Úterý, 30 dubna, 2024

Oční kvíz: co víte o fungování druhého nejsložitějšího orgánu v těle?

Oko jako orgán rozhodně stojí za pozornost – je jedním z nejmenších, přitom jeho svaly jsou nejaktivnější v celém těle, ve složitosti zaujímá hned po mozku druhou příčku. O jeho fungování a vlastnostech mají lidé mnohdy jen malé povědomí. Jak uspějete v kvízu vy?

Oko patří k nejvíce fascinujícím orgánům s mnoha zajímavými vlastnostmi. Například oční sval, který zajišťuje mrkání, je naším nejrychlejším svalem. Sítnice je jediné místo v těle, kde lze pouhým zrakem vidět zcela odkryté cévy. Oční vyšetření dokonce může odhalit tělesná onemocnění v počáteční fázi, kdy se symptomy ještě neprojevily. Podle některých zdrojů dokáže lidské oko rozpoznat až 10 milionů barev. Ročně člověk mrkne průměrně čtyřimilionkrát. „Zajímavostí týkajících se očí je celá řada. Jednou z nich je například to, že se člověk nenarodí s dokonale vyvinutým zrakem. V jednom roce je zraková ostrost teprve na úrovni asi 20 až 30 procent zraku dospělého člověka. Až kolem sedmého roku je vývoj zrakových funkcí u konce,“ řekl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Zraku se věnuje spousta pořekadel a přísloví. Třeba „aby ti nevypadly oči z důlků“. U tohoto přísloví použili ale naši předkové skutečně velké množství fantazie. Oči z důlků vypadnout nemohou. „Oči jsou napevno spojeny s mozkem pomocí zrakového nervu. Tedy kdybychom neměli ‚důlky‘, vypadáme jako hlemýždi a máme ‚oči na stopkách‘. Kromě toho, aby se oči mohly v důlcích otáčet, jsou spojeny s lebkou vazy a okohybnými svaly. Aby se mohly otáčet hladce, leží ještě v peřince tuku, jímž jsou oční důlky celé vyplněny. Pokud se ale soustředíme na nějakou činnost, pak méně mrkáme a máme oči doširoka otevřené. Pro pečlivého pozorovatele to potom může vypadat, jako by oči z obličeje vystupovaly,“ popsala Kateřina Klimešová, lékařka zlínské oční kliniky Gemini.

DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI SE DOZVÍTE V NÁSLEDUJÍCÍM KVÍZU

1. Jaká je průměrná váha oka?

a) 51 gramů

b) 28 gramů

c) 12 gramů

2. Jaká barva očí patří k nejvzácnějším?

a) modrá

b) hnědá

c) zelená

3. Kolik přibližně procent informací z okolí získává člověk prostřednictvím zraku?

a) 60 procent

b) 70 procent

c) 80 procent

4. Kolik je zhruba na světě nevidomých lidí?

a) 16 milionů

b) 22 milionů

c) 36 milionů

5. Kolik žije na světě podle odhadů barvoslepých lidí?

a) 300 milionů

b) 30 milionů

c) 3 miliony

Správné odpovědi:

Správné odpovědi: 1b, 2c, 3c, 4c, 5a; autorem kvízu je soukromá oční klinika Gemini

SOUKROMÁ OČNÍ KLINIKA GEMINI, www.gemini.cz

Soukromá oční klinika Gemini rozvíjí dlouholetou tradici zlínské oční chirurgie. První klinika byla otevřena ve Zlíně v roce 2003 a v současnosti provozuje klinika v České republice deset pracovišť: ve Zlíně, v Průhonicích u Prahy, Praze-Krči, Českých Budějovicích, Ostravě, Vyškově, Brně, Novém Jičíně a Liberci. Jako jediná česká oční klinika otevřela pracoviště také ve Vídni. Vedle operací zbavujících pacienty potřeby nosit brýle a operací šedého zákalu se na klinikách provádějí i estetické zákroky, jako například plastika horních a dolních víček. V čele týmu operatérů stojí světově uznávaný oční chirurg prim. MUDr. Pavel Stodůlka, Ph.D., FEBOS-CR.

Zdroj: Soukromá oční klinika Gemini

Ilustrační foto pixabay.com

RELATED ARTICLES