Jak uvařit lektvar a proklít Putina ve 3 minutách. ‚WitchTok je inkluzivní,‘ podotýká religionista

Čarodějky a čarodějové už dnes nelétají na koštěti a nebydlí v chaloupce na kuří nožce, zato ale natáčí videa na TikTok. „Existují také videa o prokletí, hashtag hex. Tato videa obsahují návody na to, jak někoho proklít,“ říká o čarodějnictví na TikToku v rozhovoru pro Radio Wave religionista Michal Puchovský ze Sociologického ústavu Slovenské akademie věd, který se tématu věnuje.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Religionista Michal Puchovský

Religionista Michal Puchovský | Foto: Dominik Čejka | Zdroj: Český rozhlas

Čarodějnictví na TikToku je v dnešní době už rozšířený fenomén. Hlásí se k němu asi 6 milionů videí. Většina z nich je mířena na mladé ženy a dívky. „Poměrně nezanedbatelný podíl lidí, kteří vytvářejí a konzumují obsah, jsou lidé z LGBT+ komunity,“ říká Puchovský. Je to podle něj hlavně proto, že je WitchTok inkluzivní a poskytuje prostor, kde můžou svobodně žít svoji identitu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co mladé na WitchToku přitahuje? Jaká je česká a slovenská witchtoková scéna? Jak vypadá prokletí pomocí brambory? A jak se na WitchToku slaví poslední den v dubnu? Poslechněte si Hergot!

Nejčastěji se pod hashtagem WitchTok objevují recepty a návody. Sledující se tak mohou dozvědět třeba to, jak vyrobit tzv. spell jar, tedy magickou ampulku, která má přinést lásku, úspěch nebo štěstí, naučí se čistit krystaly nebo najdou recept na přípravu tzv. simmering pot, který má za úkol očistit a vyladit prostor.

„Existují také videa o prokletí, hashtag hex. Tato videa obsahují návody na to, jak někoho proklít,“ přibližuje Puchovský a dodává, že na začátku války na Ukrajině se objevila vlna videí, ve kterých se lidé snažili proklít Putina. Další tvůrci a tvůrkyně naopak před touto praxí varují.

Proč je podle některých witchtokerů proklínání nebezpečné? Má Helena Houdová TikTok? Proč witchtokeři diskutují o tom, jestli je etické používat k vykuřování šalvěj? A co je #babywitch? Poslechněte si pořad Hergot! v horní části článku.

Dominik Čejka, Klára Staňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme