Foto: Freepik

Očistěte své kolo

Jestliže bylo kolo celou zimu v garáži nebo někde pod plachtou, tak bude minimálně hodně zaprášené. Není potřeba, aby se vyloženě blýskalo, ale vezměte vlhký hadr a nějakým mycím prostředkem ho prostě dobře omyjte. Nezapomeňte ani na kola a rám. Na závěr nezapomeňte celé kolo pořádně omýt vodou.

Jak umýt řetěz u kola?

Při mytí kola si dejte pozor na řetěz. Ten vám totiž může pořádně zašpinit vodu. Jak tedy takový špinavý řetěz vůbec umýt? Jedno řešení může být pomocí odmašťovačů na řetězi ve spreji. Podle některých odborníků je nezbytné umýt řetěz ve speciální pračce.

Za sebe ale mohu prohlásit, že stačí použít například technický benzín a starý kartáček na zuby, díky čemuž dostanete z řetězu veškeré nečistoty. Po důkladném vyčištění ale nezapomeňte řetěz znovu dobře namazat. Mnoho cyklistů během těchto příprav zapomíná na přehazovačky, takže mějte na paměti, že stejným způsobem, jakým čistíte řetěz, byste měli čistit i pastorky, přehazovačky, převodníky či kladky.

Foto: Freepik

Jak namazat řetěz?

Když jsem v minulé kapitole zmínil mazání řetězu, měl bych i dodat, že to nemůžete namazat čímkoliv. Pro profesionální použití se samozřejmě velice řeší, v jakých podmínkách jezdíte a podle toho si zakoupíte specializovaný olej. Je rozdíl, zda jezdíte v prachu, v mokru či v blátě. Já jezdím například naprosto normálně a za každého počasí, takže používám oblíbený a univerzální sprej WD 40, který má dobré vlastnosti. Vím, že by zapřísáhlí sportovci se mnou nesouhlasili, ale mám s tím opravdu dobré zkušenosti.

Co vše tedy musím zkontrolovat?

Jako první je zapotřebí zkontrolovat přehazovačky, brzdy, vidlice, výplety nebo také kvalitu duše.

Jak zkontrolovat přehazovačky?

U přehazovaček provedeme nejdříve optickou kontrolu. Zajímá nás, zda není třeba žádný zub ohnutý nebo zda tam není nějaká fyzická nečistota. Kladky u přehazovačky většinou kontrolujeme ve stejnou dobu, kdy čistíme i řetěz. Doporučuji vyzkoušet i jednotlivá lanka a ujistit se, zda nejsou zatuhlá. V případě potřeby samozřejmě lanka vyměňte nebo dotáhněte. Pomocí šroubů pak nezapomeňte také nastavit rozsah přehazovačky v krajní poloze. V praxi jde o to, aby vám při jízdě neškrtal řetěz o výplet.

Jak zkontrolovat brzdy u kola?

Právě na jaře je čas zkontrolovat kvalitu a stav brzdových destiček. Jestliže je máte sjeté, tak je vyměňte. Dále zkontrolujte brzdové třmeny tak, aby byly vycentrovány ve vztahu ke kotouči. Přes regulační šroubek je ještě nutné nastavit citlivost brzdových páček.

Jak zkontrolovat odpružení?

U většiny kol s odpružením vidlice si můžete regulovat, jak moc citlivé odpružení má být. Někdo ho raději vypíná a někdo má rád měkkou vidlici. Každopádně se ujistěte, že s tímto regulátorem je možná hýbat a že je nastaven přesně dle vašich preferencí.

Zkontrolujte duši

Nezapomínejte také na kontrolu duše. Dozajista bude vaše kolo vyfouknuté. Je proto důležité ho dofouknout a vyčkat do druhého dne, zda znovu nebude ucházet. Rozhodně na něm hned nejezděte. Přes zimu a vlivem stáří a změny teplot dochází ke způchření duše. V případě potřeby ji vyměňte za novou.

Zdroj: PopularMechanics.com (odkaz)