Micka hvězdou kampaně

V době mocného vlivu sociálních sítí kralovaly kampani Petra Pavla dva elementy. Flanelová košile a kočička Micka. Po ní se dokonce sháněli fanoušci a novináři, když měl ve svém štábu první vítězný projev. Micka se z Černoučku stěhovala do hradního teritoria, které si velmi oblíbila. „Želvinka“ byla nalezenec, kdysi ji jako kotě vyčmuchal v závěji pes Pavlových, Bob. Micka se lišila tím, že měla kratší ocásek, protože jí v zimě část umrzla.

Bohužel dnes se objevila zpráva, že Micka zemřela. Ačkoli to Hrad nepotvrdil, první dáma před časem sama zveřejnila na svém Instagramu zprávu, že se kočičce přitížilo. Na profilu první dámy se množí kondolence fanoušků. Pokud je to pravda, je to smutné. Micka však měla velké štěstí, že ji kdysi vyčenichal Bob a pomohl jí dostat se do láskyplné domácnosti, vlastně dnes té první.

Svérázná Ďula

V novodobých dějinách naší republiky se jako první zvířátko na Pražském hradě objevila kníračka Ďula. Fenečka, jež přišla s Olgou a Václavem Havlovými, byla prý svéhlavý pejsek. Že vyměnila Hrádeček u Trutnova za Hrad uprostřed Prahy, ji nijak nevzrušovalo. To spíš cizí lidé. Jak vzpomínal Ladislav Špaček, bývalý mluvčí Václava Havla, Ďula neposlouchala a leckoho pokousala. Když měla přijet velká milovnice pejsků (především rasy Corgi) královna Alžběta II., spolupracovníky našeho prezidenta jímala hrůza, že chce Ďulu představit královně. Kdyby pokousala i ji, byl by z toho celosvětový skandál.

Zdroj: Youtube

Ďula se však ukázala jako vznešený první pes republiky. Anebo zkrátka vycítila milovnici psů a Alžbětu ani neškrábla. Že šlo o rodinného mazlíčka, dokazuje i scéna z filmu Občan Havel, kde se náš prezident bavil tím, jak omylem snědl Ďule večeři. Po smrti Olgy zůstala Ďula věrným parťákem Václava Havla. Ten se poté oženil za další milovnici psů. Dagmar Havlová zbožňuje boxery a s ní přišla na Hrad fenka Sugar. S Ďulou se však nesnesly, proto se jí ujala Havlova hospodyně.

Sugar a Madlenka

Sugar, jež nesla jméno podle známé postavy z filmu Někdo to rád horké, v pomyslné funkci prvního zvířátka republiky porodila štěňátka. Jedno z nich si Havlovi nechali a pojmenovali jej Madlenka podle americké ministryně zahraničí Madeleine Albright, která v tu dobu pobývala v rodné zemi, tedy u nás.

Milovaná Sugar zemřela 4. ledna 2006, což je pro bývalou první dámu trochu ambivalentní datum. V roce 1997 se právě onoho 4. ledna vdala za Václava Havla, v roce 2012 jej v ten samý den ale pohřbila. Za tři roky se v tento den rozloučila i se svojí maminkou. Madlenka pak odešla v dubnu v roce 2009.

Alma odcházela s Václavem

Říká se, že pejsek vycítí nálady i nemoci páníčka. A jestli někdo byl odrazem stavu Václava Havla, mohla to být další boxerka v hradní domácnosti Havlových. Ještě 11. října roku 2011, tedy dva měsíce před smrtí, Václav Havel smutnil, že Dagmar musí pečovat o umírajícího pejska. Almě byly tehdy pouhé dva roky, byla náhradou právě za Madlenku. Bohužel fenku postihla rakovina. Svého páníčka Václava přežila o pouhé dva měsíce. V říjnu roku 2012 Dagmar Havlové na tváři vykouzlila úsměv Grace, opět boxerka, která dělá bývalé první dámě radost dodnes.

Tajemný pan Darcy

Po Havlových přišli na Hrad manželé Klausovi, ti se však obešli bez čtyřnohých mazlíčků. Během prezidentské funkce si psa překvapivě pořídili manželé Zemanovi. Zlatý retrívr Darcy se ukázal jako pěkný výlupek. Tu shrnul koberec, takže hlava státu byla rázem na zemi, jindy Darcy připravil Miloše Zemana o večeři, občas i o boty, které schovával po Lumbeho vile. Vtipných historek i fotografií Darcyho bylo však poskrovnu. Inu, jaký pán, takový pes a Darcy byl trochu tajemný jako paní Ivana.

Zdroj: iGlanc.cz, Facebook, Blesk, Denik.cz

Související články