Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Tento nůž se ale od této klasiky trošku liší a myslím si, že vývojáři v Mikovu udělali skutečně výbornou práci a hlavně je vidět, že je to dělané chlapům na míru. Jedná se o model 100-NH-8A/KP, který patří do slavné série „stovka“. Dovolil bych si odhadnout, že cílovou skupinou tohoto produktu nejsou jen trampové, ale obecně všichni. Nůž je totiž vybaven celkem nezvyklými funkcemi.

Konkrétně zde nalezneme: čepel, malá čepel, otvírač na láhve/šroubovák/drážka na odizolování vodičů, otvírač na konzervy, nůžky, kleště, křížový šroubovák a bodec. Možná vám zde chybí pilka, ale abych řekl upřímně, tak pilku využívám na noži zhruba jednou až dvakrát do roka. Daleko častěji potřebuji v autě nebo na kole kleště.

Dát kleště na nůž byl prostě úžasný nápad. Navíc je součástí tohoto nože i praktické kožené pouzdro. Upřímně řečeno jsem nikdy nechápal, proč jsou třeba švýcarské nože tak předražené a navíc se dodávají bez pouzdra. Čepel je pak vyrobena z kvalitní nerezové oceli typu 420 o tvrdosti 52 – 55 HRc.

To je standardní tvrdost, co se týče nožů a z mého pohledu je to uživatelsky nejoptimálnější tvrdost. Při této tvrdosti nůž totiž drží dobře ostří, ale zároveň je možné nůž jednoduše nabrousit pomocí koženého pásku nebo plochého kamene z řeky. Zažil jsem případ, kdy jeden kamarád měl drahý nůž za několik tisíc, ale byl extrémně tvrdý a byl broušený laserem.

Po roce ho chtěl nabrousit a nešlo to, takže ho musel dát do speciálního nožířství, ale sotva si ho nechal nabrousit, tak ho zlomil. Tvrdá ocel je také křehká a není vůbec pružná. Prostě díky svým dlouholetým zkušenostem můžu prohlásit, že pro mne je prostě nejlepší nůž právě o této tvrdosti.

Díky rozličným funkcím se pak hodí jako totálně univerzální nůž na cokoliv. Je to prostě něco, co můžete mít u sebe pořád. Jako příklady užití si umím představit nejen táboření a výlety, ale také krájení potravin, výlety, při práci na zahradě, při jízdě na kole nebo jako nutnou výbavu v autě.

Závěrem tak nezbývá nic jiného, než tento nůž doporučit. I když mi rukama prošla již celá řada nožů, tak u nožů z Mikova jsem se vždy zatím setkal s určitým standardem kvality. Navíc mi přijde, že ty vývojáři skutečně přemýšlí a snaží se nabídnout svým zákazníkům jen ty potřebné funkce.

Já třeba neuznávám ty mega zavírací nože, které mají spoustu nesmyslných funkcí, jako lupa nebo dláto. To není v přírodě fakticky potřeba. Když se podíváte na jakéhokoliv trampa, tak buď má u sebe obyčejný zavírací nůž nebo nějaký jednoduchý nůž s pevnou čepelí. Za sebe ho tak mohu jen a jen doporučit.

Tento nůž rozhodně využije každý a za sebe ho považuji za jeden z nejuniverzálnějších nožů vůbec. Umím si představit, že se hodí do auta, na kolo, ale i do dámské kabelky. Zatímco mnoho nožů má spoustu zbytečných funkcí, tak tento má vše opravdu užitečné. Rozhodně ho mohu doporučit.

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky