Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 1. května 2024

Svátek slaví Svátek práce, zítra Zikmund

10 tipů, jak bojovat s jarní alergií

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

10 tipů, jak bojovat s jarní alergií

Lenka Kučerová

16. dubna 2024 20:02

Ilustrační fotografie.

Jaro s sebou přináší pro řadu lidí utrpení v podobě alergií. Podívejte se na 10 tipů, jak s nimi bojovat.

Sledujte si pylový kalendář: Pylové alergie jsou často způsobeny alergeny v ovzduší, jako jsou pyl a roztoči. Sledování pylového kalendáře vám pomůže předpovědět období, kdy budete nejvíce postiženi alergiemi a přijmout opatření k minimalizaci expozice.

Používejte klimatizaci: Držení oken uzavřených a používání klimatizace doma i v autě může pomoci snížit množství pylu, který se dostává do vašeho prostředí.

Vyhněte se venku v ranních a večerních hodinách: Koncentrace pylu jsou obvykle nejvyšší brzy ráno a pozdě večer. Pokud je to možné, vyhněte se venku v těchto časech a upřednostněte aktivity během dopoledních nebo odpoledních hodin.

Noste ochranné brýle: Nošení slunečních brýlí nebo jiných ochranných brýlí venku může chránit vaše oči před vniknutím pylu a snížit riziko alergických reakcí.

Udržujte domov čistý: Pravidelně vysávejte a utírejte prach, abyste minimalizovali množství alergenů v domě. Používejte filtry HEPA ve vysavačích a vzduchotechnikách pro zachycení drobných částic pylu a alergenů.

Zvažte užívání antihistaminik: Antihistaminika mohou pomoci snížit symptomy alergií, jako je kýchání a svědění. Před užitím jakýchkoli léků však vždy konzultujte s lékařem.

Proplachujte nos: Oplachování nosu fyziologickým roztokem může pomoci odstranit pyl a alergeny z nosních cest a zmírnit ucpaný nos.

Zvažte léčbu imunoterapií: Pokud trpíte závažnými alergiemi, může být imunoterapie, známá také jako alergenová vakcinace, možností léčby. Tento postup postupně zvyšuje vaši odolnost vůči alergenům a snižuje vaše reakce na ně.

Omezte venkovní aktivity: Pokud je pylová koncentrace vysoká, omezte venkovní aktivity, jako je běhání, cyklistika nebo venkovní sporty, které by mohly způsobit zvýšení alergických symptomů.

Přemýšlejte o konzultaci s alergologem: Pokud máte vážné problémy s alergiemi, konzultace s alergologem vám může poskytnout individuální plán léčby a pomoci vám lépe se vypořádat s vašimi symptomy.

Nejnovější zprávy