Jeffrey Sachs a 75.výročí NATO


číst  Jeffreyho Sachse  je pro mne  vždy  skutečně potěšením. Bez ohledu na  to, jestli s ním souhlasím nebo ne.  Čínský server  Global Times  s ním přinesl  rozhovor k  75. výročí  vzniku  NATO.  Prim  v něm samozřejmě  hraje  Ukrajina a tamní  válka, ale  také  Čína. Protože  ta  je  evidentně  dalším  protivníkem na nějž  se hodlá, od  svého summitu  v Madridu Severoatlantická pakt  zaměřit.  Ale neche  hovořit  Jeffreyho Sachse.

US-led NATO brings disastrous ‚wars of choice‘

podle překladače

NATO pod vedením USA přináší katastrofální „volbu války“

Poznámka redakce:

4. dubna 2024 uplynulo 75 let od založení NATO. Jako produkt studené války mělo být NATO rozpuštěno, ale v průběhu let sloužilo jako válečný stroj a usnadňovalo  hegemonii USA. Global Times hovořil s řadou odborníků a vědců, aby odhalili, jak USA využívají NATO ke svým geopolitickým účelům a jak NATO destabilizuje svět, zesiluje jaderné hrozby a přináší konfrontaci do Asie.

Ve třetím rozhovoru série hovořila reportérka Global Times (GT) Ma Ruiqian s Jeffrey Sachsem (Sachs), světově uznávaným americkým ekonomem. Objasnil, jak se NATO stalo hlavní příčinou globálních nepokojů, a roli, kterou v něm hrají USA a Evropa. Dále vyjádřil své názory na to, jak vytvořit perspektivu globální bezpečnosti.


GT: Někteří věří, že jako vedlejší produkt studené války se NATO mělo na konci studené války rozpadnout a jeho existence je zdrojem globálního rozvratu. Co myslíš?

Sachs: NATO bylo vytvořeno v roce 1949 na obranu před možnou invazí Sovětského svazu do západní Evropy. Myšlenkou bylo vytvořit transatlantickou vojenskou alianci, ve které by americká vojenská síla a vojenská doktrina převažovaly a koordinovaly armády západní Evropy v obraně proti Sovětskému svazu. Na začátku bylo v NATO 12 zemí. Jedním z cílů bylo remilitarizovat Německo pod kontrolou USA, aby se zabránilo další válce vedené Němci. První generální tajemník NATO, Lord Hastings Lionel Ismay (UK), skvěle popsal účel NATO jako „udržet Sovětský svaz mimo, USA uvnitř a Němce dole“ v západní Evropě.

V roce 1988 sovětský prezident Michail Gorbačov vyhlásil konec studené války. Prohlásil, že bezpečnost v Evropě by měla být založena na společném evropském domově. Bylo to gesto historických rozměrů a mohlo vést k mnoha generacím míru mezi Evropou, USA a Sovětským svazem, včetně Ruska. V roce 1990 vyzval německý kancléř Helmut Kohl po sjednocení Německa a aby ujistil Sovětský svaz, že znovusjednocení Sovětský svaz neohrozí, Německo a USA výslovně slíbily Gorbačovovi, že NATO se nerozšíří ani o palec na východ. Na oplátku Gorbačov ukončil vojenskou alianci Varšavské smlouvy. Mír byl skutečně na dosah ruky.

Velkou chybou potom bylo, že USA považovaly nový mír za jednostranné vítězství USA nad Ruskem, nikoli za vítězství míru společně s Ruskem. Když se Sovětský svaz v prosinci 1991 rozpadl a Rusko se stalo nástupnickým státem Sovětského svazu mezi 15 novými nezávislými státy, USA se rozhodly vrátit se ke svému zámyslu  začít rozšiřovat NATO na východ. V současnosti je v NATO 32 členských států.

Američtí politici  rozhodli, že USA jsou nyní jedinou světovou supervelmocí v unipolárním světě. V roce 1992 tak nastala éra mimořádné arogance USA, která nás až dosud zavedla do mnoha zbytečných a nákladných válek. Arogance USA je stále základem zahraniční politiky USA, i když je nyní zcela jasné, že žijeme v multipolárním, nikoli unipolárním světě.

Konkrétně se v 90. letech USA rozhodly, že budou nadále rozšiřovat NATO na východ, aby částečně nebo úplně obklíčily Rusko, a tím ho oslabily. Rozšíření NATO o Ukrajinu a Gruzii si kladlo za cíl obklíčit ruskou námořní flotilu v Černém moři a oslabit ruskou vojenskou sílu a geopolitickou roli. Byl to stejný přístup jako Británie v Krymské válce v roce 1853. Je to základní příčina ukrajinské války.

NATO je vojenská aliance vedená USA. Vzhledem k tomu, že USA nejsou defenzivní mocností, ale útočnou, je totéž i NATO. NATO podniklo mnoho útočných akcí, například v Srbsku-Kosovu, okupaci Afghánistánu NATO, bombardování Libye  a také vyzbrojování Ukrajiny NATEm v zástupné válce mezi USA a Ruskem na Ukrajině.

Stručně řečeno, NATO mělo být rozpuštěno v roce 1990 a historie by byla velmi odlišná, mnohem mírumilovnější, kooperativnější a produktivnější a s mnohem méně válkami. NATO mělo být nahrazeno OBSE, Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, která zahrnuje země západní Evropy, východní Evropy a bývalého Sovětského svazu. S rozpuštěným NATO a posílenou OSN bychom se od té doby pravděpodobně vyhli katastrofálním americkým „válkám volby“.

