Zdraví

Co je spánková prokrastinace?

Slyšeli jste již o spánkové prokrastinaci? Ohrožuje stále více lidí ve společnosti a neměla by být brána na lehkou váhu. Jak se projevuje, proč se může objevit a jak ji porazit?

Jak poznat spánkovou prokrastinaci?

Spánková prokrastinace, v angličtině označována jako bedtime procrastination, někdy i jako revenge bedtime procrastination, je jev, při kterém dochází k ponocování, a to zcela dobrovolně a vědomě.

Právě to, že spánek je odkládán vědomě a bez nějaké vážnější příčiny, jako je například dělání domácích úkolů na druhý den či třeba nemoc, je pro spánkovou prokrastinaci zásadní. Tím se odlišuje bedtime procrastination od insomnie. Zdá se vám šílené, že by se někdo dobrovolně vzdal odpočinku a spánku? Bohužel v moderní společnosti je důvodů k tomu, proč zkrátit dobu spánku, stále více. Zároveň platí, že lidé, kteří spánkovou prokrastinací trpí, si uvědomují, že nedostatek spánku může mít negativní dopady na jejich zdraví, ale jsou ochotni i navzdory tomu svůj spánek zkrátit. Někdy i na naprosto šílené minimum.

Proč někteří  lidé dobrovolně nespí?

Důvodů, proč se u někoho může spánková prokrastinace objevit, je hned několik.

Jediný čas pro sebe

Například v Číně, kde někteří lidé pracují i 12 hodin denně, se revenge bedtime procrastination objevuje proto, aby lidé získali zpět kontrolu nad svým časem. Právě odtud bylo převzato slovo revenge, které znamená pomsta, a dodáno do názvu bedtime procrastination.

Závislost na chytrém telefonu

Stále rozšířenější je v moderní společnosti závislost na chytrém mobilním telefonu. Před tím, než lidé skutečně odloží mobilní telefon na noční stolek, zvládnou zkontrolovat co je nového na sociálních sítích, přečtou si články na svých oblíbených stránkách, věnují se online nakupování a třeba se i podívají na nějaká videa. Tato činnost jim ale nezabere pár minut, nýbrž třeba i celé hodiny.

Sledování televize

Někteří lidé odkládají dobu, kdy uléhají ke spánku tím, že dlouho do noci sledují televizi. Tato činnost je typická pro rodiče malých dětí, kteří mají volný čas až tehdy, kdy večer uloží děti do postele. Ovšem sledování televize jako formu odpočinku praktikují také lidé, kteří mají náročné zaměstnání a domů se vracejí po celém dni znavení a chtějí si alespoň na chvíli odpočinout. Na sledování televize samozřejmě není nic špatného, tedy do chvíle, než začne negativně ovlivňovat běžný život a místo v posteli tak lidé tráví několik hodin před televizí.

Nuda

Poněkud překvapivou příčinou spánkové prokrastinace je nuda. Pokud se člověk nudí, je snížena jeho pozornost a je snadné strávit nějakou činností i celé hodiny.

Chybějící večerní rutina

Velká část lidí, kteří trpí spánkovou prokrastinací, je tvořena těmi, kteří nemají jasně danou večerní rutinu. Večer je totiž nenutí nic ulehnout ke spánku a věnují se tak nahodilým činnostem.

Světová pandemie covid-19

Velký nárůst spánkové prokrastinace byl zaznamenám také během světové pandemie. Lidé totiž nic nenutilo chodit spát v obvyklý čas, protože většina z nich zůstala ráno doma. Některé zdroje uvádějí, že spánkové prokrastinaci čelilo dokonce 40 % dospělých.

Souvislost mezi běžnou a spánkovou prokrastinací

Zajímá vás, u koho existuje vyšší pravděpodobnost výskytu spánkové prokrastinace? Podle odborníků je přímá souvislost mezi lidmi, kteří trpí běžnou prokrastinací a odkládají úkoly na poslední chvíli, a těmi, kteří trpí spánkovou prokrastinací. Rovněž je vyšší pravděpodobnost, že se spánkovou prokrastinací se budou potýkat takzvané sovy, tedy lidé, kteří přirozeně chodí spát déle a ráno mají větší problém vstát.

Následky minima spánku

Není nijak překvapivé, že spánková prokrastinace může vyústit v řadu potíží. Nejčastěji se mohou vyskytnout:

  • úzkosti
  • deprese
  • nárůst hmotnosti
  • vysoký krevní tlak
  • oslabená imunita
  • zvýšené riziko výskytu kardiovaskulárních nemocí
  • potíže s koncentrací
  • zhoršená paměť

Jak se zbavit spánkové prokrastinace?

Pozorujete na sobě znaky spánkové prokrastinace a máte příliš slabou sebedisciplínu na to, abyste s ní zatočili? Zkuste na to jít postupně a začněte například následujícími kroky:

  • Telefon, notebook a tablet nechávejte v jiné místnosti, než ve které usínáte. Nejenom, že nebudete před spaním vystaveni modrému světlu, ale rovněž vás nebude elektronika pokoušet. Komu by se chtělo vylézat z postele poté, co se uvelebí?
  • Před spaním si vytvořte večerní rutinu a dodržujte je. Uvařte si například bylinkový čaj na spaní, vychutnejte si pobyt v horké lázně či si dopřejte horkou sprchu a poté zamiřte přímo do postele.
  • Než ulehnete ke spánku, zapište se všechny své myšlenky a zážitky z daného dne. Tím docílíte toho, že si před usnutím vyčistíte hlavu.
  • Choďte do postele vždy ve stejný čas. To samé aplikujte na ranní vstávání. Nezáleží na tom, zda je všední den či víkend, pravidelnost je, co se spánku týče, důležitá.
  • Odpusťte si po čtvrté hodině odpolední kávu.
  • Praktikujte v posteli metody, které vám pomohou rychleji usnout.

Zdroj textu: www.sleepfoundation.org

Zdroj foto: www.freepik.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button