Na Spartě začínal jako gólman, teď jej přirovnávají k Čvančarovi. Šiler se jeví jako velmi zajímavý střelec

Na Spartě začínal jako gólman, teď jej přirovnávají k Čvančarovi. Šiler se jeví jako velmi zajímavý střelec

Devatenáctiletý útočník Radek Šiler působí v rezervě Sparty i celé FNL jako zjevení. Na Letnou přišel coby zimní posila v lednu z třetiligové Admiry a v B-týmu Sparty se zabydlel poměrně rychle. Velmi mu pomohlo, že zdejší prostředí znal již z minulosti, kdy jej trenéři využívali spíše jako gólmana. Nyní ale vykazuje střelecký apetit a někteří jej dokonce přirovnávají k Tomáši Čvančarovi.

Šiler má celou svou kariéru před sebou a jak se zdá, mohlo by se jednat o další zajímavý talent vychovaný na Letné. V minulosti zkoušel štěstí i ve futsalu a nevedl si ani tam špatně. „Fotbal je hodně o rychlosti a kondici. Za to ve futsalu se hráči rychleji střídají, hraje se na malém prostoru. Je to celkově techničtější. Na mém postu to dost stálo na tom, abych si dokázal udržet hráče na zádech, což mi určitě dost pomohlo,“ nechal se slyšet devatenáctiletý mladík v rozhovoru pro klubové stránky Sparty.

Na Letnou se vrátil oklikou přes třetiligovou Admiru a v rezervě se z něj stala zajímavá palebná síla. Na kontě má již čtyři přesné zásahy a dvě asistence. „Byla to pro mě samozřejmě trochu změna. Ve Spartě jsem ale působil už dřív a většinu kluků ze stejných ročníků jsem znal. Třeba Lukáše Penxu nebo Pepu Stárka. Měl jsem to tak trochu snazší, nemusel jsem se tolik seznamovat,“ pokračoval Šiler, který neopomenul zavzpomínat i na staré časy, kdy v barvách Sparty hájil tři tyče.

Z DOČASNÉHO ŘEŠENÍ SE STAL KAPITÁN TÁBORSKA. NOVÁKŮV JIHOČESKÝ PŘÍBĚH NAVÍC STÁLE NEKONČÍ

„Ze začátku jsem tady hrál v poli, ale také chytal. Původně jsem totiž přišel jako gólman. Jenže jsem nebyl moc vysoký a ke konci už mě fotbal upřímně ani nebavil. Nakonec bylo dobře, že mě tu jako brankáře nechtěli, protože jsem po měsíci v Dukle začal zase pořádně hrát. Spartu jsem ale sledoval dál. Jsem sparťanem po rodičích, s nimi jsem chodil na Letnou,“ nechal se slyšet pro Sparta.cz letenský útočník.

Někteří jej mohou označovat za nového Tomáše Čvančaru. Není se čemu divit. Oba pochází z Neratovic a hrávali za Admiru i Meteor. „Je to fantastický hráč. Na Spartě se mu moc dařilo a potom následoval velký přestup. Takovému posunu bych se nebránil. Nikdy jsme se sice nepotkali, ale sleduju ho. Stejně jako Leverkusen a kluky, kteří Spartou prošli,“ pokračuje Šiler.

ZBROJOVKA VSADILA V NOUZI NA KOUČE REZERVY. JE V NAŠICH SILÁCH TÝM POZVEDNOUT, TVRDÍ TRENÉR KŘÍŽ

Již podzim jej zastihl ve výborné střelecké formě. Po půlce sezóny byl druhým nejlepším střelcem v ČFL a svůj talent nyní prodává také v rezervě Sparty. „Minulou sezonu jsem měl po podzimu sezení s trenérem áčka, který mi řekl, že s nimi půjdu do přípravy a uvidíme. A pak už jsem tam prostě zůstal. Ze začátku se nám moc nedařilo, ale pak jsme najeli na šňůru a hezky si to sedlo,“ uzavřel Šiler, který se premiérově dočkal také pozvánky do reprezentačního výběru do dvaceti let.

Foto: AC Sparta Praha