3 důvody, proč nakrájená cibule nepatří do lednice. Jedním z nich je vůně. Jak skladovat nakrájenou cibuli?

Cibule patří mezi zeleninu, kterou v kuchyni běžně používáme. A často se stává, že potřebujeme jen kousek a zbytek si schováme na později. Velké procento lidí, takto naloženou cibuli skladuje v lednici. Věděli jste ale, že to nemusí být správné?

Chuť

Všichni jistě víme, že nakrájená cibule je zdrojem typického zápachu nebo vůně (záleží na úhlu pohledu). V každém případě se jedná o velmi aromatickou zeleninu. Pokud takto nakrájenou nebo rozpůlenou cibuli vložíte do lednice, budete po nějaké době cítit cibulové aroma po celé lednici. A to rozhodně není příjemné. Kousek koláče nebo hroznové víno nasáklé cibulovou vůní nebude chutnat nejlépe.

Živná půda pro bakterie

Dalším důvodem, proč cibuli po naložení raději skladovat mimo lednici, může být studie z roku 2020, která zjistila, že cibule je jako „zásobárna mikroorganismů“. Zmíněná studie uvádí, že nakrájená cibule může podporovat růst bakterií, i když není vystavena žádným patogenům. Kromě bakterií se cibule v takto chladném prostředí stává náchylnější k plísním, protože obsahuje vysoké procento vlhkosti.

Ztráta čerstvosti

Nakrájená cibule obsahuje značné množství vlhkosti a při skladování v chladném prostředí může docházet k jejímu zadržování. Tato nadměrná vlhkost obvykle způsobí, že cibule časem změkne a ztratí svou křupavost a čerstvost.

Ačkoli některé údaje naznačují, že skladování nakrájené cibule v chladničce může být rizikem z hlediska bakteriální kontaminace, mnoho odborníků doporučuje, aby tato zelenina byla po nakrájení skladována na chladném místě. Měla by se však skladovat ve vzduchotěsné nádobě a spotřebovat do týdne, než začne ztrácet svou čerstvost. Čím dříve se spotřebuje, tím lépe.

Zdroj: RealSimple, Titulní obrázek: Pixabay.com/Enoch111