Fialova mise v USA splněna! Po Bidenovi na hokej | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Fialova mise v USA splněna! Po Bidenovi na hokej

Petr Fiala s Joem Bidenem v Bílém domě (15.4.2024)
Petr Fiala s Joem Bidenem v Bílém domě (15.4.2024) (Soc. síť X - White House)

Setkáním s americkými kongresmany a galavečeří s byznysmeny završil včera Petr Fiala (59, ODS) svou cestu do Washingtonu. Zlatý hřeb ale nastal už v pondělí, kdy se setkal s prezidentem USA Joem Bidenem (81). A nejen s ním!

„Bylo to jednání velmi přátelské. Prezident Biden opakovaně ocenil roli České republiky v současném světě, naše vzájemné vztahy a velmi pozitivně se vyjadřoval o České republice,“ uvedl po víc než hodinovém setkání s nejmocnějším mužem planety v Bílém domě Fiala.

Ještě předtím navštívil šéf kabinetu sídlo Ústřední zpravodajské služby (CIA), kam jej doprovázeli šéfové všech tří českých tajných služeb. Během pondělka došlo i na raut na půdě českého velvyslanectví, jehož se zúčastnili krajané. Sklenkou šumivého vína si Fiala přiťukl i s Janou Kánskou (91), dcerou komunisty popravené političky Milady Horákové (1901 – 1950). České rodačce trvale žijící v USA pak udělil medaili Karla Kramáře. Ještě před odletem z USA Fiala stihl jednání s americkými kongresmany, mj. o balíčku vojenské pomoci pro Ukrajinu. Na závěr cesty byla v plánu galavečeře za účasti českých investorů a zástupců amerických firem.

Fiala v USA udělil metál dceři Milady Horákové. Zmínil těžký osud její rodiny

Video se připravuje ...

VÍC ČASU V OVÁLNÉ PRACOVNĚ

Americký prezident Joe Biden věnoval jednání s českým premiérem Petrem Fialou a jeho delegací víc času, než bylo původně plánováno. ČTK to řekl český velvyslanec ve Spojených státech Miloslav Stašek. Na schůzku byla vyhrazená hodina, nakonec byl čas jednání delší. „Myslím, že výsledky byly velice dobré. Jednání probíhalo ve velice vřelé atmosféře,“ uvedl Stašek.

STIHL I HOKEJ 

Pondělní program zakončil český premiér návštěvou hokejového zápasu NHL mezi týmy Washington Capitals a Boston Bruins, za který nastoupili i Češi David Pastrňák (27), Pavel Zacha (27) a Jakub Lauko (24) Fiala viděl prohru Bostonu 0:2.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.