrétní druh může měnit, pak se nikdy nezbarví do fialova.

Zdroj: Animalia, Dwazoo, BioLib