Rusko rychle obnovuje rafinérie po útocích dronů

Přidat na Seznam.cz

Rusko urychleně opravilo některé z kritických rafinerií, které byly cílem ukrajinských dronů, píše portál Yahoo a Ukrainska Pravda. V důsledku toho se kapacita ruských rafinerií, které byly kvůli útokům ukrajinských bezpilotních letounů v nečinnosti, snížila téměř ze 14 % z konce března na aktuálních přibližně 10 %.

Celková primární rafinérská kapacita v Rusku zasažená útoky bezpilotních letounů se nyní odhaduje na 90 500 tun denně (660 000 barelů denně), což je pokles z dřívějších přibližně 123 800 tun denně (907 000 barelů denně).

Od 2. dubna, kdy byl zasažen závod Taneko, nebyly zaznamenány žádné zprávy o úspěšných útocích na hlavní ruské rafinerie. A Rusko rychle obnovuje své rafinerie navzdory problémům s přístupem k západním technologiím.

Tento pokrok se týká i Rjazaňské rafinerie vlastněné společností Rosněfť, která obnovila provoz svých primárních rafinérských jednotek CDU-4 a CDU-6. Kromě toho rafinerie Kujbyšev opravila jednotky CDU-4 a Syzran CDU-5 spolu s jednotkou CDU-6, která byla dříve odstavena kvůli údržbě.

Očekává se však, že kumulativní kapacita primární rafinace ropy v Rusku, ovlivněná různými odstávkami a údržbou, dosáhne v dubnu 4,4 milionu tun, oproti 4,1 milionu tun v březnu.

Zdroje: Yahoo, Ukrainska Pravda