Vaše poloha:
Lesy bez lidí: Nový zákon v Česku plánuje omezit přístup veřejnosti
(Foto: canva.com)
Lesy bez lidí: Nový zákon v Česku plánuje omezit přístup veřejnosti
(Foto: canva.com)

16.04.2024

Lesy bez lidí: Nový zákon v Česku plánuje omezit přístup veřejnosti

Návrh novely zákona o myslivosti, který předložilo Ministerstvo zemědělství České republiky, vyvolává živé diskuse a rozporuplné reakce. Tato novela by umožnila vyhlásit v lesích myslivecké obory a zakázat veřejnosti vstup do nich bez předchozího povolení. Tato opatření vyvolávají obavy ochránců přírody ohledně možného zneužití a negativních dopadů na životní prostředí.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Ochrana majetku před škodami zvěří
  • Možné dopady pro migraci zvířat
  • Vyjádřete svůj názor

 

 

Hlavním cílem navrhovaných změn je usnadnit proces zakládání mysliveckých obor a umožnit vlastníkům lesů o rozloze 50 hektarů nebo více efektivně chránit svůj majetek před škodami způsobenými zvěří. Tato novela by umožnila vlastníkům lesů oplotit je bez nutnosti stavebního povolení. Ministerstvo zemědělství zdůrazňuje, že novela je nezbytná pro ochranu vlastnických práv a zjednodušení byrokratických procesů. Současný systém omezování vstupů do obor úředními rozhodnutími je podle něj neúnosný a často končí u Ústavního soudu.

 

Na druhé straně se ochránci přírody obávají omezení ústavního práva na svobodu pohybu a negativních dopadů na ochranu životního prostředí. Varují před možným přerušením migračních koridorů zvířat a zhoršením biodiverzity. Existuje také obava, že novela by mohla vést k omezení přístupu do lesů pro rekreaci a poznávání přírody. Diskuse o této nové legislativě otevírá důležitou otázku vyvážení vlastnických práv a práva na svobodu pohybu. Zatímco ministerstvo zdůrazňuje ochranu vlastníků a zjednodušení administrativy, ochránci přírody a veřejnost vyjadřují obavy z omezení přístupu do lesů a zhoršení stavu životního prostředí.

 

Je klíčové, aby se veřejnost aktivně zapojila do této debaty a vyjádřila své názory. Může tak učinit například formou připomínek v legislativním procesu nebo podporou organizací bojujících za ochranu přírody. Zároveň je nezbytné respektovat pravidla platná v lesích a zodpovědně je využívat.

 

 

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Myslivecký zákon budí rozruch: Hrozí omezení vstupu do lesa pro veřejnost?

Turistika v lese, sběr hub i trhání borůvek. To vše může v některých lesích znemožnit nová vyhláška Ministerstva zemědělství ČR. Proti novému mysliveckému zákonu se kriticky vyjádřil Český svaz ochránců přírody i ombudsman Stanislav Křeček.

Kam letos vyrazit na houby? 5 tipů, kde rostou

Houbařská sezóna už je tady! Vlhko a vysoké teploty jsou ideálními podmínkami pro růst hub. Poradíme vám, kam letos vyrazit na houbaření.

Zjistěte, kde hrozí největší výskyt klíšťat. Aplikace Klíšťapka odhaluje lesy s vysokým výskytem klíšťat

Jaká je aktivita klíšťat přímo ve vašem městě? A jaká je promořenost těchto klíšťat boreliózou? Stáhněte si zdarma aplikaci Klíšťapka, a zjistěte všechny potřebné informace o klíšťatech a jimi přenášených onemocněních.

Opravit nebo vyhodit? Nová pravidla podporují větší udržitelnost domácích spotřebičů

Nová pravidla ohledně domácích spotřebičů se blíží, a přinášejí s sebou revoluci v přístupu k jejich udržitelnosti. Tyto změny nejen podporují opravy a recyklaci, ale také pomáhají minimalizovat negativní dopad na životní prostředí. Jaké konkrétní kroky jsou v plánu a co to znamená pro vás jako spotřebitele?

Nový trend v pracovní době: Evropa uvažuje o čtyřdenním týdnu inspirovaném středověkem

Nová éra pracovní doby se rychle blíží a Evropa se stává průkopníkem revoluce v pracovním životě. Čtyřdenní pracovní týden, inspirovaný středověkou pracovní dobou, začíná získávat na popularitě. Začátek této změny hlásí Německo, které začalo experimentovat s touto novou pracovní dobou. Desítky společností se do této zkoušky zapojily, a pokud se osvědčí, může se tento model rozšířit i do dalších zemí.

Za dvě stovky na oběd už i v Brně. Hlavní jídlo nás měsíčně stojí až desetinu mzdy

Chodíte rádi během polední pauzy na oběd do restaurace? Může se to prodražit. V některých regionech ČR stojí zaměstnance stravování v restauracích téměř 10 procent mzdy.

Powerbanka v letadle: Jaké jsou bezpečnostní omezení?

Plánujete cestu letadlem s elektronikou? Mnozí se setkávají s nejasnými pravidly o přepravě powerbankách. Tento článek poskytuje jasný přehled o tom, co můžete očekávat, když chcete vzít svou powerbanku na palubu.

Rizika e-cigaret: Výzkum poukazuje na možné srdeční komplikace

Nadále rozšiřující se popularita e-cigaret a vapování přináší do popředí zájmu i otázku jejich dlouhodobých dopadů na zdraví. Nedávný výzkum upozorňuje na potenciální rizika, která mohou souviset se srdečními komplikacemi. E-cigarety, často nazývané "vapo" nebo "vapování", se stávají stále běžnější alternativou k tradičnímu kouření, avšak zároveň vzbuzují obavy ohledně jejich dopadu na lidské zdraví.

Jídlo v Římě: Expert radí, jak se vyhnout méně kvalitním restauracím

Řím, město plné dějin, kultury a v neposlední řadě také lahodných pokrmů. Procházka ulicemi tohoto italského města je jako putování po gastronomickém ráji. Nicméně, v moři restaurací lze někdy zabloudit a ocitnout se v podprůměrném podniku, který nesplní vaše očekávání. Pokud chcete zažít ten pravý chuťový zážitek, je třeba se naučit, jak se vyhnout méně kvalitním restauracím. Zde je pár tipů od místního experta.

Španělské restaurace zavádějí poplatky za posezení ve stínu

Letní dovolená ve Španělsku může být teplá a slunečná, ale pro některé turisty se může stát dražší záležitostí, než očekávali. Nedávné změny v pravidlech umožnily restauracím účtovat zákazníkům více za posezení ve stínu, zejména v jedné z nejteplejších provincií země – Andalusii.