GT: Nedávno jste v rozhovoru uvedl, že americký prezident Joe Biden tlačí NATO proti vůli amerického lidu. Mohl byste dále rozvést rozpor mezi vůlí amerického lidu a akcemi NATO?

Sachs: Americký lid chce mír. To platí i přes propagandu strachu vytvořenou vládou USA. Veřejnost nechce dál vyzbrojovat Ukrajinu a veřejnost je proti izraelské válce v Gaze. Obecně platí, že Amerika naléhavě potřebuje ekonomickou obnovu doma, ale vojenský rozpočet neustále roste a americké války pokračují.

GT: V nedávném rozhovoru jste zmínil, že francouzský prezident Macron uznal, že ukrajinsko-ruský konflikt vyvolalo rozšíření NATO, ale ve skutečnosti někteří říkají, že opak je pravdou, „jako by hráli hru“. Proč si myslíte, že Evropa pokračuje v této hře s vysokými náklady? Kdo jsou konečné oběti a příjemci této „hry“?

Sachs: Opravdu nerozumím postoji Francie, Německa a Itálie k válce na Ukrajině. Válka je válkou způsobenou rozšířením NATO a hlavní mocnosti v západní Evropě to vědí. Válka na Ukrajině poškozuje jejich bezpečnost a ekonomiku. Soukromě se postavili proti rozšíření NATO o Ukrajinu v roce 2008 na summitu NATO v Bukurešti s vědomím, že pozvání Ukrajiny ke vstupu do NATO by vytvořilo mnoho velkých napětí s Ruskem a dokonce i možnost války. Přesto se Evropané rozhodli sledovat linii politiky USA. Je těžké pochopit proč, protože válka na Ukrajině není u lidí v Evropě oblíbená. Bezpečnostní služby USA (CIA) a Evropy jsou možná příliš silné i vůči svým civilním vládám. Nejsem stavu  plně vysvětlit evropský postoj.

GT: 3. dubna generální tajemník NATO Stoltenberg navrhl vytvoření pětiletého fondu pro Ukrajinu ve výši 100 miliard eur (107 miliard dolarů). Jaký na to máte pohled?

Sachs: To je velmi nepravděpodobná myšlenka, protože vojenští generálové nemohou skutečně zavázat vlády zemí NATO na příštích pět let. Musela by s tím souhlasit každá vláda. Nevidím, že se to děje. Myslím, že to je většinou politická rétorika, ne realita. Ukrajina skutečně potřebuje vyjednávání o bezpečnosti mezi USA a Ruskem, včetně příslibu, že se NATO nebude rozšiřovat a nepřidat Ukrajinu jako člena. Pak lze dosáhnout míru a zajistit bezpečnost Ukrajiny.

GT: NATO rozšiřuje svůj dosah na asijsko-pacifický region. Jak se díváte na obvinění a akce NATO proti Číně?

Sachs: Myšlenka rozšíření NATO do Asie je z mého pohledu zahraničněpolitické šílenství, odraz klamné arogance bezpečnostních úředníků Spojených států. Celá myšlenka je proti smlouvě NATO, která je o obraně severoatlantické oblasti. Americké provokace proti Číně, zejména pokud jde o Tchaj-wan, by mohly vést k válce, jako je válka na Ukrajině. Je zřejmé, že taková válka by byla tragická, zničující a ohrožující přežití lidstva. Rozšíření NATO do Asie zvyšuje pravděpodobnost takové války. Proto mám pocit, že rozšiřování NATO do Asie je klam.

GT: V roce 2022 Čína navrhla Globální bezpečnostní iniciativu. Jak se díváte na čínskou odpověď na budování nové perspektivy světové bezpečnosti?

Sachs: Čínské mírové globální státnictví je založeno na 2200 letech zkušeností, během nichž Čína nikdy nezahájila jedinou válku proti zámořské zemi, pokud si vzpomínám. Čína nikdy nenapadla země v Indickém oceánu navzdory svým velkým námořním flotilám z 15. století.

Čína se nikdy nesnažila stát se globálním impériem a ani netoužila po globální hegemonii. Čína vždy usilovala o harmonii ve svých mezinárodních vztazích, v systému vzájemného respektu. Podle mého názoru je tato tradice státnictví v souladu s potřebami dnešního světa a úzce souvisí s Chartou OSN, jejímž cílem je zajistit mírové vztahy mezi suverénními zeměmi v rámci mezinárodního právního státu.

Proto velmi oceňuji výzvu Číny k míru, harmonii a posílení Charty OSN. Rovněž silně podporuji čínský důraz na nezasahování do vnitřních záležitostí jiných národů. Když USA zasahují do vnitřní politiky nebo do desítek „skrytých operací pro změnu režimu“ po celém světě, porušuje to mezinárodní právo, vytváří nepořádek a vyvolává války, z nichž všechny jsou škodlivé pro obecné dobro na celém světě.

Jeden návrh, který obhajuji, je, aby se všechny národy vzdaly zámořských vojenských základen a ponechaly si své armády doma. USA mají údajně více než 800 zámořských vojenských základen po celém světě! Přál bych si, aby byly tyto základny uzavřeny a aby byla zajištěna vzájemná bezpečnost prostřednictvím Rady bezpečnosti OSN.

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Škoda   že  Jeffrey  Sachs  není americkým prezidentem. Svět  by  rázem byl  daleko bezpečnějším místem ve  vesmíru. Ale  to je marný povzdech. Ono  by  bohatě  stačilo,  kdyby  mu  západní kolektivně  mocní a především  ti z Washingtonu alespoň trochu naslouchali. Trochum,trošíčku…

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.